Autor Wątek: Wylew krwi do mózgu  (Przeczytany 1732 razy)

Offline grubykris

• Nowy
  • *
Wylew krwi do mózgu
« dnia: Maj 19, 2022, 13:46:21 »
Witam,
mam do Państwa serdeczną prośbę o radę. Moja Mama (właściwie teściowa, ale nie lubię i nie używam tego określenia) doznała wylewu krwi do mózgu. Krwiak jest nieoperacyjny, powstał w wyniku skoków ciśnienia krwi i osłabienia naczyń krwionośnych w mózgu. W tomografii wyszły jeszcze inne, starsze, ale mniejsze osłabienia naczyń, które też zakończyły się wylewami, już wchłoniętymi. W chwili obecnej Mama jest w szpitalu, gdzie lekarze czekają na wchłonięcie się krwiaka.

Czym mógłbym wzmocnić jej naczynia krwionośne, tak, żeby zminimalizować ryzyko kolejnego wylewu?
Lekarze nic nam w tej kwestii nie powiedzieli. Od kilku dni przeszukuję forum i wiem, że powinniśmy dawać Mamie arnikę (sok, owoce) i herbatki ze skrzypu. Mama bierze leki na tarczycę, nadciśnienie i kilka innych rzeczy, w tej chwili nie jestem w stanie podać ich nazw, dopiero w niedzielę, kiedy pojadę do Mamy. Szukam czegoś, co nie wpłynie na leki, które bierze.

Może moglibyście Państwo jeszcze coś mi doradzić, bo w tej chwili mam spory szum informacyjny od ilości przeczytanych wątków.

Krzysiek

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Wylew krwi do mózgu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2022, 22:58:48 »
Podstawa to witamina C (spore ilości) + flawonoidy (witamina P) - to na wzmocnienie naczyń krwionośnych. Witamina C może być z apteki, albo np. wyciąg z dzikiej róży - to będzie C razem z flawonoidami. Flawonoidy są przede wszystkim we wszystkich ciemnych owocach, w cytrusach. Skrzyp też może być  - to źródło krzemu - też potrzebny dla dobrej kondycji naczyń krwionośnych. Z witamin zaproponowałbym jeszcze wit. B3 - niezbędna dla układu nerwowego, a ponadto rozszerza naczynia krwionośne i jest dobra przy nadciśnieniu.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2022, 10:32:57 »
Od kilku dni przeszukuję forum i wiem, że powinniśmy dawać Mamie arnikę (sok, owoce) i herbatki ze skrzypu.

Wiem, że literówka spowodowana stresem ale chodzi Ci zapewne o aronię. W praktyce taka pomyłka może być groźna.
Zalecenia napisane przez leo jak najbardziej słuszne, jak wdrożycie na początek będzie ok.

Offline grubykris

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2022, 10:43:20 »
Od kilku dni przeszukuję forum i wiem, że powinniśmy dawać Mamie arnikę (sok, owoce) i herbatki ze skrzypu.

Wiem, że literówka spowodowana stresem ale chodzi Ci zapewne o aronię. W praktyce taka pomyłka może być groźna.
Zalecenia napisane przez leo jak najbardziej słuszne, jak wdrożycie na początek będzie ok.

Tak, chodziło o aronię, zwykła pomyłka, serdecznie dziękuję za obydwie rady.  :)
Chcę kupić proszek owocowy z dzikiej róży, aronii i borówki (chyba Dary Natury), proszek z rokitnika. Na zmianę proszek z aceroli (to u franciszkanów w sklepie internetowym). Mam nadzieję, że to nam pomoże.

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2022, 11:47:20 »
Można spróbować Carbo copsositum (ampułki) i np. Melilotus Homaccord N w kroplach lub Heel-Aesculus-Compositium N.

Lepiej znaleźć porządnego fitoterapeutę  i zasięgnąć porady.

Pozdrawiam