Autor Wątek: Błędne lękowe koło bezsenności  (Przeczytany 5446 razy)

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
Odp: Błędne lękowe koło bezsenności
« Odpowiedź #15 dnia: Września 06, 2022, 22:29:15 »
A może dobrze byłoby skonsultować się z dobrym psychiatrą i skorzystać z terapii? Co jest takiego, co wyzwoliło ten lęk u Ciebie?

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Września 07, 2022, 09:59:02 »
Basia dzięki, zmodyfikuje mieszanki ziołowe plus postaram się stosować codziennie w jedzenie wspomniane przez Ciebie przyprawy.
Agnieszka - psychoterapia w moim przypadku nie działa , szkoda kasy i czasu. Już lepiej działa na mnie medytacja i próba rozmowy samemu ze sobą. Co do lekarzy, to owszem chodziłem do różnych ale zawsze proponują psychotropy. Czyli coś czego finalnie nie chce brać.
Lęi mam od kiedy pamiętam , po prostu manifestowały się w różny sposób. Wydaje mi się że dużym winowajcą tego stanu rzeczy mogą być natrętne i obsesyjne myśli , które cały czas drążą wokół tego samego tematu, bo gdy na przykład zajmę je czymś innym (i zapomnę o tym że mam problemy ze snem) to nagle lęk i ból w brzuchu znika i lepiej mi się spi . Czyli to tak jakby myśli nakręcają mi potężny lęk który uniemożliwia spanie .

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 07, 2022, 13:15:56 »
...bo gdy na przykład zajmę je czymś innym (i zapomnę o tym że mam problemy ze snem) to nagle lęk i ból w brzuchu znika i lepiej mi się spi . Czyli to tak jakby myśli nakręcają mi potężny lęk który uniemożliwia spanie .
To może spróbuj tuż przed snem, już będąc w łóżku, grać sobie w jakąś gierkę na telefonie (nie wszystkie, ale niektóre naprawdę potrafią uśpić - trzeba sobie znaleźć odpowiednią), czytać książkę (tylko nie jakąś emocjonującą) albo słuchać podkastu?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Września 07, 2022, 15:30:04 »
Bierzesz ashwagandhę - ta działa na receptory GABA w mózgu i od tej strony na sen. Tauryna też działa na receptory GABA (m.in). Niedoborów aswagandhy raczej nie masz - to obca substancja dla organizmu. Niedobory tauryny są możliwe - tą organizm musi sobie wyprodukować do różnych celów w ilości ~4g/dobę, ale nie zawsze to robi - wtedy są niedobory z różnymi możliwymi skutkami. Wydaje mi się, że warto spróbować też od tej strony - to substancja niezbędna dla układu nerwowego, mózgu. Możesz próbować też z samym GABA - razem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 08, 2022, 12:26:04 »
To może spróbuj tuż przed snem, już będąc w łóżku, grać sobie w jakąś gierkę na telefonie (nie wszystkie, ale niektóre naprawdę potrafią uśpić - trzeba sobie znaleźć odpowiednią), czytać książkę (tylko nie jakąś emocjonującą) albo słuchać podkastu?

Nic tak dobrze mnie nie usypia, jak książka z opisem opcji linii poleceń Linuksa lub Windowsa lub zawiłości formatowania CSS.
Inne instrukcje oprogramowania też dobrze działają ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Września 09, 2022, 08:51:37 »
Tauryna jest częstym składnikiem napojów energetycznych, jednak w tym zestawieniu wpływa niekorzystnie na jakość snu - jednocześnie pobudza i hamuje mózg, robi się bałagan. Proponowałbym tego unikać, a czystą taurynę dać sobie pod wieczór - wydaje mi się, że dużo to zmienia jeśli chodzi o sen.

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Września 09, 2022, 19:39:13 »
Tauryna już zamówiona. Mam też melatoninę oraz tryptofan ale na razie wstrzymuje się przed ich  braniem bo nie wiem czy sobie  jeszcze bardziej nie namieszam.
Zauważyłem że słuchanie nagrań w ciągu dnia z dudnieniem różnicowym (binarual Beats) o częstotliwości alfa oraz theta mnie uspokaja , zaczynam odpływac/ziewać ale nie zasypiam . Muszę spróbować tego posłuchać na noc (theta/delta) . Ostatnie 2 dni zmniejszyłem dawkę na noc miasneryny do 5mg i spałem słabo , cała noc budzenie się jakiś sen na jawie mimo że udało mi się zapanować ostatnie kilka dni nad lękowymi myślami to i tak śpię zle, ale zawsze lepsze to niż zero snu, tak się nieudolnie pocieszam. ;) Zresztą może słuszna uwaga że powinienem się udać do jakiegoś specjalisty , bo prawda jest taka że sam sobie zaordynowałem ten lek (zamawiam recepty online) i dawkę na podstawie tego co czytam na forach, myślałem że mianseryna jest dobra na doraźne branie i nie uzależnia ale widać że tak nie jest.

