General Category > Fitoterapia pediatryczna.
moczenie nocne czy twardy sen???
Kropaśkowa:
Ok. Dziękuję za szczegóły. Zastosuje jak uporam sie z tym co teraz nas dopadło niespodziewanie..
Basia:
Przepisy z książki Korsunów (po rosyjsku) Fitoterapia dla dzieci, zioła życia:
Do picia mieszanka ziołowa:
kwiaty głogu 4
ziele skrzypu 2
liście mięty 1
ziele dziurawca 3
eleuterokok (żeń-szeń syberyjski) korzenie 1
Łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, wlać do termosu razem z fusami na przynajmniej godzinę. Odcedzić, dosłodzić do smaku i niech chłopak pije przez cały dzień łykami, ale nie później, niż do 17.00.
Smarować codziennie brzuch i plecy od pasa w dół smarowidłem:
olejek eukaliptusowy 5
olejek miętowy 1
olej rycynowy 5
lanolina do 100
Można zastosować aromaterapię mieszanką olejków szałwia, lawenda i kolendra w stosunku 3:2:1.
Kropla mieszanki przy łóżku na noc, co drugi dzień na serwetkę.
Kuracja długa 2-4 miesiące.
O stulejce poczytaj tutaj:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=265.msg1667#msg1667
Ja bym może wycofała maść propolisowa, żeby ona nie znieczulała niepotrzebnie? Do rozważenia przynajmniej.
Powodzenia :-)
Kropaśkowa:
Basiu bardzo dobry pomysł z aromaterapią:). Na początek może zastosuje ziółka Pragmatyka bo mam wszystkie swoje a tę pietruszkę zdobędę, a jak nic nie da to te. Do Pragmatykowych dołączę aromaterapię bo nawet ostatnio o tym myślałam! Tylko nie spotkałam się z olejkiem z kolędry... a co by było gdybym go pominęła??, bo szczerze to ja nie znoszę zapachu kolędy:\. Kupuje olejki od Klaudyny Hebdy bo naprawdę działają i są także do użytku wewnętrznego ale kolędry w jej ofercie nie ma.
A propolis może zastąpię na trochę maścią nagietkową:)
Basia:
Lepiej stosować to, co jest, niż czekać na znalezienie tego, czego nie ma. Olejek z kolendry w Rosji jest dostępny. Pogrzeb w internecie, najprawdopodobniej ktoś sprzedaje, zapytaj Klaudynę, może ma swoich dostawców. Zapach kolendry pewnie zniknie w połączeniu z innymi olejkami.
Pozdrowienia :-)
kuneg:
Nerki potrzebują ok. 30-45 minut, aby odfiltrować płyn wypity/zjedzony wieczorem. Trzeba pilnować, aby dziecko miało ostatni posiłek z piciem na ok. 1 godzinę przed snem oraz ostatnie siusiu bezpośrednio przed snem.
Zdarzają się dzieci z małą pojemnością pęcherza. Trzeba pilnować większej ilości picia w ciągu dnia, żeby pęcherz miał.szansę rozciągać się regularnie, a na wieczór picie najpóźniej na godzinę przed snem.
Odnośnie krwawnika, to moje dziecię nie marudziło na jego smak. On nawet dentosept dość wcześnie zaakceptował.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej