Autor Wątek: Wyrostek robaczkowy  (Przeczytany 607 razy)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
Wyrostek robaczkowy
« dnia: Sierpnia 18, 2022, 11:33:10 »
Temat musiał w końcu nastąpić.

Pytanie pierwsze czy ktoś wie jak temu zapobiegać przede wszystkim???

Drugie jak poprawnie diagnozować?? To pytanie po to żebym wiedziała czy otrzymuję odpowiednia diagnozę.

Pytam bo w rodzinie różne historie wyrostkowe występowały a mam małe dzieci.

Pytam też tak dlatego że ostatnio moja siostra trafiła na pgptowie z gorączką i bólem w prawym biodrze, nie wiedziała czy to jajnik czy wyrostek, a zrobiono jej test na covid i z pozytywnym wysłano do domu. Nikt nie dotknął jej nawet w celu ustalenia co z tym brzuchem.

Teraz właśnie syn od wczoraj wieczór ma gorączkę i żadnych innych objawów i nikt inny nie jest chiory i znowusz wraca do mnie temat wyrostka. Jak się do 18tej nie poprawi to jadę z nim do pediatry ale przeraża mnie perspektywa walki z procedurami medycznymi jeżeli poediatra bedzie mieć podejrzenia wyrostka.

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
Odp: Wyrostek robaczkowy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2022, 23:51:16 »
Udało się i walczymy jedynie z jakimś wirusem:)

Niemniej temat wyrostka pozostaje aktualny!

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Wyrostek robaczkowy
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 22, 2022, 00:32:34 »
"Wyrostek" to stan zapalny jelita ślepego/ wyrostka robaczkowego. Jak jest stan zapalny, to poziom białych krwinek jest znacznie przekroczony. Uciskanie brzucha w prawej dolnej części daje wyraźne objawy bólowe. Nawet zgięcie nogi i podciągnięcie kolana na klatkę piersiową daje ostry ból. Przy ostrym jest gorączka.

"Wyrostek" bywa też przewlekły, szczególnie, jak pacjent był faszerowany większą ilością antybiotyków z jakiegoś powodu. Ja tak miałam. Wszystkie objawy będą nieostre. Ból w prawym dole brzucha nie zawsze jest ostry. Nawet gorączki nie miałam, tylko stan podgorączkowy. Ja już sama wyczuwałam zgrubienie w prawym boku, a lekarz nie był pewny. Białe krwinki - 15 tyś. No i poszłam na stół. Czas był najwyższy.

Medycyna jeszcze nie bardzo chyba wie, z jakiego powodu robi się stan zapalny wyrostka, a co dopiero jak mu zapobiegać. Jedyne, co mi wiadomo, to że antybiotykiem można "rozpędzić" stan zapalny na jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2022, 00:39:44 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.