Autor Wątek: Spray na gardło  (Przeczytany 649 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Spray na gardło
« dnia: Kwiecień 25, 2023, 15:49:26 »
Chciałabym sobie zrobić samodzielnie spray o działaniu nawilżającym, gojącym, przeciwzapalnym i łagodzącym podrażnienia. Jakie polecalibyście zastosować składniki, które mogłabym bez problemu zakupić w aptece czy sklepie zielarskim, ew. na Allegro?
Na pewno dodam tam miodu (najlepiej manuka, ale nie wiem, jak go kupić, żeby nie był oszukany), olejku szałwiowego i miętowego, wit. A+E. Dodałabym też B5, ale nie jestem pewna, czy da się kupić taką spożywczą w płynie?
Nie wiem natomiast jakiej użyć "bazy". Rozważam olej lniany, sezamowy lub oliwę z oliwek. Nie wiem co będzie najlepsze. Wiem że olej lniany ma działanie przeciwzapalne i gojące ze względu na wysoką zawartość omega 3. Jednak to olej sezamowy jest zwykle stosowany w preparatach nawilżających do nosa i gardła, a czasami też oliwa. Na grupie osób chorych na ZS polecana bywa właśnie oliwa, więc już sama nie wiem... W takiej bazie powinna chyba też być gliceryna? A może glicerol albo jeszcze coś innego?
Testowałam wiele gotowych sprayów i większość nie działa, a te co działają (Glosal i Fiorda Spray), to tylko na 10-15 minut :( Ponieważ są dość drogie, biorąc pod uwagę niewielką pojemność, to używam tylko przed snem, ponieważ suchość nie pozwala mi zasnąć. Z drugiej strony nie wiem, czy warto robić coś takiego samodzielnie, czy faktycznie wyjdzie to sporo taniej?
W każdym razie mam wiecznie zaczerwienione i podrażnione, bolące gardło, z powodu nocnego braku śliny. Martwię się, że w końcu jakiegoś raka dostanę, skoro te śluzówki są od kilku lat nieustannie podrażnione i przez całą noc kompletnie wyschnięte :( Czy w ogóle istnieje jakaś substancja, która jest w stanie przylgnąć do błony śluzowej i utrzymać się na jej powierzchni przez dłuższy czas?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2023, 16:03:33 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Spray na gardło
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2023, 17:46:58 »
Jest jeden składnik co to wszystko robi - rojnik murowy: https://sekrety-zdrowia.org/rojnik-cudotworca-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-rosliny/ - co rusz to coś nowego o nim wynajduję. Ostatnio leczyłem nim covida co się zaczynał od drapania w gardle właśnie. Codziennie rano i wieczorem żułem pomiażdżony listek tego - strasznie dużo śliny się wydzielało - tyle, że pod koniec było bulgotanie tym w gardle. Na dokładkę jeszcze brałem po tym kapsułkę bylicy rocznej i po 3-4 dniach było po covidzie.
Bezproblemowy zakup tego to tylko w sklepie ogrodniczym, albo od działkowca - żywej rośliny. No i - jak to wkomponować w ten spray.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2023, 18:27:58 »
Wow, ciekawe z tym pomurnikiem (może poza tymi bzdetami o jakimś profilu energetycznym :P), dziękuję za info :) No szkoda, że mieszkam w tak skażonym regionie, że raczej od działkowca nie kupię. A skąd pochodzą rośliny sprzedawane w sklepach ogrodniczych i czy są bezpieczne do spożycia, to nie wiem...
U mnie w mieszkaniu to by zapewne zdechł, bo jest ciemno i wilgotno, a sukulenty to raczej wolą słonecznie. Jeszcze do tego jest tu mnóstwo ziemiórek, bo jak tylko jakąś cebulę dam do wody, żeby wyrósł szczypior, to natychmiast nie wiadomo skąd cała ich plaga się zbiera, nawet w środku zimy :( Latem to już nie potrzeba cebuli, ledwie okno się otworzy i pełno tego paskudztwa.
W spray chyba nie będzie problemu, można wycisnąć sok. Ja i tak robiłabym sobie zapas na max 3 dni i trzymałabym w lodówce. Jedynie z ciągłym dostępem do świeżej roślinki byłby spory kłopot :(
A co do tego żucia, to u mnie nie ma problemu z wydzielaniem śliny gdy coś żuję, tylko w nocy, podczas snu. Przy jedzeniu (praktycznie nigdy nie popijam, chyba że coś wybitnie suchego jem) czy myciu zębów też mi się sporo śliny wydziela. U mnie to tak jakby w momencie zasypiania nagle coś się wyłączyło i wtedy całkowicie przestaje się wydzielać ślina, wysychają oczy i wszelkie błony śluzowe. I to jest najgorsze, bo przecież nie będę się co pół godziny budzić i psikać czymś. Dlatego właśnie ideałem by była substancja, która utrzyma się dłuższy czas, tak żeby mi to gardło nie wyschło na wiór podczas snu
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2023, 18:58:52 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2023, 20:33:06 »
Możesz poszukać w internecie sadzonek z jakiejś konkretnej szkółki - można sprawdzić z jakiej jest okolicy To nie jest drogie - Możesz spróbować uprawy pod LEDami - przy sadzonkach często są rozetki potomne. Tylko - szukaj odmian z dużymi rozetami - żeby było z czego ten sok wycisnąć.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2023, 17:20:02 »
Wow, ciekawe z tym pomurnikiem

Taak, ale szukając pytaj nie o pomurnik, a rojnik murowy :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2023, 19:06:20 »
Namówiliście mnie więc kupiłem sadzonki a że były różne więc wziąłem po jednej
- Rojnik Flip flap
- Rojnik Bold tip bordowy
- Rojnik olbrzymi
https://zapodaj.net/3bb78319e12cd.jpg.html