Autor Wątek: Odp: Rokitnik i węgiel brunatny  (Przeczytany 5665 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Rokitnik i węgiel brunatny
« Odpowiedź #45 dnia: Października 28, 2022, 05:32:22 »
Tytuł pracy: Przegl¹d metod ograniczenia emisji rtêciw elektrowniach podczas spalania paliw sta³ych
Autorzy: Wichliński, Kobylecki, Bis
Adres jest jakoś zabezpieczony - działa dopóki nie wyłączę komputera.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #46 dnia: Października 28, 2022, 15:06:35 »
Nie ma problemu - zawartość linku przestudiowana, a im głębiej w las, tym więcej drzew ;-)

Więc po kolei:

Utleniona rtęć dwuwartościowa (Hg2+(g)) może reagowć z cząstkami popiołu tworząc rtęć Hg(p). Hg2+(g) oraz Hg(p) w porównaniu z Hg0(g) są skutecznie usuwane ze strumienia spalin poprzez konwencjonalne metody oczyszczania (mokre odsiarczanie spalin, filtry workowe).

Ze specyfikacji technologicznej elektrowni Adamów na ten przykład wynika, że wylot spalin jest zabezpieczony elektrofiltrami... nie ma wzmianki o filtrach workowych czy mokrym odsiarczaniu spalin...
Tu powstają nam dwie kwestie:

- ile tego pyłu z wysoko reaktywną rtęcią jednak przedostaje się do środowiska?
- co się dzieje z pyłem "wzbogaconym" przez rtęć, a który zatrzymują elektrofiltry?

Pierwsza odpowiedź znajduje się w pozwoleniu na eksploatację elektrowni Adamów (trzymając się jednego przykładu),a wynika z niej, że standardowa emisja roczna to:
22 tysiące ton siarki, 9 tysięcy ton dwutlenku azotu, oraz 2 tysiące ton pyłu (tak, tego który w znaczących ilościach opada w zależności od odległości od źródła emisji), a którego Twoim zdaniem w spalinach nie ma!

Druga odpowiedź jest równie pouczająca...: z danych zawartych w pozwoleniu na działalność elektrowni Adamów wynika, że na składowisko odpadów powstałych w trakcie spalania i z elektrofiltrów, przeznaczono wyrobisko po kopalni Adamów, które będzie podlegało rekultywacji - to a propos mniejszej zawartości rtęci w glebach terenów pokopalnianych z uwagi na mniejszą zawartość rtęci w glebie towarzyszącej pokładom węgla brunatnego... cbdu

Pozdrawiam

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Października 28, 2022, 16:19:16 »
Skorzystam z tego wątku, aby ostrzec przed masową sprzedażą rokitnika z rekultywowanych rokitnikiem terenów pokopalnianych z okolic Konina i tamtejszych kopalni odkrywkowych!

Nie wydaje mi się, żeby istniało z tego powodu jakieś zagrożenie - te hałdy to nadkład znad złóż węgla - głównie osady polodowcowe, sam węgiel brunatny jest też używany jako nawóz. Sam tam zbierałem rokitnik na swój użytek.

Cbdu to będziesz pisał jak będziesz cokolwiek wiedział na ten temat, jak podasz dane w temacie - bez ograniczania się do przelewania z pustego w próżne i z powrotem. Potrafisz tylko mnożyć zapytania i straszyć, do żadnego dowodu nawet się nie zbliżyłeś, nawet nie wiesz jak te okolica wygląda - popatrz sobie jakimi terenami straszysz: http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-AGHM-0029-0021?q=bwmeta1.element.baztech-volume-1732-6702-gornictwo_i_geoinzynieria-2011-r__35_z__3;17&qt=CHILDREN-STATELESS - tu trzeba pobrać pełny tekst do czytania. I to; https://www.researchgate.net/publication/264744544_Ewaluacja_prac_rekultywacyjnych_zwalowiska_wewnetrznego_odkrywki_wegla_brunatnego_Adamow_w_KWB_Adamow_Evaluation_of_reclamation_of_Adamow_internal_dumping_site_in_Adamow_brown_coal_mine
Chcesz kontynuować straszenie - zacznij od jakichkolwiek wyników badań na temat tych okolic. Cały czas czekam na te wyniki.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2022, 18:00:46 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Października 28, 2022, 19:27:26 »
Heh, Leo - jak nie masz argumentów, to robisz uniki!

