General Category > Fitoterapia endokrynologiczna.
Drobne guzki hipoechogeniczne tarczycy
qwerta:
W badaniu USG wyszło mi kilka drobnych, dość dobrze odgraniczonych guzków hipoechogenicznych tarczycy o średnicy do 3mm. Poza tym wszystko prawidłowo, tarczyca nie jest powiększona. Wynik TSH w normie: 0,682 μIU/ml (norma: 0,350 - 4,940). Rodzinna nie dała mi skierowania na żadne dokładniejsze badania, nawet ft3 i ft4. Powiedziała tylko, że trzeba za jakiś czas powtórzyć USG. Czy te guzki są faktycznie zbyt drobne aby poszerzać diagnostykę i nie powinnam się przejmować? Czytałam, że guzki hipogeniczne to guzki zapalne i są zaliczane do tych podejrzanych. Dostałam tylko skierowanie do kardiologa, ale to nie z powodu tarczycy, jednak na skierowaniu lekarka napisała: "Rozpoznanie dodatkowe: wole wieloguzkowe nietoksyczne".
Czytałam, że te "wole wieloguzkowe" mogą być skutkiem niedoboru jodu. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Czy powinnam zrobić dodatkowe badania? Czy mam suplementować jod?
A może warto ten preparat: https://www.laboratoriumzielarza.pl/produkt/labo-lowtyr/?
I jeszcze taka dywagacja. Zauważyłam, że wszystkie moje problemy dotyczą lewej strony ciała i nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy coś w tym jest. Te guzki tarczycy są tylko w lewym płacie. Kiedy mam silną migrenę, boli mnie lewa strona twarzy i lewy oczodół. W MRI wyszło przewlekłe zapalenie zatok głównie po lewej stronie (odróżniam ból zatok od migreny) i wreszcie ten ból oraz obrzęk w podbrzuszu, o którym już tu wspominałam w innych postach, także jest po lewej stronie... Zastanawiam się, czy np. ten stan zapalny zatok nie mógł przejść też na tarczycę i na jakieś pobliskie naczynia krwionośne po lewej stronie głowy?
leo:
--- Cytat: qwerta w Października 04, 2022, 07:02:31 ---...
I jeszcze taka dywagacja. Zauważyłam, że wszystkie moje problemy dotyczą lewej strony ciała i nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy coś w tym jest. Te guzki tarczycy są tylko w lewym płacie. Kiedy mam silną migrenę, boli mnie lewa strona twarzy i lewy oczodół. W MRI wyszło przewlekłe zapalenie zatok głównie po lewej stronie (odróżniam ból zatok od migreny) i wreszcie ten ból oraz obrzęk w podbrzuszu, po którym już tu wspominałam w innych postach, także jest po lewej stronie... Zastanawiam się, czy np. ten stan zapalny zatok nie mógł przejść też na tarczycę i na jakieś naczynia krwionośne po lewej stronie głowy?
--- Koniec cytatu ---
W różnych okolicznościach podrzucałem Ci ten temat: https://mito-med.pl/artykul/niestabilnosc-kregoslupa-szyjnego-przyczyna-chorob-ukladowych - ciągle wraca :)
qwerta:
--- Cytat: leo w Października 04, 2022, 08:29:59 ---W różnych okolicznościach podrzucałem Ci ten temat: https://mito-med.pl/artykul/niestabilnosc-kregoslupa-szyjnego-przyczyna-chorob-ukladowych - ciągle wraca :)
--- Koniec cytatu ---
Ten artykuł naprawdę jest dla mnie nieprzekonujący. Wymienia wszelkie możliwe przypadłości, które mogą się pojawiać w masie innych chorób i kwestionuje diagnozę na podstawie RTG czy MRI. Zdecydowanie nie wzbudza mojego zaufania. Poza tym akurat o guzkach tarczycy nic tam nie ma, za to jest kilka objawów, które u mnie wcale nie występują. Nie mówiąc o tym, że ja mam osłabione mięśnie i brak energii odkąd sięgam pamięcią i egzemę miałam też już we wczesnym dzieciństwie. Córka ma od urodzenia osłabione mięśnie i wiele objawów podobnych do moich, dlatego mi to wygląda na coś genetycznego.
No ale nawet gdybym chciała sprawdzić czy nie mam tej niestabilności szyjnego odcinka kręgosłupa, to nie wiem jak miałabym to zrobić i do jakiego lekarza się zwrócić. Raczej nie pokażę tego artykułu rodzinnej, bo mnie weźmie za jakiegoś szura :P I raczej nie stać mnie na testowanie takich dziwnych teorii u prywatnych specjalistów...
leo:
Teraz napisałem a'propos tego, że wszystkie objawy kumulują się u Ciebie po lewej stronie.
O guzkach nie ma, ale o tarczycy jest - piszą o zakłóceniach regulacji hormonalnych tarczycy, przysadki mózgowej, nadnerczy, hormonów płciowych, dalej o Hashimoto... . Różne guzki tworzą się miejscach ze stanem zapalnym. o różnych stanach zapalnych też piszą. Mnogość tego wszystkiego wynika z tego, że mózg kontaktuje się ze wszystkimi organami przez rdzeń kręgowy i nerwy od niego odchodzące, a niestabilności na poszczególnych odcinkach kręgosłupa mogą być przyczyną przeróżnych zakłóceń i objawów z tym związanych - myślę, że nie wymienili wszystkiego :) .
Proponuję na spokojnie sobie to poczytać i ocenić - tu opisują mechanizmy w jaki sposób to jest możliwe i niczego nie reklamują tylko przekazują informację. W możliwościach terapeutycznych podają co można robić w tym kierunku - nawet we własnym zakresie.
qwerta:
@leo - Tak, ale jak miałabym we własnym zakresie coś takiego zdiagnozować? Przecież najpierw trzeba ustalić, czy w ogóle coś takiego mi dolega.
Odnośnie tej lewej strony, to wygooglowałam, że "główna część układu limfatycznego znajduje się w lewej stronie ciała". Czy ma to jakiś związek, nie wiem :-\ Na tym USG tarczycy jest jeszcze napisane: "wzdłuż naczyń szyjnych widoczne nieliczne, niepowiększone i niepodejrzane radiologicznie węzły chłonne" - to chyba prawidłowo?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej