Autor Wątek: Stabilizacja soku z roślin gliceryną lub miodem?  (Przeczytany 1445 razy)

Offline Borys

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 20
Stabilizacja soku z roślin gliceryną lub miodem?
« dnia: Marzec 12, 2022, 11:46:23 »
Cześć,

jeśli wycisnę sok z rośliny i dodam powiedzmy tyle samo (wagowo) gliceryny (1:1) to czy taki sok będzie ustabilizowany, tj. mikroorganizmy zdechną i nie będą rozkładać soku, oraz substancje czynne (np. alkaloidy) nie ulegną rozkładowi pod wpływem enzymów rośliny? Wolałbym glicerynę zamiast etanolu. Pytanie czy to zadziała.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2022, 09:31:59 wysłana przez Borys »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10817
Odp: Stabilizacja soku z roślin gliceryną?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2022, 21:19:29 »
Stabilizacja nie jest równoznaczna z dezynfekcją. Sok ustabilizowany gliceryną można bezpiecznie zamrozić bez uszkadzania białek, co czasem jest niezbędne - na przykład by ustabilizowany sok z jaskółczego ziela usuwał kurzajki.

Pozdrowienia :-)

Offline Borys

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 20
Odp: Stabilizacja soku z roślin gliceryną?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2022, 15:27:58 »
A z gliceryną ale bez zamrażania jaki będzie efekt ?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10817
Odp: Stabilizacja soku z roślin gliceryną?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2022, 21:33:30 »
Myślę, że bez eksperymentu się nie obejdzie - po prostu nie wiem.

Wtedy najprawdopodobniej będziesz mieć rodzaj glicerytu - to też powinno swoje zrobić.

Pozdrowienia :-)

Offline Borys

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 20
Odp: Stabilizacja soku z roślin gliceryną?
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2022, 09:31:43 »
Może ktoś jeszcze się wypowie?
I drugie pytanie: jaką skuteczność ma stabilizacja miodem?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10817
Odp: Stabilizacja soku z roślin gliceryną lub miodem?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2022, 10:01:28 »
Może odróżnijmy słowo "stabilizacja" od "konserwacji".

Dodatek miodu lub cukru lub czegoś podobnego niekoniecznie zachowa pierwotną strukturę składników soku, co jest celem STABILIZACJI, ale niewatpliwie zapobiegnie jakiemuś rozkładowi, gniciu lub innej niekontrolowanej fermentacji. Czasem fermentacja jest mile widziana - kiszenie, octy, wina. Produkty fermentowane tez są bardzo pozyteczne i wtedy konserwany nadają procesom bakteryjnym / grzybowym zamierzony kierunek. Na przykład fermentacja soku z owoców, by uzyskać wino.

Zależy, co chcesz uzyskać.

Pozdrowienia :-)

Offline Artevelde

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 87
Odp: Stabilizacja soku z roślin gliceryną lub miodem?
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2022, 12:28:29 »
Ja bym dodał kwasu bursztynowego, czy cytrynowego (tańszy) i trochę alkoholu cukrowego. Gliceryny tak do 10% (ma się po niej sraczkę jeśli jest w nadmiarze).

Pozdrowienia