Autor Wątek: Dziwne objawy, podejrzenie IBS lub SIBO  (Przeczytany 2981 razy)

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
Dziwne objawy, podejrzenie IBS lub SIBO
« dnia: Czerwca 16, 2022, 13:18:32 »
Witam wszystkich zielarzy i fitoterapeutów. Piszę do Was z prośbą o pomoc, ponieważ mam dość niespecyficzne objawy, które jednak mogą prowadzić trop w kierunku IBS lub SIBO/SIFO/IMO o ile schorzenia te w ogóle istnieją, bo jak czytam w internetach różnego rodzaju publikacje to większość jest w fazie badań/testów/poszukiwania skutecznej metody leczenia. Moje objawy nie występują przez cały czas, pojawiają się okresowo, na jakiś czas znikają i pojawiają się znów nie wiadomo skąd, a są to: bardzo mocne wzdęcie brzucha, opasający ból głowy, męty (mroczki) przed oczami, świąd skóry taki jakby co jakiś czas siadał na skórze komar (w różnych miejscach),  ból kręgosłupa w części piersiowej, mgła mózgowa / migrena bez bólu głowy. Objawy, które wymieniłem bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie. Wyniki krwi ok, krew w kale nieobecna, mocz ok, podwyższone trójglicerydy. Czy ktoś z Was może spotkał się z takim przypadkiem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Z poważaniem. Tomasz

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Dziwne objawy, podejrzenie IBS lub SIBO
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2022, 08:09:55 »
Chodzi o takie męty: https://instytutoka.pl/mety-w-oku-leczenie-witreoliza/? Czy raczej o ciemne plamy z niedotlenienia, takie jak przed zemdleniem? Jeśli to drugie, to ból głowy, mroczki, migrena i ból w klatce piersiowej mogą być ze sobą powiązane i nie mieć nic wspólnego z wzdęciami. Zmiany w obrębie kręgosłupa piersiowego mogą mieć wpływ na dotlenienie mózgu. Warto by było zrobić RTG tej części kręgosłupa.
A te wzdęcia pojawiają się tak całkiem bez powodu? Może spróbuj sobie notować, jakie potrawy jadłeś przed ich wystąpieniem. Ja np. mam wzdęcia po owocach, zwłaszcza po arbuzie

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2022, 09:37:40 »
Objawy które opisałem, bez bólu w klatce piersiowej pojawiają się wraz ze wzdęciem, szczególnie migrena/ mgła mózgowa i uczucie opasającego ucisku w głowie. Męty przed oczami takie jak w linku a nie takie jak przed omdleniem i też tylko w momencie pojawienia się wzdęcia i migreny.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2022, 10:32:29 »
Wzdęcie może hamować krążenie, to akurat jest możliwe, co nie zmienia faktu, że przegląd kręgosłupa może się przydać, by ustalić ewentualną rehabilitację.

Jasne jest, że musisz zlikwidować wzdęcia. Czy apteczny Espumisan działa? Co u Ciebie działa? Czy medycyna ma jakiś pomysł? Czy było robione USG jamy brzusznej?

Quwerta ma rację, że byłoby dobrze spróbować ustalić po jakich potrawach Ciebie najbardziej męczy.

Pozdrowienia :-)

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2022, 10:57:13 »
Espumisan nie pomaga, ostatnio kupiłem suplement Coligas od Aboca i dość szybko pomógł. Jutro mam wizytę u gastroenterologa więc może da mi skierowanie na usg, myślę też żeby poprosić o badanie w celu wykluczenia pasożytów. Wczoraj wziąłem preparat BioGaia z L. Reutei, bo oglądałem na YT Marka Skoczylasa a propos SIBO, który wspomina o tym, że brak tego szczepu może być przyczyną problemów jelitowych. Szczep ten wytwarza reuterynę,  taki naturalny antybiotyk więc może też pomaga, choć w internetach piszą też, że w przypadku SIBO nie zaleca się przyjmowania jakichkolwiek probiotyków (to od niedawna), bo nie wiadomo czy szczep przyjęty w preparacie za kilka godzin nie będzie już tym samym szczepem. Co na to medycyna: trzeba by było zrobić test oddechowy wodorowo-metanowy, który często wychodzi zafałszowany, wziąć eubiotyk, żeby wybić bakterie ale nie wiadomo co w to miejsce wlezie więc też nie wiadomo jak ostatecznie będzie, itd, itp... Pozdrawiam :) PS. Co do kręgosłupa to rzeczywiście będąc na terapii manualnej fizjoterapeuta wykrył zesztywnienia w części piersiowej więc pójdę jeszcze raz a dodatkowo zalecił cwiczenia w domu. RTG części piersiowej w przyszłym tygodniu

