Autor Wątek: Aloes - zakazany  (Przeczytany 1044 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Aloes - zakazany
« dnia: Grudnia 10, 2022, 11:04:57 »
Czego to naukowcy nie wynajdą...  :o
https://zdrowie.interia.pl/domowa-apteczka/news-hit-ostatnich-lat-zakazany-w-suplementach-wywoluje-raka,nId,6359712
Coś mi się zdaje, że jakby tak dobrze poszukać, to i w pszenicy, czy w kukurydzy też się znajdzie coś kancerogennego...

Ciekawe, że bazylia, które również może sprzyjać powstawaniu nowotworów, zakazana nadal nie jest.
https://rozanski.li/1127/ziele-bazylii-herba-basilici-jako-przyprawa-i-lek/
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2022, 11:14:24 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Aloes - zakazany
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2022, 11:33:51 »
Zakazano aloesu jako substancji :-)))

Coś mi się wydaje, że takie przepisy wprowadzają ludzie o podobnym podejściu do fitoterapii jak na stronie której link niedawno opublikowałem. Nigdy nie słyszałem o stosowaniu aloesu w całości, z uwagi na zawartość substancji toksycznych w skórce - stosuje się sam "żel"..., ale przemysł nie będzie się bawił w obieranie liści ze "skórki", to zakazać i spokój!

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 10, 2022, 12:30:36 »
A może chodzi o to, że każdy może sobie aloes w doniczce uprawiać i nie da się go opatentować?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2022, 18:11:18 »
Od jakiegoś czasu to chodzi po internecie na różnych portalach.

Te pochodne to substancje przeczyszczające. Pytanie, czy one są zawarte w sokach z aloesu sprzedawanych w sklepach, bo chyba innej żywności z aloesem nie ma. Doniczkowy aloes zwykle jest tak gorzki, że prawie niejadalny.
Nie wiem, jak to zostało w końcu opisane w zarządzeniach. Pewnie się pojawią odmiany aloesu bez tych związków i kłopot będzie z głowy.

Pytanie, czy zostało stwierdzone jakiekolwiek strucie aloesem inne niż biegunka po przeczyszczeniu lub atonia jelit przy nadużywaniu alony i podobnych środków.

No, zobaczymy, co się stanie.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 10, 2022, 22:41:28 »
Z komunikatu GIS
W badaniach laboratoryjnych wykazano, że związki zawarte w aloesie mogą uszkadzać DNA, a także prowadzić do mutacji sprzyjających rozwojowi raka.[...]
Następujące substancje tj.: aloeemodyna, emodyna, dantron i wszystkie preparaty, w których substancje te są obecne oraz preparaty z liści aloesu (gatunków Aloe) zawierające pochodne hydroksyantracenu zostały umieszczone w części A załącznika III (dot. substancji zakazanych) na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 2021/468 z dnia 18 marca 2021 r. [...]

Zaznaczyć warto, że dotyczy to środków spożywczych, a nie leków...

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 14, 2022, 15:12:52 »
Ale to wystarczy, jak producent pokaże, że jego sok nie zawiera tych związków i tyle.
Bo aloes stoi sobie na półkach i ma się dobrze a jeszcze od żadnego producenta nie dostałem informacji, że nie będzie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 14, 2022, 20:00:28 »
Hmm... ale czy nie zawiera?

Zamiast ślepego zakazu wolałbym aby instytucje dbające o nasze zdrowie pilnowały rzeczywistego składu.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 14, 2022, 21:26:34 »
Ja niedawno kupiłam takie kapsułki z aloesem: https://a.allegroimg.com/original/110148/1b36bcbf4097b7c090ae9013a32f/Medica-Herbs-Aloes-600-mg-60-kaps i nadal są dostępne na Allegro. Kapsułki są gorzkie w smaku i faktycznie działają przeczyszczająco, chociaż wcale nie o taki efekt mi chodziło. Kupiłam, bo czytałam jakiś artykuł naukowy, w którym było opisane badanie, gdzie aloes pomagał na stany zapalne jelit. I teraz nie wiem, co mam z nimi zrobić?

BTW miał być też zakazany dwutlenek tytanu, a nadal jest mnóstwo produktów, które go zawierają, w tym Debutir - najczęściej przepisywany przez lekarzy na stany zapalne jelit, gdzie właśnie ten dwutlenek tytanu takie stany wywołuje. I co o tym myśleć?
W ogóle to wydaje mi się, że jeszcze do niedawna Debutir był zarejestrowany jako lek, a teraz nagle stał się żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 16, 2022, 11:34:04 »
Po prostu je zjedz wtedy, kiedy będziesz czuła potrzebę z powodu zaparcia.
Problem z aloesem może być taki, że systematycznie używany może spowodować atonię jelit.

Pozdrowienia :-)