Autor Wątek: Wierzbówka, Pokrzywa, Niecierpek  (Przeczytany 845 razy)

Offline koch

• Nowy
  • *
Wierzbówka, Pokrzywa, Niecierpek
« dnia: Sierpień 25, 2022, 21:38:30 »
Witam. Czy można połączyć i stosować nalewki z roślin jak w temacie. Chodzi o profilaktykę gruczołu krokowego. Facet po 50, łysienie zaczęło się koło 40, z prostatą na razie dobrze, tzn. żadnych typowych objawów, nie pytałem tylko jak z hydrauliką😆 Chyba że są jakieś inne kombinacje?
Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: Wierzbówka, Pokrzywa, Niecierpek
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2022, 22:39:34 »
Uważam, że nie ma powodu, by stosować nalewki z pokrzywy i wierzbówki, lepiej je systematycznie dokładać do herbaty. Liście wierzbówki kiprzycy (można zbierać po przekwitnięciu rosliny) można przefermentować na rosyjskiego "Iwan czaja" i sobie pić z herbatą lub jako dodatek do herbaty.

Niecierpek, jak długo jest świeży też warto dodawać do herbaty.

Dodawanie sieczki do herbaty nie spowoduje problemów z alkomatem ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline koch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2022, 08:01:54 »
Dziękuję za odpowiedź Basiu.
Pytam o nalewki bo są mniej problematyczne w stosowaniu.10-15ml nie zrobi problemu z alko.
Piszesz że w naparach mogą razem występować, a więc można założyć że w nalewkach też nie będą się, ''gryzły'', znosiły swojego działania ?
Oczywiście stosowane cyklicznie.

Offline zielarz polski

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2022, 13:08:16 »
10-15ml nie zrobi problemu z alko.

Akurat jak wypijesz łyżkę przed wyjściem z domu i jadąc do pracy trafisz na kontrolę to alkomat wykaże. Oczywiście badanie krwi wszystko wyjaśni ale problem wbrew pozorom jest.

Offline koch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2022, 14:47:03 »
Szczerze mówiąc nie testowałem, trzeba to zrobić,  wydawało mi się że na 90kg żywej wagi nie powinno wykazać..