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 18, 2022, 09:27:54 »
Osobiście uważam, że SIBO nie istnieje.  Sławetna próba wodorowo-metanowa potwierdza tylko nieprawidłowe gazy, ale nie wskazuje na przyczynę. To całkiem spokojnie mogą być zaburzenia w trzustce. Normalnie gazy z jelita cienkiego nie mają szans na wejście do żołądka i potem przełyku, by beknąć w instrument pomiarowy. Gastroskopia kończy się na dwunastnicy. Normalnie gazy w dwunastnicy mogą pochodzić od zobojętniania kwasów żołądkowych zasadowymi sokami trzustkowymi, ale z masą pokarmową idą dalej w kierunku ruchu jelit.

Poza tym, gdzie powstaje wzdęcie, to Tylko Twoje kiszki wiedzą. Popatrz na rysunek przebiegu jelit i sam zobaczysz, że wzdęcie na górze brzucha nie wskazuje, czy to jelito cienkie, czy grube.

Popatrzyłam na Twój Coligas:
"kompleksie aktywnym na bazie liofilizowanych ekstraktów z kolendry i imbiru. Skład uzupełniają koper, kumin, cykoria i liofilizowany ekstrakt z prawoślazu."

Czyli mamy klasyczne składniki wiatropędne + prawoślaz rozluźniający śluzy.
Idź tym kierunkiem, sam stwierdziłeś na własnych kiszkach, że pomaga i nie szukaj jakiegoś internetowego tworu importowanego nie wiadomo skąd.

Same probiotyki mogą wpłynąć na florę jelita grubego, jelito cienkie w zasadzie jest prawie sterylne, ale za to siedzą w nim drożdżaki. Osobiście uważam, że probiotyki należy stosować różne, byle nie drożdżowe. Jeśli jest wzdęcie, to probiotyki nie dojdą tam, gdzie trzeba. Trzeba je zastosować po ustąpieniu wzdęcia między posiłkami, na "śpiący" żołądek i dobrze popić, by miały szansę na przejście zywcem przez żołądek. Popijać warto jakims prebiotycznym napojem, może to być rozcieńczony owocowy ocet lub sok z ogórków kiszonych lub kwas buraczany lub porządne kwaśne mleko, bez mleczarni.

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2022, 14:25:16 »
Dziękuję Basiu z porady. Piszesz, że probiotyki można stosować byle nie drożdżowe, więc dopytam jeszcze w tym temacie, ponieważ miałem robić domowy kefir z ziaren kefirowych, ale w skład tej specyficznej struktury wchodzą drożdże i czy tutaj istnieje jakieś niebezpieczeństwo zasiedlenia jelita cienkiego przez niechcianych gości, czy też te gatunki nie są groźne? Kilka lat temu taki kefir robiłem, wychodził bardzo smaczny i nie miałem po nim żadnych problemów gastrycznych. Teraz wprowadziłem do diety kiszonki i zsiadłe mleko. Wcześniej pytaliście po jakich produktach mam objaw . Niestety żadnej korelacji nie mogę wychwycić, raz objawy są, a raz nie choć może najczęściej po wypiciu posłodzonej kawy, może cukier (teraz odstawiłem całkowicie). Ja mam w ogóle dość skromny jadłospis jak na dzisiejsze czasy, tzn, nie jadam mąki (żadnej, poza ziemniaczaną która służy mi tylko do zagęszczania sosów), nie jadam żadnych słodyczy (poza łyżeczką cukru do posłodzenia kawy), jem tylko warzywa, owoce i mięso, b. mało nabiału i czasami ziemniaki i ryż. Co do Coligasu, to rzeczywiście jest bardzo pomocny. Zamówiłem jeszcze Colilen i zobaczę jak zadziała. Pozdrawiam :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 20, 2022, 10:45:12 »
Jeśli Twój kefir tobie smakował, to dobrze, ale nie traktuj jego jako jedynego probiotyku.

