Autor Wątek: Nalewka - jak zagęścić?  (Przeczytany 1070 razy)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
Nalewka - jak zagęścić?
« dnia: Lipiec 08, 2022, 23:32:40 »
Witajcie
Mam nalewkę zrobioną z kilku składników dla poprawy krążenia w nogach. Nalewka ma już z 5 lat, przechowywana w szczelnie zakorkowanej ciemnej szklanej butelce. Organoleptycznie nic się nie zmieniła, kolor, zapach struktura jest jak zaraz po zrobieniu. Myślicie, że ma ona jeszcze wartość prozdrowotną?

A jeśli ma, to jak ją, choćby troszkę, zagęścić do konsystencji żelu czy galaretki - chodzi mi o wygodniejszą i bezstratną aplikację na ciało.
liczę, że macie jakiś wytrych  :)

Pozdrawiam
Małgorzata

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Nalewka - jak zagęścić?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2022, 12:31:21 »
Nalewka powinna być tak samo dobra.
Jeśli chodzi o zagęszczenie, to spróbuj na małej ilości dodatek jakiejś gumy guar lub pektyn. Może nawet zwykła żelatyna lub krochmal dadzą radę? Trzeba by było pokombinować na małej próbce, jeśli nie będzie Tobie żal surowca.

Myślę jednak, że równie dobrze będzie wlać nalewkę do dobrze zakręcanej butelki z wąską szyjką, taką na palec (wódka Balandino? - ma ciemne szkło) i po prostu moczyć palec i tym smarować. Ja bym jeszcze dodała trochę jakiegoś oleju i kilka kropel olejku eterycznego dla poprawy wchłaniania.

Ćwicz kiwanie w różne strony palcami nóg (możesz na początek wspomagać je rękami), to uruchamia krążenie w stopach i łydkach.

Pozdrowienia :-)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2022, 23:28:31 »
Dziękuję Basiu

dam znać jak mi się coś uda

Pozdrawiam
Małgorzata

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 13, 2022, 19:25:43 »
A nie można przelać trochę do buteleczki z atomizerem i pryskać na miejsce docelowe, a potem rozsmarować?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2022, 22:41:37 »
A nie można przelać trochę do buteleczki z atomizerem i pryskać na miejsce docelowe, a potem rozsmarować?
Trzeba zrobić próbę bo - jeśli dobrze pamiętam- w składzie jest też żywokost a zatem i farfocle co może przytykać atomizer. Zgoda, można przefiltrować i pozbyć się farfocli tylko czy to jest dobrze dla efektów zdrowotnych pozbywać się owych farfocli to nie wiem.

Małgorzzata

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2022, 16:06:06 »
Żel fajnie wychodzi po dodaniu alkoholu cetylowego.