Twierdziłeś, że rtęć idzie w powietrze i rozsiewana jest po całym Świecie, a broń boże w najbliższej okolicy, bo elektrownie całą reaktywną rtęć wyłapują na etapie oczyszczania spalin.

Formy rtęci Hg2+ i Hgp są usuwane przy oczyszczaniu spalin, w świat idzie głównie Hg0 (czas  pobytu  w  at-mosferze  od  6  miesiêcy  do  2  lat)

Okazuje się (i to jest fakt wynikający z dokumentacji elektrowni) że elektrownia Adamów takich systemów nie posiadała, więc co niby miało się dziać z tą rtęcią z węgla - ano opadała wraz tysiącami ton pyłu (dokumentacja o której wspominałem, szacująca roczną ekspozycję) wokół elektrowni!

Jako ciekawostkę podałem fakt, że nawet jeśli jakąś ilość rtęci istniejące tam elektrofiltry wyłapały, to pozostała ona na miejscu, na lokalnym składowisku odpadów po spalaniu węgla, nazywanym Odkrywką Zachodnią, a w Odkrywce Wschodniej zorganizowany był tzw parowalnik, który też ma podwyższoną zawartość rtęci - na to nie potrzeba żadnych badań - gdyby pył nie był skażony, wtedy byłby sprzedawany jako półprodukt do produkcji materiałów budowlanych (co wynika z zacytowanej przez Ciebie pracy) a nie składowany po dziurach , których powierzchnia jest później rekultywowana!!! W dokumentacji (ogólnodostępnej) jest opisany proces składowania aż do zadarniania obszaru składowiska po wyrównaniu z otaczającym terenem. Ty na to, że to piękny krajobrazowo i ekologiczny teren. Niestety fakty do jakich udało nam się dotrzeć uzupełniają ten obraz co najmniej o podwyższoną zawartość rtęci z tytułu składowania materiałów kumulujących rtęć oraz z tytułu depozytu ze spalin cząstek reaktywnych.

Leo, ja po prostu czytam ze zrozumieniem źródła do których uda mi się dotrzeć i podawane przez Ciebie.

Warunki techniczne funkcjonowania Elektrowni Adamów:

https://bip.umww.pl/artykuly/2821471/pliki/20160204095510_7222.143.tekstjednolityel.adamwbip.pdf

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Października 28, 2022, 20:16:27 »
Skorzystam z tego wątku, aby ostrzec przed masową sprzedażą rokitnika z rekultywowanych rokitnikiem terenów pokopalnianych z okolic Konina i tamtejszych kopalni odkrywkowych!

Masz wiedzę o szkodliwości tego rokitnika, czy tylko przypuszczasz,  że to możliwe?.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Października 28, 2022, 20:23:33 »
Tytuł pracy: Przegl¹d metod ograniczenia emisji rtêciw elektrowniach podczas spalania paliw sta³ych
Autorzy: Wichliński, Kobylecki, Bis
Adres jest jakoś zabezpieczony - działa dopóki nie wyłączę komputera.

Bo link był do kesza Firefoksa(?) w komupterze, a nie do internetu. Jednak wrzucenie tytułu w Google wyrzuca na właściwy trop.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Października 28, 2022, 21:15:44 »
Pracuję na firefoksie, ale takie coś mam pierwszy raz. Adres w linku skopiowałem z okna adresowego, a ponieważ się dziwnie zapisał w wiadomości - sprawdziłem czy działa i działał. Na drugi dzień już nie działał i wszystko zapisane w historii - też nie. Z powrotem odszukałem materiał powtórzyłem procedurę i znowu tego samego - po restarcie komputera znowu przestał działać. Dlatego wysłałem tytuł razem z dziwnościami w nim - jako punkt zaczepienia do google - to się sprawdzało. I jeszcze - w google wyświetla się inny adres niż ten co wyskakuje w oknie adresu po otwarciu materiału. Nie wiem, czy to może mieć jakiś wpływ - mój komputer pracuje na Linuksie

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Października 28, 2022, 23:31:13 »
Masz wiedzę o szkodliwości tego rokitnika, czy tylko przypuszczasz,  że to możliwe?
Hmm, zastanawiam się dlaczego tak go bronisz wbrew ustalonym faktom?
Nic z Twoich argumentów się nie ostało, podane przez Ciebie źródła potwierdzają to, co i te przytoczone prze ze mnie, nawet zarzut, że nie znam tamtych okolic jakoś blado wypada przy Twojej nieznajomości sposobu funkcjonowania elektrowni Adamów... w okolicy  której zbierasz grzyby i rokitnik. 

A ja chciałem tylko ostrzec, przed kupowaniem, bądź pozyskiwaniem do celów leczniczych surowców zielarskich z terenów przemysłowych... tych w okolicach Konina w tym przypadku.

Dzięki Leo - sporo się dowiedziałem przez te kilka dni.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Października 29, 2022, 06:51:32 »
- cytat nr 1

Nie wydaje mi się, żeby istniało z tego powodu jakieś zagrożenie - te hałdy to nadkład znad złóż węgla - głównie osady polodowcowe, sam węgiel brunatny jest też używany jako nawóz. Sam tam zbierałem rokitnik na swój użytek.
cytat nr 2

Zacząłem drążyć od tej strony od momentu jak zauważyłem, że ty cały czas (już przeszło 2 tygodnie ) udowadniasz, że  nie mam racji w tym co powiedziałem ja (cytat 2), a nie zająkniesz się na temat zdania, którym zainicjowałeś dyskusję -  nie udowadniasz, że Ty masz rację w tym co powiedziałeś Ty - cytat nr 1. Prosty sposób na unikanie niewygodnego tematu i jak widać skuteczny :). Dla mnie nie miałeś żadnych punktów zaczepienia dla tych ostrzeżeń, ale może jednak coś wyjaśnisz -
 więc od nowa:

- jeszcze raz proste pytanie: wiesz coś konkretnego w temacie, czy tylko coś przypuszczałeś?. Jak wiesz - to mów - na temat, jak nie wiesz -  nie zawracaj duszy ludziom bez powodu (nie tylko mnie). Z Twojego słowotoku naprawdę trudno coś zbliżonego do sensu wyłowić.

« Ostatnia zmiana: Października 29, 2022, 13:34:58 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Października 29, 2022, 20:54:38 »
- cytat nr 1

cytat nr 2

- jeszcze raz proste pytanie: wiesz coś konkretnego w temacie, czy tylko coś przypuszczałeś?. Jak wiesz - to mów - na temat, jak nie wiesz -  nie zawracaj duszy ludziom bez powodu (nie tylko mnie). Z Twojego słowotoku naprawdę trudno coś zbliżonego do sensu wyłowić.

Hmm widzisz Leo... ja Ci (jak mówisz) od dwóch tygodni opowiadam, a Ty przytaczasz ciągle fragmenty opracowań, które mają potwierdzać Twoją tezę. Problem w tym, że ja po przeanalizowaniu tych materiałów znajduję w nich zaprzeczenie Twojej tezy, a potwierdzenie swoich zastrzeżeń. Mogę tak w nieskończoność, bo Ty ani razu nie przyznałeś się do błędnej interpretacji. Czyż nie tak? Wolisz wytykać mi kwiecisty styl :-)

Piszesz ciągle "te hałdy to nadkład znad złóż węgla[...], sam węgiel brunatny jest też używany jako nawóz", a ja nie piszę o hałdach, tylko kompleksowo o terenach pokopalnianych w okolicy Konina, rekultywowanych rokitnikiem, z tymi na których składowane zostały odpady spalania zawierające metale ciężkie włącznie.

I nie piszę o węglu brunatnym, którego sama elektrownia Adamów spalała 4,5 miliona ton rocznie, tylko o pozostałości tego spalania, która w postaci związków/pyłów wiążących znaczne ilości rtęci opadała na te tereny.

Rocznie kopalnia mogła emitować 2 tys. ton pyłów, w tym wiążących między innymi rtęć.  Może 22 tysiące ton siarki rocznie (w postaci dwutlenku siarki) szło gdzieś dalej, może większa część z tych 2 tysięcy ton pyłów również, ale jednak ta część związana z rtęcią opadła stosunkowo blisko.