Dlaczego raczej unika się drożdżaków przy leczeniu zaburzeń skłądu flory bakteryjnej? Bo wtedy często jest rozrost nie bakterii, ale grzybów ze sławetną candidą czyli bielnikiem na czele. Prawdopodobnie w takiej sytuacji drożdżowe probiotyki się tylko dołączą do grzybowego ekosystemu, ale nie zmienią warunków dla wzrostu prawidłowych bakterii.

Jeśli mikroskopowe badania kału (u znajomego weterynarza?) nie pokazują problemu z grzybami, to można sprawę probiotyków drożdżowych dalej rozważać, chociaż ja uwazam, że to nie bardzo ma sens - lepiej kasę wydać na inne probiotyki.

Pamiętaj bardzo dużo pij, szczególnie teraz, kiedy jest lato.
Ostatnio pojawiła się sekta niepijących przy posiłkach. Osobiście uważam, że za wyjątkiem kuracji odchudzających to jest niepotrzebne katowanie się, a przy problemach z wzdęciami, to tylko pogarsza sprawę, bo masy pokarmowe i śluzy są gęstsze.

Nie wiem, czy rezygnacja ze skrobiowych skłądników pożywienia ma sens, szczególnie latem, ale, jeśli Twoje kiszki tak chcą, to na razie można sobie sprawę odpuścić.

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 30, 2022, 08:27:14 »
Basiu jakieie masz zdanie o płatkach drożdżowych, takich nieaktywnych? Generalnie doktore chyba chwali, np. w lecie jako alternatywa dla witaminy D (w lecie po co to suplementować, jak przy odrobinie wysiłku nie trzeba, bo jest słońce itd) . Nie wiem czy czegoś nie mylę, ale może jest taki mechanizm pomiędzy drożdżami, a witaminą D, bo B-kompleks to wiadoma, że mają, żadna nowina.

Z tego co pamiętam o D3 - 2000 jednostek naraz  wzięte, jest już toksyczna dla małych dzieci.
50 000 jednostek jednorazowo dla dorosłych

Tak off topic.

Offline Cocacola

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 26, 2022, 09:57:43 »
Osobiście uważam, że SIBO nie istnieje.  Sławetna próba wodorowo-metanowa potwierdza tylko nieprawidłowe gazy, ale nie wskazuje na przyczynę. To całkiem spokojnie mogą być zaburzenia w trzustce. Normalnie gazy z jelita cienkiego nie mają szans na wejście do żołądka i potem przełyku, by beknąć w instrument pomiarowy. Gastroskopia kończy się na dwunastnicy. Normalnie gazy w dwunastnicy mogą pochodzić od zobojętniania kwasów żołądkowych zasadowymi sokami trzustkowymi, ale z masą pokarmową idą dalej w kierunku ruchu jelit.

:o
Test wodorowo-metanowy nie polega na odbekiwaniu czegokolwiek. Podaje się np laktuloze, ktorą metabolizują bakterie w jelicie a te metabolity nastepnie trafiaja do krwi i mozna je zmierzyc w wydychanym powietrzu.
Sibo zdecydowanie istnieje i jest to choroba, która może mieć szereg bardzo nieprzyjemnych objawów, w tym neurologicznych. Dosyc popularnym objawem jest też właśnie okropne bekanie.
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2022, 10:07:27 wysłana przez Cocacola »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 26, 2022, 10:35:01 »
Problemem jest nazwa wskazująca na przerost bakterii w jelicie cienkim, a nie na nieprawidowy skład mikroflory w jelicie grubym. Laktuloza jest tylko częściowo rozkładana w jelicie grubym, teoretycznie ona ma tylko rozluźnić masy kałowe i do tego się ją stosuje - jako delikatny srodek przeczyszczający.

