Autor Wątek: Zioła na torbiele/cysty  (Przeczytany 3730 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Zioła na torbiele/cysty
« dnia: Lutego 01, 2022, 02:34:52 »
Czy istnieją jakieś zioła lub inne naturalne sposoby na torbiele? A może wskazana by była głodówka?
Mam już wszystkie 3 wyniki MRI i wychodzi na to, że mam torbiele w mózgu ("Drobne torbiele splotów naczyniówkowych w trójkątach komór bocznych"), na wątrobie ("rozsiane drobne zmiany torbielowate wątroby") i jedną na trzustce ("Drobna torbiel trzustki (pozapalna?")).
Ponadto "W jajniku lewym pęcherzyk wielkości około 18mm z obszarem o sygnałach pokrwotoczonej wielkości około 8mm, ściana tego pęcherzyka nie ulega patologicznemu wzmocnieniu pokontrastowemu." - nie wiem jak to rozumieć, dziwnie niegramatycznie jest to ujęte w tym opisie, ale i tak nie wiem, czy to też oznacza torbiel, czy co innego...
Niby ogólnie wszystkie te torbiele są opisane jako drobne, ale bardzo mnie zmartwiły. Czy da się coś z nimi zrobić?
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2022, 02:59:18 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła na torbiele/cysty
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2022, 14:19:53 »
Jeśli chodzi o torbiele / guzy pozapalne na trzustce, to sprawdzone na mojej babci były warianty herbapolowskiej Cholagogi dobierane w zależności od wyprożnień. Po pół roku od ostrego zapalenie trzustki i stwierdzeniu guza zapalniego, 3 tygodniach w szpitalu i pół roku Choplagogi (nakaz lekarza ze szpitala!) guza nie było. To był rok 1986, a babcia żyła jeszcze prawie 30 lat dłużej.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2022, 20:59:03 »
@Basia - dziękuję :) Co do zapalenia trzustki, to zacytowałam opis badania MRI, natomiast ja nic nie wiem o tym, żebym takowe zapalenie przechodziła. Nie wiem czym miałoby się ono objawiać...
@edycja:
Z tego co czytam o zapaleniu trzustki, to nigdy nie miałam takich objawów. Miewałam jedynie wzdęcia, ale to po konkretnych posiłkach i akurat nie po tłustych, tylko głównie po owocach, np. śliwkach i arbuzie albo tych typowo wzdymających jak czosnek czy strączkowe. Poza tym ja mam paskudny nawyk, że jem większe posiłki ale rzadko, czasem nawet raz dziennie + jakaś przekąska, a raczej nigdy nie zjadam trzech posiłków tylko max. 2 i jakiś owoc pomiędzy
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2022, 21:06:50 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2022, 10:15:43 »
Mogło być przewlekłego. Słabe trawienie węglowodanów i cukrów własnie wskazuje na niewydolną trzustkę.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 02, 2022, 23:51:28 »
Tylko skąd by się u mnie wzięło takie zapalenie trzustki? Czytałam o przyczynach i ani nie piję, ani nie palę. Odżywiam się też dosyć zdrowo, tyle że te posiłki spożywam nie dość często, ale nie wiem, czy to aż taki problem mogłoby spowodować. Nie wydaje mi się. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to przyczyny autoimmunologiczne...
No i nawet przy przewlekłym zapaleniu piszą o silnych dolegliwościach bólowych, a ja takowych nie mam
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2022, 23:53:52 wysłana przez qwerta »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 03, 2022, 00:51:34 »
Warto się, choć niektórym z tych torbieli (trzustka), przyjrzeć uwzględniając inwazję pasożytów... których może już nawet nie być w organizmie.
Jajniki i wątroba - najczęściej są to torbiele funkcjonalne, pojawiające się i wchłaniające samoczynnie, w zależności od cyklu lub obciążenia organu. To powinien ocenić lekarz.

Ogólnie rzecz biorąc przejmować się należy jeśli dają objawy, a dalej diagnozować (jeśli jest taka konieczność - wyniki) pozostałe.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 03, 2022, 05:59:15 »
Warto się, choć niektórym z tych torbieli (trzustka), przyjrzeć uwzględniając inwazję pasożytów...
Ale jakich pasożytów?

