Nie teorie spiskowe tylko przecieki, domysły i nawet wyniki analiz, ogólnie nic takiego (jak masz prywatną platformę to możesz sobie cenzurować). Akurat autorytet Elona Piżmo jest taki, że to co on mówi raczej po prostu śmierdzi, niż o czymkolwiek świadczy
Moja ulubiona "teoria spiskowa" jest taka, że podsycanie spiskowego myślenia i społecznej histerii jest celową działalnością bardzo niedobrych ludzi, nie zawsze oczywiście mówiących po rosyjsku XDDD
Co ciekawe, oni często nawet nie mają poczucia, że wciskają potworną tandetę i ciemnotę - kolega (socjolog i filozof, szef thinktanku) analizował styl wypowiedzi ministra Ławrowa (to jest zruszczony Ormianin a nie Rosjanin) i znalazł to, co cechuje każdego tzw. foliarza: powierzchowne wykształcenie, spiskowe schematy zamiast rzetelnych analiz, konstrukcje zawsze ulegające samopotwierdzeniu (niefalsyfikowalne) itp. "Autorytarny koMserwatys" ma po prostu właśnie taki upośledzony warsztat umysłowy, nawet na szczytach swych hierarchii (Trump, Ławrow).
Ja (i on zresztą też) naprawdę znam foliarstwo i całą teoriospiskowość od podszewki, także z perspektywy insiderskiej. Mam takiego kolegę, zresztą bardzo bystrego informatyka - na fejsie truł mi dupę godzinami jak to już nas dojeżdżają, jak to nie będą się z nami pie*dolić w tańcu, jak zaraz nic nie będzie i że przecież "spiski są jawne" (w rzeczywistości systemy polityczne i finansowe to wielkie, ślepe potwory, idące po omacku w ciemność, próbujące się samonaprawiać i rozwiązywać na bieżąco nawarstwiające się problemy, ledwo świadome same siebie (swojej struktury i rozmiaru) - a otaczająca je teoriospiskowść jest jak aureola much nad krowim plackiem, to tylko brzęczenie). Tłumaczyłem mu to wszystko godzinami aż w końcu go przekonywałem, że bardzo przesadza i że naprawdę nie żyjemy w żadnym "orłelu". Chyba go to wkurwiało, bo mnie w końcu usunął ze znajomych XD
Pozdrawiam, oczywiście
PS Rasowy foliarz lubi odpowiedzieć, że "zazdrości mi mojego optymizmu" ale tam (powyżej) nie ma za krztę optymizmu, to jest raczej dość ponura wizja świata pełnego bezwładu i chaosu - to raczej foliarstwo jest optymistyczne bo wierzy w kontrolę nad światem i to jakąś kontrolę totalną, to jest dopiero naiwność