Autor Wątek: migotanie przedsionków  (Przeczytany 2204 razy)

Offline Magdziol

• Nowy
  • *
migotanie przedsionków
« dnia: Maja 26, 2022, 01:12:09 »
W wieku ok 58 lat  po dwóch nocnych epizodach kiedy obudziłam się z walącym sercem, które uspakajało się przez przynajmniej 2 godziny i podniesionym ciśnieniem trafiłam do kardiologa.Lekarz zleciła EKG po którym bez słowa wyjaśnienia wypisała skierowanie do szpitala na koronarografie. Ponieważ ta decyzja bardzo mi się nie podobała postanowiłam skonsultować się z innym lekarzem. Trafiłam na fajnego kardiologa z którym jest do dzisiaj. Wytłumaczył mi ,że rozumie decyzje  poprzedniego lekarza bo moje EKG wygląda tak jakbym miała chorobę wieńcową. Zaczęliśmy robić badania zlecił badanie dna oka pod kątem miażdżycy, tomografie naczyń wieńcowych - nie znaleziono blaszki miażdżycowej, EKG wysiłkowe-ok, Holter EKG- wyszły dodatkowe skurcze nadkomorowe i echo serca stosownie do wieku. Ponieważ ciśnienie cały czas było podwyższone ok 140-150/80-85  a ja takie wartości źle odczuwałam/ zawsze miałam niskie cićnienie120-127/60-70/ dostałam leki obecnie Amlopin 5mg i Con cor cor 2,5 mg. Mniej więcej 1 na rok był robiony Holter raz lepszy  raz gorszy czyli raz więcej ,raz mniej dodatkowych skurczów i echo. Jakieś 3 miesiące temu nagle wieczorem bez przyczyny  skoczyło mi ciśnienie 180/90 najpierw czekałam ,że spadnie ale przy kolejnym pomiarze okazało się, że jest jeszcze wyższe powyżej 200/100 i puls też ok. 100 wzięłam dodatkowe leki. Był to jednorazowy incydent  po którym jakieś  2 miesiące temu zrobiony był holter. Wynik o dziwo był lepszy niż poprzedni.Doktór zlecił jeszcze echo i tu niespodzianka wyszło migotanie przedsionków, potwierdzone na EKG. W międzyczasie robiłam sobie znalezione na forum mieszanki ziół oczyszczających, wątrobowych  wg starych przepisów cardiosan z konwalią, uzupełniłam niedobory wit D, brałam Koenzym Q , Omega3. Jak wyszło migotanie przepisany mam lek przeciwzakrzepowy Xarelto. To jest lek nowej generacji przy którym nie trzeba co miesiąc robić biadania INR i można wszystko jeść. Teraz pytanie do Was. Czy ma ktoś doświadczenie ze stosowaniem ziół przy migotaniu przedsionków? Czy można to moje serducho jakoś wspomóc? Czy głóg i serdecznik to dobry pomysł?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: migotanie przedsionków
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2022, 05:50:37 »
Moją mamę to dopadło w tym samym wieku. Była leczona różnościami przez 17 lat, przy dobieraniu następnych leków w szpitalu - mało się nam nie przewinęła na tamtą stronę i w szpitalu przy wypisie już jej powiedzieli, że "taka jej uroda, inaczej nie będzie". Wtedy znaleźliśmy tekst na temat tłuszczu rybiego - właśnie w kontekście arytmii. Zaczęła brać 2,5 - 3g dziennie i po tygodniu już była poprawa, po miesiącu zaczęła wychodzić do sklepu, a po þół roku - jak się okazało, że się b. dobrze czuje wtedy kiedy zapomni wziąć leków - po wizycie u lekarza i zrobionym EKG wszystkie leki nasercowe zostały odstawione i do końca arytmii już nie było. Pożyła jeszcze ponad 10 lat.

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2022, 09:25:42 »
Mojej mamie bardzo pomaga ekstrakt z głogu i perełkowca japońskiego, gdzieś miałem artykuł w Postępach Fitoterapii ale nie mogę znależć ,dobre ekstrakty ma MedicaHerbs

Offline Magdziol

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2022, 22:34:50 »
Jeśli przyjmuje Xarelto to można pić napar z kwiatu głogu?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2022, 07:37:33 »
Xarelto to lek przeciwzakrzepowy - głóg tak nie działa, wydaje się, że nie powinny się ze sobą kłócić. Tylko patrz na ciśnienie - oba obniżają.
Wcześniej napomknąłem o omedze-3 - tłuszczu rybim - spróbuj - naprawdę dobrze i szybko zadziałało.

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 02, 2022, 10:36:31 »
Polecam zainteresować się D rybozą, serce w chorobie bardzo szybko wyczerpuje się energetycznie, odpowiadają za to przeciążone mitochondria które tracą zdolność produkcji energii niezbędnej do życia.
D ryboza w połączeniu z Acetyl L Carnityną dostarcza tej energii nie tylko sercu
https://mito-med.pl/artykul/d-ryboza-znaczenie-dla-organizmu

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 01, 2024, 23:29:24 »
Może nikt nie będzie na mnie zły, że się podepnę pod ten wątek.
Mój tata miał kiedyś migotanie przedsionków/ arytmię serca. Po zabiegu ablacji już nie odczuwa arytmi, ale chyba dość często ma przystanki bicia serca i szczególnie podczas snu mu serce zwalnia dość mocno.
Miewa również nadciśnienie.
Ponieważ ma te przystanki i zwolnienia to boi się konwalii, bo wyczytał że ona zwalnia serce. Ale ja się zastanawiam, czy nie byłyby jednak korzystne dla niego mikstury, w których składzie jest konwalia z kokoryczką+ inne rośliny , bo z drugiej strony te dwie rośliny wzmacniają serce i są polecane dla osób starszych.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2024, 12:10:03 »
...
 ale chyba dość często ma przystanki bicia serca i szczególnie podczas snu mu serce zwalnia dość mocno.
...
Nie kwestionuję skuteczności ziółek - czy działają - po prostu trzeba zrobić próbę - w przypadku serca będzie widać od razu, czy działa. Tylko - wszystkie leki nasercowe trzeba wiedzieć jak stosować - margines błędu jest b. wąski. I jeszcze - działają tylko jakiś czas po podaniu i tylko objawowo. W przeciwieństwie do naturalnych - żywieniowych składników diety. O tych, ponieważ to nie jest lekarstwo :) -  lekarze na ogół nie mówią. O tłuszczach omega-3 już się wypowiadałem. Jest jeszcze drugie coś - tauryna: https://mito-med.pl/artykul/korzysci-zdrowotne-tauryny . Działanie akurat pasuje do tego co opisujesz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2024, 18:27:22 »
Ja bym radziła rozważyć klasyczny Cardiosan z komunistycznego Herbapolu, nie to, co teraz sprzedają pod tą nazwą.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=360.msg2548#msg2548

Zostaje spróbować.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2024, 09:18:24 wysłana przez Basia »