Jajniki i wątroba - najczęściej są to torbiele funkcjonalne, pojawiające się i wchłaniające samoczynnie...
To by było nieco pocieszające, ale wg zacytowanego przeze mnie opisu, to w ogóle jest torbiel na tym jajniku? Bo nie wiem jak rozumieć ów opis z czymś tam pokrwotocznym... Na badaniu byłam coś ok. 12-tego dnia cyklu

Ogólnie rzecz biorąc przejmować się należy jeśli dają objawy...
Wątroba i trzustka raczej mi nie dokuczają, a w każdym razie nic takiego nie odczuwam. Tłuste rzeczy mogę jeść i nic mi się nie dzieje. Tak jak już wcześniej wspominałam, miewam wzdęcia po niektórych owocach, ale rzadko jest to jakimś wielkim problemem. Ostatnio dawno nie miałam żadnych większych wzdęć, a takie lekkie to miewam sporadycznie od zawsze, chyba jak każdy, gdy np. naje się śliwek czy innych wzdymających rzeczy.
Co do jajnika, to ciężko powiedzieć. Mam powiększoną lewą stronę podbrzusza i lekki obrzęk w lewej pachwinie, jednak nie wiem, czy przyczyną jest ów jajnik. Nie boli mnie w tym miejscu, a jedynie czasem odczuwam takie jakby uwieranie, czasem pobolewa, ale tylko wtedy, gdy dłużej posiedzę. Jeśli unikam pozycji siedzącej, to nie mam żadnych dolegliwości. Natomiast od siedzenia bolą mnie też stawy biodrowe i nie wiem, czy ten obrzęk w pachwinie to nie jest od stawu. W każdym razie zdecydowanie nie wygląda jak przepuklina, tylko właśnie jakby opuchlizna wzdłuż stawu. Jak na razie żadne z badań nie wyjaśniło, co tam się w tym miejscu dzieje, o ile nie jest to od tego jajnika...

PS
Szukałam tej Cholagogi (na razie w aptekach online), ale wygląda że zanikła?

PS 2
Dodam jeszcze, że ogólnie jadam bardzo dużo cebuli, zarówno surowej jak i duszonej. Nie wiem czy mogę? Nie czuję, żeby coś mi się po niej działo poza lekkim wzdęciem (bez bólów brzucha), ale podobno cebula jest jakaś ciężkostrawna?
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2022, 06:06:32 wysłana przez qwerta »

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 03, 2022, 08:42:31 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 03, 2022, 10:13:09 »
Quwerta - niestety, stare mieszanki Herbapolu trzeba sobie mieszać samodzielnie, dlatego podałam tutaj spis różnych istniejących wariantów:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=360.msg2548#msg2548

Nie ma żadnych problemów, by nie zauważyć zapalenia jajników, to nie zawsze boli, a potem wychodzi na USG..

A teraz trzustka:
Istnieje przekonanie, że tylko trawienie tłuszczów skazuje na stan wątroby i trzustki, ale trawienie węglowodanów też jest ważnym wskaźnikiem stanu własnie trzustki. W końcu cukrzyca I to klasyczny wynik właśnie problemów z trzustką. Trzustka może dobrze produkować jedne enzymy, a drugich nie. Po wielu doświadczeniach na ludziach na przykład wiem, że sławetne SIBO diagnozowane na podstawie próby wodorowej, doskonale się poddaje leczeniu ziołami na chroniczne zapalenie trzustki. Wytłumaczenie jest proste: nieprawidłowe reakcje kwasów żołądkowych i trzustkowych + gęste śluzy dają w wyniku dokuczliwe wzdęcia, które nie mają nic wspólnego z bakteriami. Owszem, bakterie sę zawsze mogą przypałętać, jak są zastoje, ale to nie bakterie trzeba walić po oczach, a leczyć trzustkę.

Pragmatyk: podobno guzy z pasożytami na USG wyglądają inaczej, niż guzy pozapalne. W sumie to bez znaczenia: trzeba pracować nad trzustką - nikt nie będzie grzebać w trzustce bez bardzo poważnego powodu.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 03, 2022, 18:00:28 »
Miałem Basiu podobny przypadek jakiś czas temu.
Wzdęcia, pobolewanie z lewej strony jamy brzusznej, okazjonalnie luźne stolce.
Chora mieszkająca na wsi, w obejściu pełno zwierząt (zarówno domowych jak i dzikich, pałętających się nocami). Poradziłem wypróbowanie naparu z wrotyczu.

Po zażyciu wystąpił niespodziewany efekt: po wypiciu jednej szklanki na czczo gwałtowne wymioty jakąś dziwną treścią - białymi, okrągłymi "kluskami". Dzień przerwy i kolejna szklanka naparu wypita bez jakichkolwiek sensacji.

Ówczesna chora wrotycz pije do dziś i chwali sobie jego dobre działanie. Kilka tygodni później doczekała się badania TK jamy brzusznej, które wykryło zmianę torbielowatą w okolicach trzustki, o trudnej do ustalenia etiologii - prawdopodobnie pozapalną lub powstałą w efekcie wcześniejszej bytności pasożytów.

