Autor Wątek: Trole na forum  (Przeczytany 2034 razy)

Offline Darchom

• Nowy
  • *
Trole na forum
« dnia: Kwietnia 04, 2022, 20:01:54 »
Można się było tego spodziewać. Metodyczne, planowe i dywersyjne działania finansowane przez Putina dotarły i tu.
Z drugiej strony dziwię się, że wisi sobie taki "intencyjny" post przez cały dzień a jak na niego zareagowałem odwracając akcenty to znikł.

Więc może w ten sposób, żeby tu trole tak łatwo nie miały, kto jest za (pierwsze miejsce pierwszego notowania listy TIP-TOP pewnego radia internetowego)

https://www.youtube.com/watch?v=-KnqKKxG3uk

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Trole na forum
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2022, 20:32:24 »
Trolowy wątek wyleciał w niebyt. Lepiej późno, niż wcale. Sama o to poprosiłam.
Nie jątrz.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2022, 09:58:37 »
A o którym wątku mówisz ? O tym - "Wątek: Wyłączania prądu na świecie" ?
To nie ten zniknął.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2022, 12:41:58 »
Coś mi ten wątek pachnie okrzykiem "łapaj złodzieja" ;-)

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2022, 17:02:54 »
Boże błogosław wodę czystą od której wszystko się zaczęło i pokarm nasz powszedni chleb, albowiem one są źródłem Miłosierdzia, Adoracji i Uwielbienia.
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2022, 17:39:33 »
Wesoły - jesteś Rosjaninem?

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2022, 20:39:06 »
A o którym wątku mówisz ? O tym - "Wątek: Wyłączania prądu na świecie" ?
To nie ten zniknął.
Ten o Ukrainie z cytatami z Wiki

W sumie obecny wątek też nadaje się na kompost, bo nic nie wnosi do tematyki forum.
Ten o wyłączeniach prądu też.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 05, 2022, 20:57:02 »
Nie trzeba być Rosjaninem, by odjechać, znam Rosjan, którzy są absolutnie oburzeni tym, co się stało.
Przykre...

Kompost? Jutro to zrobię.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2022, 21:03:53 »
Próbuję zrozumieć po co takie teksty tutaj. Drugie wytłumaczenie to prace zlecone.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2022, 23:23:41 »
Żeby człowiek oświecony miał brać prace zlecone na własnym podwórku?

Ech... to byłby wstyd dla oświecenia ;-)

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 07, 2022, 16:31:33 »
Coś sobie przeczytajcie. To jest (bez cięć i skrótów) nauka od osoby która dzień w dzień zwalcza trole.

"Jak działają rosyjskie trolle w Polsce?

W naszym kraju widzę dwa główne obszary ich działalności. Pierwszy to fejkowe konta, których są już tysiące. Ich zadaniem jest zniechęcenie Polaków do pomagania Ukraińcom. W tym celu pojawiają się na nich różne zmyślone historie, w których Polacy, w porównaniu z Ukraińcami, są przedstawiani jako obywatele drugiej kategorii. Nie mogą np. dostać się do szpitala czy zapisać dziecka do żłobka lub przedszkola, bo pierwszeństwa rzekomo mają Ukraińcy. Rozgrzewającym Polaków tematem są pieniądze, więc dobrze się mają wpisy porównujące świadczenia dla Ukraińców i Polaków, ile dostaje pieniędzy polska matka, a ile ukraińska. Bardzo wiele trolli wykorzystuje czarne karty naszej historii, jak Wołyń czy banderowców. Pojawia się też wiele wpisów o rzekomej nienawiści Ukraińców do Polaków. "

To ile z tego pojawiło się tu ? Wygodnie się żyje jak się nie wie o co chodzi, nawet (mam nadzieje nieświadomie) gra się w ich gra, komentując, dyskutując, uczestnicząc. Przy okazji, pewna konkluzja o pieniądzach jest z gruntu nieprawdziwa. Najbogatszy człowiek świata chory jest na władzę, nie na pieniądze.

Są i zalecenia Elfa.

