Autor Wątek: Konfitura z owocu berberysu  (Przeczytany 654 razy)

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 994
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Konfitura z owocu berberysu
« dnia: Listopada 19, 2022, 23:09:35 »
Hmm... zostały mi owoce berberysu i postanowiłem z nich zrobić konfiturę do zimowych herbatek:

Składniki
- 1 część owoców berberysu, odszypułkowanych, opłukanych
- 1/5 wagowo wody
- 2/5 wagowo cukru

Sposób przygotowania:
- wodę gotujemy z cukrem
- do wrzącego syropu dodajemy owoce berberysu
- na najmniejszym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy
- zawijamy w ręcznik i pozostawiamy do następnego dnia
- odcedzamy owoce i doprowadzamy syrop do wrzenia
- dodajemy owoce i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze kilka minut
- wrzącą konfiturę rozlewamy do słoiczków, zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia
- przechowujemy w chłodnym miejscu, bez dostępu światła (piwnica) a część przeznaczoną do bezpośredniego spożycia w lodówce.