Autor Wątek: problemy ze wzrokiem po covid  (Przeczytany 2413 razy)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
Odp: problemy ze wzrokiem po covid
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 05, 2023, 13:38:19 »
ta medycyna mitochondrialna to ,mnie nie przekonuje, za bardzo mi sie kojarzy z jakąś bioenergioterapią,a już tu kiedyś pisałam, ze trzymam się od tego z daleka ze względów duchowych; chcę spróbować zrobić tę nalewkę z kolczaka obłączastego, bo zdobyłam 100 g suszu, tylko martwi mnie, że każą potem pić 3 razy dziennie po 10 ml nalewki na 70% roztworze spirytusu; nie chę pic tyle alkoholu - czy jakbym wlewała do gorącego naparu, to bedzie podobne działanie? podobnie z tym przegorzanem..., jeszcze czekam az się zrobi....

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 05, 2023, 14:04:36 »
Skojarzenia skojarzeniami, ale medycyna mitochondrialna to jest dział medycyny (nauki) - z duchowością ani bioenergoterapią nie ma nic wspólnego :) .

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 05, 2023, 14:31:20 »
Swoją drogą - ten kolczak obłączasty wg opisu działa podobnie jak substancje wspierające mitochondria - możesz spróbować.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 05, 2023, 17:45:52 »
Skojarzenia skojarzeniami, ale medycyna mitochondrialna to jest dział medycyny (nauki) [...]

Hmm... "medycyna mitochondrialna" ma tyle wspólnego z nauką, co z medycyną molekularną, biochemią, cytochemią, które owszem wchodzą w zakres nauk medycznych.

Powiedziałbym, że "medycyna mitochondrialna" to dobrze przygotowany projekt,  który bazuje na złożoności zagadnienia i łatwości akceptowania przez tzw. społeczeństwo prostych recept, które serwuje się w postaci dobrze udokumentowanych osiągnięć nauk medycznych z różnych dziedzin i zaleceń z nich wynikających :-)

Jestem za, jak długo mówi owa "medycyna" o zwiększeniu różnorodności na naszych stołach, uzupełnieniu niedoborów, zadbaniu o zdrowie ogólne, także przy użyciu ziół.

Tyle dla mitochondriów możemy zrobić, ale powstrzymanie powstawania ich dysfunkcji i tak, w większości przypadków, jest poza naszym zasięgiem - to naturalny proces starzenia i kumulowania się mutacji w kodzie genetycznym.

Taak - każde działanie popularyzujące osiągnięcia nauki jest ok, ale nazywanie tego "działem medycyny" to dmuchanie balona...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 05, 2023, 18:07:41 »
Powiedziałeś hmm... - jakbyś myślał :) . Uwiarygodnij to co powiedziałeś - powołaj się na jakiś  autorytet, ty nim nie jesteś. Moja prognoza: nie doczekam się tego. Będzie dużo lania wody i nic więcej.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2023, 23:38:04 »
Powiedziałeś hmm... - jakbyś myślał :) . Uwiarygodnij to co powiedziałeś - powołaj się na jakiś  autorytet, ty nim nie jesteś. [...]

Znowu zamiast konkretów przejaw rozpaczliwej frustracji.
Hmm (myślę)... w swoim wpisie stwierdzam oczywiste fakty!

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 06, 2023, 07:41:57 »
Konkrety to przekazałem goewie - linka do informacji, o której mówiłem. Konkretu oczekiwałem od ciebie, ale nie doczekałem się - prognoza się sprawdziła - trudno zalinkować coś co się samemu wymyśliło.
Myśl dalej, ale - zlituj się - już nie dziel się z nikim swoimi przemyśleniami - przynajmniej nie Tutaj.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 06, 2023, 13:46:51 »
Skojarzenia skojarzeniami, ale medycyna mitochondrialna to jest dział medycyny (nauki) - z duchowością ani bioenergoterapią nie ma nic wspólnego :).

Leo, zacznij myśleć, nie tylko klepać co ci podsuną.
Ja kończę tu dyskusję na temat "medycyny mitochondrialnej",
bo nie ma ona większego sensu z wyznawcą tej "nauki".

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 28, 2023, 21:00:52 »
Hmm... a z innej strony: efekt podwójnego widzenia daje podwyższona zawartość w organizmie prekursorów neuroprzekaźników... np tryptofanu... Może o problemie powinnaś porozmawiać z psychiatrą? Chyba, że na własną rękę próbujesz sobie pomóc...