Autor Wątek: Wejście na Giewont  (Przeczytany 658 razy)

Offline Amiga

• Nowy
  • *
Wejście na Giewont
« dnia: Sierpnia 23, 2022, 08:23:34 »
Czy ktoś moze wchodził na Giewont ostatnio i powie czy jest bardzo wymagający? Pytam się bo jestem osobą z lekką nadwagą i zastanawiam się czy wejść...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wejście na Giewont
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2022, 09:18:24 »
Kiedyś latem weszłam z Kasprowego na który wjechałam kolejką. Ja nie miałam problemów, ale trasa była dość długa. Nie myśl o nadwadze, pomyśl o aklimatyzacji i krążeniu.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2022, 12:46:38 »
Jakieś 10 lat wcześniej zdobyłem wcale tego nie planując :-)
Wiosną wybrałem się wolnego dnia na spacer. Wyżej leżało jeszcze sporo śniegu, a dzień wcześniej dopadało go sporo. Niżej zdążył stopnieć, ale w górach leżała mokra i ciężka pokrywa. Szedłem sobie od Gronika szlakiem prowadzącym przez łąki i nie zauważyłem zasypanych śniegiem znaków do Doliny Strążyskiej i zakazujących wstępu na szlak na Giewont... i powędrowałem kończąc podejście pod Giewont po kolana w mokrej bryi (kiedy się zorientowałem że coś jest nie tak, nie chciało mi się już wracać w bryi). W sumie szlak latem dla każdego, gorzej z zejściem do Kuźnic - trzeba mocno uważać na stawy skokowe!

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 27, 2022, 11:26:19 »
Giewont nie jest wymagający (w kontekście Tatr). Problemem jest jakość tej wycieczki. Idzie się mało komfortowo, człowiek za człowiekiem, tempem raczej wymuszonym, mijanki też nie są ciekawe no i te wszystkie dezodoranty świata. A bardziej precyzyjnie, to ludzie z dużą nadwagą dawali radę, ale po co ?