Córka w końcu zrobiła sobie pakiet tych 5 pierwiastków, ale czuje się oszukana, ponieważ po otrzymaniu wyniku okazało się, że w jej grupie wiekowej poziom cynku i kadmu jest nieistotny dla profilaktyki nowotworów, więc nawet nie podano norm ich stężenia
To dość oburzające, że nikt jej o tym nie poinformował przed badaniem i tak naprawdę za oznaczenie stężenia tych dwóch pierwiastków niepotrzebnie zapłaciła
A ogólnie z badania wyszło tylko, że ma zbyt wysoki poziom miedzi. Poniżej wyniki:
Odnośnie tej mutacji, to ustalenia są oparte tylko na założeniu, że jej nie ma, bo nigdy tego nie sprawdzała.
Może jednak ktoś się orientuje w tych normach i podpowie co z tym cynkiem i kadmem, niekoniecznie pod kątem profilaktyki nowotworów, ale tak ogólnie? I skąd mogło się wziąć zbyt wysokie stężenie miedzi? Patrząc na dietę, to raczej tego nie tłumaczy...
@Edycja:
Z tego co udało mi się wygooglować, to tego cynku też ma zdecydowanie zbyt wysoki poziom
Znalazłam też info, że "Negatywny wpływ nadmiaru cynku polega przede wszystkim na ograniczaniu wchłaniania miedzi" - nie rozumiem jak by się to miało mieć do zbyt wysokiego poziomu miedzi, który wyszedł jej w tym badaniu. Coś mi tu nie pasuje