Czy to Ci wystarczy aby przyjąć do wiadomości, że te tereny przemysłowe nie są idealnym źródłem pozyskiwania surowców zielarskich?
Czy może forma (ja ją naprawdę lubię) przytłacza Cię na tyle, że meritum jest nie do ogarnięcia?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Października 30, 2022, 04:59:07 »
Na temat to nie jest, więc przypuszczam, że skłaniasz się ku drugiej opcji i mogę przestać (chyba) być taki dociekliwy. Swoją klawiaturę to zmień - pewne rzeczy przez nią przelatują, inne w ogóle nie chcą przejść.
I - w mojego mentora się nie baw - nie nadajesz się na kogoś takiego - brak Ci predyspozycji.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Października 30, 2022, 12:41:15 »
Cóż, Leo...
odpowiedź nie merytoryczna
Na temat to nie jest, więc przypuszczam, że skłaniasz się ku drugiej opcji i mogę przestać (chyba) być taki dociekliwy. Swoją klawiaturę to zmień - pewne rzeczy przez nią przelatują, inne w ogóle nie chcą przejść. I - w mojego mentora się nie baw - nie nadajesz się na kogoś takiego - brak Ci predyspozycji.
Poziom onetu chyba Ci nie przystoi?!

Po pierwsze nie zakwestionowałeś informacji o miejscu składowania skażonych rtęcią odpadów poprzemysłowych na tych terenach (te pyły wyłapywane przez elektrofiltry i żużel po spalaniu)!

Po drugie nie potwierdziłeś swojej tezy o skutecznej eliminacji reaktywnej rtęci ze spalin tychże elektrowni grupy Konin, a ta opada szybko w okolicach emisji. Wiesz dlaczego zamknięto elektrownię Adamów, tak pragmatycznie (;-): siłownia została zamknięta w styczniu 2018 roku - była już wyeksploatowana, a dostosowanie do nowych norm ochrony powietrza było nieopłacalne!!!

Czytając Ciebie, odnosi się wrażenie, że nie ma problemu z emisją spalin z zakładów przemysłowych, bo raz że substancje toksyczne są wyłapywane na etapie spalania, dwa to co się wydostawało z wysokiego (150 metrów Adamów) komina było równomiernie deponowane na całym świecie. Taka jest obowiązująca narracja prywatnego właściciela...!

Otóż prywatni, acz profesjonalni truciciele posiadają tak wielką siłę przebicia, że nawet we wspomnianej wcześniej dokumentacji elektrowni Adamów odpady toksyczne, które w naukowych opracowaniach wskazuje się dokładnie i odmawia im możliwości ponownego wykorzystania - właśnie z powodu tej toksyczności, w tejże dokumentacji nazywane są odpadami bezpiecznymi, którymi wypełnia się niecki pokopalniane i sieje na nich trawkę, a gawiedzi organizuje tam trasy rowerowe.

Cóż - nikt nie zabrania nam myśleć! Dlatego podtrzymuję swoje ostrzeżenie, mając dziś więcej przesłanek potwierdzających je niż na początku dyskusji, która motywuje do zgłębiania tematu :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Października 30, 2022, 12:59:56 »
Będę nudny :) - przypominam temat rozmowy:

Pytanie: czy cokolwiek pewnego na uwiarygodnienie tej tezy jesteś w stanie powiedzieć?? - to co mówisz to jest dowód - na Twoją wyobraźnię - tylko i wyłącznie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Października 30, 2022, 13:21:36 »
Leo... pozwólmy, że zebrane materiały oraz poziom argumentacji ocenią czytający i będą mogli wyrobić sobie własne zdanie. Twoją ocenę znamy, moja też jest jednoznaczna.
Każdemu wolno myśleć, a my nie jesteśmy tu od narzucania jedynie słusznej oceny sytuacji - to już za nami mam nadzieję :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Października 30, 2022, 13:42:26 »
Nie widzę problemu :) . Pozwól sobie na zakończenie coś zasugerować - poszperaj w wątku i policz ile razy dostawałeś szansę, żeby to zrobić zachowując lepsze samopoczucie. I - broń Boże - nie graj w karty na pieniądze - jesteś w typie człowieka, co zawsze od stołu odchodzi spłukany do zera ' bo nie wie kiedy skończyć.

Ale - jakbyś się rozmyślił to się polecam :) .