"Co możemy zrobić, gdy widzimy takie wyssane z palca historie?

Przede wszystkim powinniśmy zgłosić je platformie, na której się pojawiły. Na pewno nie podajemy ich dalej i nie karmimy trolli - nie wdawajmy się z nimi w dyskusję i nie komentujmy ich wpisów. Są też serwisy typu fakenews.pl czy demagog.org.pl, które profesjonalnie zajmują się weryfikowaniem informacji. Warto na nie zaglądać."

Dodam tylko, że skuteczne jest "odwrócenie kota ogonem". Na przykład co Rosja uczyniła nam dobrego (nie liczę pewnego naszego króla który w kontaktach z pewną carycą mógł liczyć na szczęśliwe zakończenia) ?

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 07, 2022, 16:50:50 »
Nie trzeba być Rosjaninem, by odjechać, znam Rosjan, którzy są absolutnie oburzeni tym, co się stało.

No i co z tego wynika ?
Nie odpowiedziałem Ci na Twoje pytanie dotyczące homo sovieticus (inny wątek) bo sądziłem, że to podpucha, ale okazuje się że niekoniecznie  :o

Skoro jesteśmy w "rozmowach towarzyskich" to może rozważysz takie stwierdzenie "Rosja to nie kraj, to stan umysłu". Może znasz Rosjan dobrych i uczciwych którzy popierają tą wojnę ? A których jest więcej - oburzonych czy popierających ? A czy według Ciebie Rosjaninem jest osobnik wysyłający kurierem do domu (gdzieś pomiędzy Kazachstanem a Mongolią) zrabowane Ukraińcom mienie ?

Tak  :-[ jutro będzie kompost, a to są "rozmowy towarzyskie" więc stosowne miejsce i nic takiego bulwersującego w tym wątku na razie się nie dzieje.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 07, 2022, 18:10:46 »
Podobno jakieś 95% młodych Rosjan popiera wojnę na Ukrainie.
Wg niezależnych badań jakieś 60% wszystkich Rosjan popiera tą wojnę.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 07, 2022, 21:08:49 »
Nic dziwnego, skoro od niemowlęctwa mają prane mózgi.
Wszystko, jak za sowietów. A jakby propaganda nie zadziałała, to zawsze można wysłać do łagrów. Ci, którzy nie wierzą w propagandę, raczej w pojedynkę nie będą się wychylali w Rosji że swoimi poglądami. Ci, którym udało się wyjechać, mogą mówić, co myślą - byle to byli tzw. zwykli ludzie.
Ot, cała tajemnica popierania wojny z Ukrainą przez Rosjan.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2022, 21:12:38 wysłana przez kuneg »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 07, 2022, 21:17:48 »

No i co z tego wynika ?

A co z tego wynika, że nadal nie wpuszcza się ludzi przez granicę białoruską, ale wpuszcza się przez granicę ukraińską? Czy ktoś zrobił na ten temat referendum? Czy to tylko kolejny dowód na klasyczny rasizm naszych władców i pogardę dla przyzwoitego zachowania się? A może przez to, że jak ruszyła rzeka z Ukrainy przez Medykę, to nikt nie ośmielił się jej zatrzymać?

Uważam, że dobrym obyczajem jest przyjąć uchodźców na równych prawach z własnymi obywatelami, ale nie na socjal. I co z tego wynika? Dlaczego ciągle te kilkaset kolorowych nie może legalnie przekroczyć polsko-białoruskiej granicy? Dlaczego w więzieniach dla uchodźców (=tzw strzeżone ośrodki dla cudzoziemców) więzi się bez wyroku i bezterminowo ludzi tylko dlatego, że przekroczyli granicę?

Jak nasi nielegalnie wiali na zachód, to było super.

I co z tego wynika, że ja tak uważam i wielu innych ludzi w Polsce tak uważa?

Skoro jesteśmy w "rozmowach towarzyskich" to może rozważysz takie stwierdzenie "Rosja to nie kraj, to stan umysłu".

Podłóżmy pod Rosję inną nazwę państwa i będzie to samo.

