Autor Wątek: opuchnięte kolano  (Przeczytany 1592 razy)

Offline vilach

• Nowy
  • *
opuchnięte kolano
« dnia: Lipca 27, 2022, 08:18:25 »
Witam wszystkich miłośników ziół. Obserwuję forum od jakiegoś czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy o ziołach osób tu piszących. Byłam cichym podczytywaczem różnych wątków ale teraz sama mam problem i szukam pomocy. Spuchła mi noga {bez urazu}nad kolanem. Robiłam okłady  z 9% roztworu soli kłodawskiej . Potem okład z żywokostu który został po nalewce{po tym okładzie wysypka swędząca}Okład z liści kapusty. nie mam pomysłu
co jeszcze. Może ktoś coś podpowie . Dziękuję z góry.

Offline paproc

• Nowy
  • *
Odp: opuchnięte kolano
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2022, 09:07:42 »
Świetnie działa ocet wrotyczowy. W pierwszej kolejności  trzeba   poradzić sobie z wysypką...
A teraz wracam do octu wrotyczowego:  wrotycz rozdrobnić i macerować z octem.  Przepis dr HR:  Ocet wrotyczowy - Acetum Tanaceti: pół szklanki świeżego ziela (liści i kwiatów lub samych liści) zalać 250 ml octu 10%, odstawić w zamkniętym słoju na 7 dni, przefiltrować. Stosować do płukania, okładów, przemywania, pędzlowania w stanie rozcieńczonym (1 łyżka octu na 150-200 ml wody) lub nierozcieńczonym (pędzlowanie). Koniecznie posmarować skórę na którą będzie nakładany ocet wrotyczowy w formie okładu.

Offline vilach

• Nowy
  • *
Odp: opuchnięte kolano
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2022, 14:27:51 »
Dzięki serdeczne za odpowiedź. A czym mam posmarować skórę przed nałożeniem okładu?