Autor Wątek: Błędne lękowe koło bezsenności  (Przeczytany 5443 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Błędne lękowe koło bezsenności
« Odpowiedź #30 dnia: Września 30, 2022, 10:01:30 »
Tylko czy przyjmowanie wysokich dawek wit.A jest w ogóle bezpieczne? Przecież jej nadmiar jest silnie toksyczny...

Jest niebezpieczne - przedawkowanie wszystkiego jest niebezpieczne.

Nie wertowałem wszystkiego - autor podaje linki do różnych art.naukowych w temacie. W pierwszym jest (tłumaczenie):
" Analiza statystyczna: Zaobserwowano, że pacjenci z GAD (zaburzenia lękowe) i depresją mieli istotnie niższy poziom witamin A, C i E w porównaniu do osób zdrowych. Po suplementacji diety tymi witaminami przez okres 6 tygodni zaobserwowano znaczne obniżenie wskaźników lęku i depresji u pacjentów (P<0,001). U pacjentów (P<0,05) zaobserwowano istotny wzrost poziomu antyoksydantów we krwi, z wyjątkiem witaminy E w grupie pacjentów z depresją." - tutaj akurat o dawkach nie piszą, tylko piszą, że suplementacja pomaga.
To o wielkich dawkach wit. A było a'propos trudności w podniesieniu poziomu wit. A - to akurat nie było zalecenie dotyczące tego przypadku tylko komentarz dotyczący wpływu suplementacji na poziom wit, A w organizmie.
Po prostu - trzeba sobie na spokojnie poczytać i ocenić po swojemu.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 11, 2023, 16:11:11 »
odradzam wszelkie formy duchowosci pozachrześcijańskiej, bo one mocno szkodzą w temacie (te fale, o których pisałeś, hipnoza, jakieś mantry itp); mi pomaga różaniec przed snem, mozesz recytowac sobie psalm 131; to tak od strony duchowej; lupulina hasco (4 tabletki trzeba wziąć też moim zdaniem dobrze działa), polecam tez taurynian magnezu

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 11, 2023, 16:12:39 »
treonian magnezu, pomyliłam nazwę , przepraszam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 12, 2023, 21:45:36 »
odradzam wszelkie formy duchowosci pozachrześcijańskiej, bo one mocno szkodzą w temacie (te fale, o których pisałeś, hipnoza, jakieś mantry itp); mi pomaga różaniec przed snem, mozesz recytowac sobie psalm 131;

A czym się różni tak na prawdę mantra od różańca? Tylko częścią religijną, ale osiągany dzięki nim stan psychofizyczny jest dość podobny. Chyba nie sugerujesz, że niechrześcijanie są z definicji chorzy.

Hipnoza chyba nie jest techniką religijną, chyba w żadnej religii nie występuje. Czasem jest stosowana przez psychoterapeutów i bywa skuteczna na przykład w leczeniu uzależnień.

Pozdrowienia :-)

Pozdrowienia :-)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 13, 2023, 09:59:37 »
uwierz, że się różni (w różańcu rozmyślamy o Bogu i modlimy się słowami Pisma Świetego, w centrum jest imię Jezus,dlatego jest on tak potężna modlitwą); sprzeciwia się pierwszemu przykazaniu,a to przykazanie nie bez powodu jest na pierwszym miejscu, ilekroć w Biblii (Stary Testament) Pan Bóg karał lud, to głównie za nieprzestrzeganie tego przykazania; często jest tak, ze po prosu złe duchy wtedy człowieka męczą; ja już niestety miałam w życiu bardzo złe doświadczenia w tym temacie i dlatego przestrzegam; a przy okazji gorąco odradzam taurynę, szczególnie przy lekach psychotropowych - można doczytać w internecie, jest przeciwwskazaniem....