A, że nieprawidłowy skład mikroflory może dać wiele paskudnych objawów z neurologicznymi włącznie, tego nikt nie zaprzecza.
Ja jestem zdecydowanie przeciwna ślepemu waleniu antybiotykami bez ustalenia, gdzie jest problem. Dla ścisłości: nie jestem przeciwna antybiotykom; jeśli trzeba je zastosować, to trzeba.
Ślepe, bezmyślne walenie antybiotykami spowoduje tylko pogorszenie sytuacji, chyba, że celem "leczenia" jest utrzymanie przy sobie wypłacalnego klienta.

Offline Cocacola

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 26, 2022, 11:58:03 »
Problemem jest nazwa wskazująca na przerost bakterii w jelicie cienkim, a nie na nieprawidowy skład mikroflory w jelicie grubym. Laktuloza jest tylko częściowo rozkładana w jelicie grubym, teoretycznie ona ma tylko rozluźnić masy kałowe i do tego się ją stosuje - jako delikatny srodek przeczyszczający.
Właśnie nazwa tu jest adekwatna. SIBO, czyli Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) przerost bakteryjny w jelicie cienkim. I to ten przerost powoduje problemy i do tego stosuje się testy np. z laktuloza żeby potwierdzić, że ten przerost jest w jelicie cienkim właśnie. Laktuloza w teście jest używana jako „pożywka” dla bakterii. Tu nie mają znaczenia żadne inne jej właściwości. Z antybiotyków często podaje się Xifaxan i jako antybiotyk to ten akurat ma pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną, dodatkowo uszczelnia barierę jelitową. Dyskabteriozie w jelicie grubym może, ale nie musi towarzyszyć SIBO. Dlatego te choroby, się rozróżnia.
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2022, 12:00:52 wysłana przez Cocacola »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 26, 2022, 22:45:15 »
Zostajemy we wzajemnym niezrozumieniu.

Z Wikipedii:
"Laktuloza nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, a jednocześnie jest wchłaniana w niewielkim stopniu (wchłonięta jest wydalana z moczem w niezmienionej formie). W jelicie grubym flora bakteryjna rozkłada ją do dwutlenku węgla i kwasów organicznych, które zwiększają ilość wody w jelicie grubym, co pobudza perystaltykę. Dodatkowo laktuloza powoduje zakwaszenie treści jelita grubego, co prowadzi do zmniejszenia stężenia amoniaku we krwi (przekształcony do jonów amonowych). Substancja o działaniu łagodnie przeczyszczającym, stosowana w leczeniu zaparć i encefalopatii wątrobowej."

Nadal uważam, że wykrywane w oddechu wodór, metan i dwutlenek węgla nie mają żadnego udowodnionego związku z ewentualnymi bakteriami w jelicie cienkim i nie mogą być podstawą do diagnozy sytuacji w jelicie cienkim. W jelicie cienkim jest stosunkowo mało żywych organizmów, a to, co jest, to drożdżaki, z candidą włącznie.

Wodór w oddechu ma za to udowodniony związek z reakcjami między kwasami żółciowymi a żołądkowymi, które przebiegają w dwunastnicy. Tu są możliwe rzeczywiście zaburzenia, które jednak nie mają nic wspólnego z bakteriami w jelicie cienkim i nie powinny być podstawą do wypisywania recepty na antybiotyk.

SIBO jest pojęciem importowanym kilka lat temu z USA, alternatywą do "nie mam pojęcia, co panu / pani dolega" lub "panie, to katar jelit, z tym się żyje" lub "to są drażliwe jelita, mniej stresów, więcej snu".