Przepraszam Leo, ale ja podaję informacje ze źródeł naukowych nie dla Ciebie, a do wiadomości wszystkich, którzy dbają o jakość surowców zielarskich. Dziwi mnie Twój upór w roli "adwokata diabła", ale jakaś przyczyna musi być, więc zostawmy to. Tymczasem pobawię się w wolnych chwilach w podsumowanie tego co już znalazłem - skoro Ciebie to nie interesuje to liczę na brak komentarzy zaciemniających obraz :-)
Pierwszy fakt, to rzeczywista, przeciętna zawartość rtęci w glebach Polski::
cytat: Na podstawie analiz zawartości rtęci w glebach na terenie Polski, wykonanych w ramach międzynarodowego projektu FOREGS, dowiedziono, że przeciętna zawartość rtęci (mediana) obliczona na podstawie badań kilkudziesięciu próbek z terenów o różnym użytkowaniu, wynosi 0,017 mg/kg (Salminen, 2005). Według jeszcze nieopublikowanych wyników projektu GEMAS (GEochemical Mapping of Agricultural Soils and Granzing Lands in Europe), który jest kolejnym wspólnym opracowaniem grupy ekspertów EuroGeoSurveys, wartość mediany rtęci w glebach pól uprawnych i trwałych użytków zielonych Polski wynosi 0,02 mg/kg, a w regionie śląsko-krakowskim jej zawartości mieszczą się w przedziale 0,026–0,051 mg/kg.