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 13, 2023, 13:10:32 »
Ale podajesz argumenty wyłącznie ideologiczne. Z punktu widzenia stanu psychicznego i specyficznego wyciszenia umysłu związanego z powtarzaniem znanych sobie fraz to - jak już  pisała Basia - nie ma znaczenia czy recytuje się psalmy, mantrę czy Pana Tadeusza.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 13, 2023, 13:40:38 »
Dla mnie - temat jest taki, że nie można nic twierdzić, tylko można coś przypuszczać :) . Wydaje mi się jednak, że działanie słowa zależy od jego sensu, wydźwięku - inaczej działa dobre słowo, inaczej złe słowo. Przykład: https://abcflorysty.pl/niezwykly-eksperyment-ikea/ . Dla sceptyków - można poczytać o badaniach Masaru Emoto.
Bazując na tych przykładach nie wykluczałbym działania modlitwy - traktując ją jako dobre słowo, czy złe słowo - w zależności od intencji modlitwy (niezależnie od religii).

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 13, 2023, 15:01:06 »
Ostatnio testowałem taką metodę na bezsenność: jak się leży na łóżku i nie można zasnąć, to należy wstać i postać trochę nieruchomo obok łóżka. Też testowałem chodzenie tyłem przed planowanym snem. Wszystko z zamkniętymi oczami. 
Te metody na pewno nie zaszkodzą, można spróbować.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2023, 09:08:38 wysłana przez 404 »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 14, 2023, 09:55:53 »
Warto poćwiczyć techniki relaksacyjne. Zbliżone działania na umysł ma wieczorna modlitwa - wycisza go i przekierowuje nasze myśli w sferę poza cielesną. Afirmacja i pozytywne myślenie mogą zdziałać cuda.

"Klepanie" mantry, czy różańca wprowadza w taki sam stan nasz umysł. Ważne są intencje, za intencjami idą słowa. Zgadzam się z tym, że słowa są ważne i mają moc. Panujmy więc nad naszymi mhślami, bo za nimi idą słowa, a następnie czyny. Wyznanie winy w katolicyźmie właśnie do tego się sprowadza - prośba o wybaczenie bo 'zgrzeszgłam myślą, wiarą i uczynkiem". "Słowo" zostało pominięte, ale chyba tylko przez skrót.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 14, 2023, 17:05:23 »
Tylko ile warte są modlitwy, odmawiane tylko po to, aby zasnąć? Oczywiście możemy modlić się o zdrowy sen, ale sens modlitwy polega na czym innym.

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 16, 2023, 08:52:04 »
Hej, wracam po dłuższym braku aktywności.

Od grudnia nie biorę leków nasennych, generalnie nie biorę niczego, żadnych suplementów, ziół, mantr, medytacji, czegokolwiek co kojarzy mi się z remedium na powrót snu. A snu się nie wymusza, o śnie się nie myśli i wtedy przychodzi sam (trochę mi czasu to zajęło, żeby uświadomić sobie tę oczywistą oczywistość).

Stosując wszelkie sposoby na pokonanie bezsenności prawdopodobnie dajemy naszej podświadomości sygnał, że masz problem i musisz go rozwiązać, a jak umysł widzi 24/7 jakiś problem (w moim przypadku tak właśnie było), to można zapomnieć o spaniu. Co pomaga też, to ustalenie sobie celu w życiu, żeby mieć poczucie, że każdy dzień jest po coś i ma sens, że do czegoś dążymy.

Prawdą jest, że bezsenność jest u każdego mocno indywidualną kwestią, trzeba szukać odpowiedzi wewnątrz siebie a jak już czujesz, co jest tego przyczyną, to wtedy należy szukać rozwiązania, ew. szukać porad u osób, które miały  taki sam powód bezsenności i ustalić jak z niego wyszły.