Putin ewidentnie wchodzi w buty Stalina: stworzył kult jednostki i żyje we własnym świecie, który niestety obija się o nasz. Jaki jest opór społeczny w Rosji? Po pierwsze wprowadzono zakazy mówienia prawdy nazywanej nieprawdą zagrożone surowymi karami. Ciągle się słyszy o aresztowaniach i karach z tego powodu. To znaczy, że opór społeczny jest.

Badań socjologicznych nie ma z powodu jw. Jeśli ktoś obcy ciebie zapyta o poglądy, a ty wiesz, że to może ciebie w najlepszym wypadku dużo kosztować w pieniądzach, a w gorszym wypadku w latach, to co powiesz? Powiesz to, co delikwent ma usłyszeć i masz nadzieję na spokój.

Może znasz Rosjan dobrych i uczciwych którzy popierają tą wojnę ?

Akurat dwoje, z którymi ostatnio rozmawiałam nie popiera wojny

A których jest więcej - oburzonych czy popierających ?

Nie wiem, ale wiem, kto ma władzę: ci, co rozpętali tą wojnę

A czy według Ciebie Rosjaninem jest osobnik wysyłający kurierem do domu (gdzieś pomiędzy Kazachstanem a Mongolią) zrabowane Ukraińcom mienie ?

Akurat ten osobnik przede wszystkim jest złodziejem, może jest i Rosjaninem, ale wielu obywateli rosyjskich różnych narodowości którzy poszli na tą wojnę też to zrobiło.

Czy Ty uważasz, że ja popieram takie zachowania? Ja przede wszystkim nie popieram tej wojny. Teraz, w odróżnieniu od poprzedniej, nikt nie udaje, że to jest wojna domowa na Ukrainie i prywatna sprawa Ukraińców.

Obecnie zabijani są głównie Rosjanie ukraińscy, bo równana z ziemią jest część rosyjskojęzyczna Ukrainy, ta, która niby miała zostać wyzwolona. Dlatego ja bym zdecydowanie wolała nie używać słowa "Rosjanin", ale nie mam oporów przed używaniem określenia, które niedawno wymyślili Ukraińcy: "roszista", czyli rosyjski faszysta.

Podsumowując: proponuje się rozejrzeć, gdzie jest najbliższy punkt pomocy dla uchodźców, zapytać, czego im potrzeba i spróbować zrobić, co się da. Ostatnio cała żywność z Banku Żywności, PCK i innych wielkich organizacji wyjechała na Ukrainę. Uchodźcy w Polsce praktycznie nie mają pieniędzy na zakupy, dopóki nie pójdą do pracy i nie dostaną wypłaty. Ich karty bankomatowe nie działają, hrywny wymienia się w pojedynczych placówkach PKO, w Gdańsku tylko jedna, i tam jest kongo.
Mój blokowiskowy punkt pomocy zbiera wszystko: ziemniaki, cebulę, nabiał, domowe przetwory, żywność suchą i konserwy, witaminy, środki higieniczne, rzeczy dla dzieci, no i gotówkę na zakupy, na przykład leków. Jak do naszej piwnicy pod przychodnią przyszło około 100 osób, to okazało się, że w wielkich punktach rozdziału żywności nie było nic - wszystko pojechało na Ukrainę. My już od trzech tygodni zbieraliśmy i rozdawaliśmy na miejscu, ale nie było dosyć. Jak dawaliśmy makaron, to już nie kaszę, by starczyło dla większej ilości ludzi z kolejki.

Poza tym ludzie bywają chorzy - są przeziębieni po podróży, mają problemy ze skórą, trawieniem, są też i bywają niepełnosprawni. Ponieważ praktycznie nie mają pieniędzy, to zakup nawet witamin jest problemem, nie mówiąc już o zakupach bardziej specjalistycznych. Zakupy w aptekach mogą obciążyć poważnie kieszenie.

Na prawdę, jest mnóstwo rzeczy, które można zrobić, niezależnie od poglądów na temat banderowców czy homo sovieticus. Nawet podwózka zakupów będzie cenna.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2022, 21:20:56 wysłana przez Basia »