Autor Wątek: zioła na uspokojeni i sen w ciąży  (Przeczytany 937 razy)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
zioła na uspokojeni i sen w ciąży
« dnia: Lutego 26, 2022, 11:56:09 »
Bardzo proszę o pomoc: jakich ziól/preparatów mozna używac bezpiecznie w ciąży na dobry sen i uspokojenie?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: zioła na uspokojeni i sen w ciąży
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2022, 15:01:30 »
Na mnie działa:
1. 1-2 łyżki wiórków kokosowych przed spaniem (inne niż glukoza źródło energii dla mózgu)
2. Wypicie naparu z przytulii czepnej (po południu, niekoniecznie wieczorem) - działa chyba przez odtruwanie szyszynki z aluminium. Krzem też jest potrzebny młodym rozwijającym się organizmom.
3. Zadbanie o prawidłowe ułożenie kręgosłupa przed spaniem - podeprzeć jakimiś wałkami odcinek lędźwiowy i szyjny tak, żeby było wygodnie i w tej pozycji się trochę poprzeciągać - kręgosłup się rozluźni, ułoży jak należy - sprzyja to dobremu spaniu.Po tej gimnastyce podpórki już nie są konieczne - można spać bez nich. U kobiet w ciąży częste są bóle pleców - to może pomagać też od tej strony.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2022, 16:07:29 »
Melisę można stosować w ciąży!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2022, 21:18:13 »
Wrzos z majerankiem też można zastosować. Testuj różne rozwiązania.

Warto sobie sprawić kilka gum do ćwiczeń za kilkadziesiąt zł (można drożej, ale po co?). Warto spróbować, szczególnie, jeśli kogoś bolą plecy i kark, ale przy bólach nóg też się przydadzą. Zupełnie inaczej mięśnie pracują z gumą, niż pod zwykłym obciążeniem.

Pozdrowienia :-)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 01, 2022, 07:44:29 »
Ja miałam spore problemy ze spaniem, ze znalezieniem wygodnej pozycji w ciąży. Pamiętam, że pomagało mi spanie w pozycji embrionalnej z poduszką między nogami na wysokości kolan. Są teraz nawet takie specjalne poduchy. Musiałam też mieć na noc stały dostęp świeżego powietrza, nawet przy -17, bo podczas jednej ciąży taka była zima :) Pozdrawiam

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 06, 2022, 14:28:22 »
Już pewnie dziecko po drugiej stronie, ale moze się przyda i tainformacja, że w ciażys zybcej spada poziom glukozy w organizmie, ponoć najniższy jest ok 4 w nocy; mi pomagało wstanie i zjedzenie kanapki (węglowodany złożone), nawet jak nie czułam głodu; po prostu mózg się domagał; a macierzyństwo niestety jest związane trochę z niedosypianiem (w ciąży dziecko bardziej uciska na pęcherz, i nocne wedrówki do toalety są powszechne), a jak się urodzi, to też układ nerwowy dziecka potrzebuje karmienia w nocy, czetszych przebudzeń.