Co jednemu pomoże, innemu zaszkodzi ;)
To jest niesamowite, jak samemu można się doprowadzić do braku snu, na forach zagranicznych multum ludzi zmaga się z podobnymi problemami, mieli podobne wrażenie , że nie śpią po kilku dób z rzędu, uzależniają się od leków nasennych, szukają non stop przyczyn. A "wystarczy" wszystko porzucić i przestać zajmować się tym problemem. Piszę specjalnie w cudzysłowiu, bo jedna kwestia to to sobie głęboko uświadomić, co jest bardzo trudne , a druga to konsekwentnie na początku identyfikować myśli lękowe i je szybko pacyfikować. Wtedy umysł z czasem uspokaja się jak wzburzone morze po sztormie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 16, 2023, 14:05:58 »
Hmm... zgadzam się z Twoimi wnioskami końcowymi, ale czy jesteś pewien, że proces dochodzenia do nich nie miał żadnego wpływu na efekt końcowy? :-)

Mnie się wydaje, że bez fazy poszukiwania, której znaczącym elementem jest stosowanie ziół połączone z suplementacją, czasem prowadzoną zupełnie na oślep, nie da się dojść do etapu o którym piszesz na końcu. Tłumaczyłbym to w ten sposób, że jakaś cegiełka trafiła na swoje miejsce i cały mechanizm zaczął pracować tak, jak powinien. Teraz wystarczy cieszyć się z efektu. Trzymam kciuki, aby tak już zostało, ale na wszelki wypadek spisz sobie dokładnie co i jak stosowałeś - będzie jak znalazł w przypadku ewentualnego incydentu w przyszłości. Od psychotropów jednak i leków nasennych trzymałbym się z daleka.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 17, 2023, 14:59:02 »
Hmm... zgadzam się z Twoimi wnioskami końcowymi, ale czy jesteś pewien, że proces dochodzenia do nich nie miał żadnego wpływu na efekt końcowy? :-)

Mnie się wydaje, że bez fazy poszukiwania, której znaczącym elementem jest stosowanie ziół połączone z suplementacją, czasem prowadzoną zupełnie na oślep, nie da się dojść do etapu o którym piszesz na końcu. Tłumaczyłbym to w ten sposób, że jakaś cegiełka trafiła na swoje miejsce i cały mechanizm zaczął pracować tak, jak powinien. Teraz wystarczy cieszyć się z efektu. Trzymam kciuki, aby tak już zostało, ale na wszelki wypadek spisz sobie dokładnie co i jak stosowałeś - będzie jak znalazł w przypadku ewentualnego incydentu w przyszłości. Od psychotropów jednak i leków nasennych trzymałbym się z daleka.
Zgadzam się, leki nasenne zaburzają prawidłowy rytm snu.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 28, 2023, 16:53:29 »
to nie jest takie proste jak piszesz; ja akurat jestem osoba poszkodowaną (nie waham sie użyć tego  stwierdzenia) przez środki chemiczne; przez to, ze jedna lekarka źle mi kazała odstawiać psychotrop skończyłam taką bezsennością, że nie spałam, dosłownie ani chwili przez ponad miesiąc i skończyło się w szpitalu, gdzie nie jest ani trochę łatwo, a tam to już pakują w człowieka tyle chemii, ile uważają niestety...., w ciągu ok 3 la od wyjścia udało mi się prawie wszytko odstawić, ale musze to robić naprawde delikatnie, bo pojawia się problem właśnie ze spaniem; jestem świeżo po wizycie u lekarza i próbowałam go podpytac o to, co ktoś na forum polecał, czyli pikamilon, fasoracetam , ale oczywiście skoro to nie sa leki, to nie może mi dać żadnej porady....; a nie wiem kogo mogę zapytać czy mogę to próbowac brac przy lekach, które jeszcze mam.....; a odstawić wszystko i rzucić się na głęboką wodę po prostu się boję po moich złych doświadczeniach. szpital psychiatryczny to jedno z najgorszych dośiwadczeń jakie mam za sobą i ta bezsenność oczywiście też

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 28, 2023, 16:54:31 »
moja wypowiedź tyczyła się tego, co napisał Tryq