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Września 19, 2022, 21:17:07 »
Polecam Ci książkę Bourne Edmund J. - Lęk i fobia oraz kanał na YT Stowarzyszenie Psychologiczne Zaburzeni&Odburzeni

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Września 20, 2022, 11:24:57 »
Przyjmowanie melatoniny doustnie jest niekorzystne, powoduje to rozregulowanie własnej produkcji melatoniny tak jest również z innymi hormonami.
Melatonina ma ogromny potencjał leczniczy a do jej naturalnej syntezy służy naświetlanie bliską podczerwienią.
Fotobiomodulacja ma dużą ilość badań potwierdzających wysoką skuteczność w odbudowie prawidłowych funkcji mózgu.Przerabiam ten temat w związku ze swoją chorobą.
Istotną sprawą jest mikrobiom jelitowy,polecam Maślan Sodu i dobre probiotyki.
https://www.youtube.com/watch?v=a_8rE-71Y48
Fotobiomodulacja reguluje funkcje całego organizmu, ma ogromny wpływ na pracę mitochondriów którym przywraca prawidłową energię a bez tego szwankuje cały organizm

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Września 20, 2022, 11:28:52 »
https://www.youtube.com/watch?v=E_8Uex_kDvs
Proste ćwiczenia aktywujące nerw błędny który ma kapitalne znaczenie dla wszelkich aspektów zdrowia

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Września 20, 2022, 20:22:41 »
Jakiś czas temu w wyniku osobistych problemów, zaczęłam mieć problemy ze snem. Jak już zasnęłam, co było cudem, to budziłam się w nocy i zaczynało się myślenie i po spaniu. Trwało to kilka miesięcy. Zaczęłam słuchać mantr słowiańskich i w końcu postanowiłam zaakceptować fakt, że nie śpię. Po prostu uśmiechałam się do swojej bezsenności, potraktowałam ją jak łagodna matka traktuje rozbrykane dziecko - z politowaniem, pokorą, akceptacją, zaufaniem... To była ostateczność, bo nie wiedziałam już co robić, a nie chciałam nic zażywać. I pomogło. Zasnęłam jak suseł. I skończyły się problemy, przynajmniej permanentne, bo teraz czasem zdarza mi się jakiś bezsenny moment, ale już wiem jak go przechytrzyć ;) Psychika nie zna granic...

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Września 21, 2022, 19:05:06 »
Krótki update sytuacji.
Poodstawiałem większość suplementów, które brałem bo mi nie pomagały a wręcz wzmagały presję na zaśnięcie, co wywoływało u mnie reakcję paradoksalną.
Zostawiłem sobie poranne zioła (magnolia + tarczyca), magnez, b - complex , d3k2 oraz omega.
Tauryna, lit nic nie pomagało. Resztę także odstawiłem i czuję się lepiej, bo nie odczuwam na sobie presji, że skoro tyle rzeczy łykam, to jak to jest że dalej nie śpię..
Byłem też u lekarza ze swoim problemem i dostałem do krótkoterminowego brania minidawki pregabaliny, mianseryna zostaje. Po miesiącu w zależności od tego jak będzie wyglądała sytuacja , mam stopniowo odstawiać leki i może się uda wtedy przejść na zioła (olej z dziurawca/ashwagandha/nalewki z kozłka, chmielu).

Jakiś czas temu w wyniku osobistych problemów, zaczęłam mieć problemy ze snem. Jak już zasnęłam, co było cudem, to budziłam się w nocy i zaczynało się myślenie i po spaniu. Trwało to kilka miesięcy. Zaczęłam słuchać mantr słowiańskich i w końcu postanowiłam zaakceptować fakt, że nie śpię. Po prostu uśmiechałam się do swojej bezsenności, potraktowałam ją jak łagodna matka traktuje rozbrykane dziecko - z politowaniem, pokorą, akceptacją, zaufaniem... To była ostateczność, bo nie wiedziałam już co robić, a nie chciałam nic zażywać. I pomogło. Zasnęłam jak suseł. I skończyły się problemy, przynajmniej permanentne, bo teraz czasem zdarza mi się jakiś bezsenny moment, ale już wiem jak go przechytrzyć ;) Psychika nie zna granic...

Myślę, że u mnie akceptacja lęku jest kluczowa.

https://www.youtube.com/watch?v=E_8Uex_kDvs
Proste ćwiczenia aktywujące nerw błędny który ma kapitalne znaczenie dla wszelkich aspektów zdrowia

Dziękuję. Ciekawy kanał i poruszane na nim zagadnienia.

Polecam Ci książkę Bourne Edmund J. - Lęk i fobia oraz kanał na YT Stowarzyszenie Psychologiczne Zaburzeni&Odburzeni

Agnieszka - dzięki, zainteresuję się tą książką.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2022, 19:09:49 wysłana przez Tryq »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Września 22, 2022, 06:58:59 »
Patrząc na to streszczenie - w większości próbowałeś sterować mózgiem i nie wychodzi, bo za dużo rzeczy robione na raz, prawdopodobnie te rzeczy się kłóciły między sobą i ze sterowania nici. dobrze, że to odstawiłeś, dobrze, że zostawiłeś tylko witaminy i magnez. Lit też zostawiłbym - to mikroelement działający akurat w temacie i dołożyłbym samą B3 - ta jest b. potrzebna dla mózgu
Zaproponowałbym jeszcze zrobić inną próbę - od strony energetycznej dla układu nerwowego - przed spaniem weź ze 2 łyżki wiórków kokosowych - w nich jest dużo MCT - to lepsze paliwo dla mózgu niż glukoza - niektórym pomogło.

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Września 30, 2022, 07:55:31 »
Tylko czy przyjmowanie wysokich dawek wit.A jest w ogóle bezpieczne? Przecież jej nadmiar jest silnie toksyczny...