Pytasz Qwerta jakie pasożyty? To mogły być lamblie, glisty lub jakieś inne - medycyna oficjalna nie stwierdziła nigdy jaki to mieszkaniec. Więcej - kiedy chora była u lekarza rodzinnego i próbowała uzyskać skierowanie na badanie w kierunku pasożytów nie otrzymała go, bo lekarz je wykluczył - jasnowidz!

Basiu: torbiel z pasożytami może i wygląda inaczej w badaniach obrazowych, ale już pusta, bez pasożytów nie koniecznie - jak wynikało z opisu badania o którym wspomniałem wyżej.

« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2022, 18:04:23 wysłana przez Pragmatyk »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2022, 20:32:02 »
Chora mieszkająca na wsi, w obejściu pełno zwierząt (zarówno domowych jak i dzikich, pałętających się nocami). Poradziłem wypróbowanie naparu z wrotyczu.
Ja mieszkam w dużym mieście, w bloku, nie mam żadnych zwierząt ani nic z nimi do czynienia. Bardzo dbam o czystość, ręce myję ze 100 x dziennie. Wrotycz piłam przez pewien czas ot tak, nie z myślą o pasożytach, ale nie zauważyłam, aby cokolwiek się wtedy działo niezwykłego

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2022, 22:34:15 »
Po zażyciu wystąpił niespodziewany efekt: po wypiciu jednej szklanki na czczo gwałtowne wymioty jakąś dziwną treścią - białymi, okrągłymi "kluskami". Dzień przerwy i kolejna szklanka naparu wypita bez jakichkolwiek sensacji.

To chyba owsiki? Bo lamblii bez mikroskopu się nie zobaczy, a glisty są jak dżdżownice. Lamblie mogą zatkać drogi żółciowe, akurat to jest prawda.

I lekarz okazał się jasnowidzem? Nie lubię medyków partolących jasnowidztwo ;-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2022, 22:52:46 »
Ja mieszkam w dużym mieście, w bloku, nie mam żadnych zwierząt ani nic z nimi do czynienia. Bardzo dbam o czystość, ręce myję ze 100 x dziennie. Wrotycz piłam przez pewien czas ot tak, nie z myślą o pasożytach, ale nie zauważyłam, aby cokolwiek się wtedy działo niezwykłego

Tamten przypadek był w zasadzie oczywisty, w Twoim źródłem problemów może być całkiem co innego, ale podobieństwo jest. To, że nie działa wrotycz nie daje jeszcze pewności, a lokatora można złapać myjąc 100 razy dziennie ręce - to także kwestia stanu organizmu nie tylko higieny.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2022, 23:55:24 »
@Pragmatyk - Z tego co wyczytałam, torbiele na wątrobie może dawać jedynie bąblowica, ale jest bardzo trudna do zdiagnozowania. Gdyby miała to być bąblowica, to nawet nie wiem, co miałabym zrobić. Chyba nie da się jej leczyć ziołami, a i badania nie są miarodajne. No i musiałabym się jej nabawić co najmniej 20 lat temu jedząc jakieś jagody prosto z krzaka. Innej okazji raczej nie było, bo owoce też dokładnie myję.
Owsica jest dość powszechna wśród dzieci, więc gdyby powodowała torbiele, to by było o tym wiadomo. Poza tym sama miałam w dzieciństwie i wiem jakie są objawy, więc na pewno jej nie mam. Glistę miała z kolei córka po wakacjach spędzonych na wsi i objawy też były oczywiste.
Pozostają jeszcze lamblie, ale też niezbyt mi pasują objawy. No ale dla świętego spokoju mogę zrobić badania w kierunku lamblii...
Wyczytałam też, że przy zakażeniach pasożytami często występuje podwyższony poziom eozynofili, u mnie jest w normie, a badanie krwi robiłam w styczniu. W ogóle wszystkie wyniki z krwi mam w normie, w tym próby wątrobowe i bilirubinę (te miałam robione w szpitalu)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 04, 2022, 01:01:33 »
Hej, Qwerta - ja nie stawiam diagnozy :-) tylko piszę co mi przychodzi na myśl, w związku z podobnymi objawami i stanem zdrowia jaki przedstawiłaś i nie daję się "zagadać" ;-)
W kontaktach z lekarzem bywa to przydatne...

Torbiele wątroby, w przeciwieństwie do trzustki, zdarzają się często, stąd wnoszę, że mogą powstawać na skutek fizjologii i tak samo znikać.