Autor Wątek: Kupię ontrakt z piolun lub nalewke ew ziele piolunu  (Przeczytany 644 razy)

Offline Martinez

• Nowy
  • *
Kupię ontrakt z piolun lub nalewke ew ziele piolunu
« dnia: Listopada 05, 2021, 00:09:59 »
Hej odkupie intrakt ew nalewke z piolun
Jak ktoś ma na zbyciu ew świeże ziele
Czekam na info

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Kupię ontrakt z piolun lub nalewke ew ziele piolunu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 05, 2021, 06:38:20 »
Jakiego piołunu poszukujesz  bo w rodzinie artemisia jest ponad 300 odmian  - ja w ogrodzie mam koło 10  ale jeżeli zbieram to w porze kwitnienia . W tym roku zebrałem próbki artemisia absinthium  z odmian rosnących na Kaukazie , we Francji i z Niemiec - Grossblattriger bo chcę porównać ich smak. Ogród zachwaszcza mi angielski Lambrook Silver bo się sam rozsiewa .Świeżych listków też mogę nazbierać bo akurat te odmiany właśnie je wypuszczają na starych pędach które będę wycinał.
Nalewkę też mam ale z artemisia annua  zrobiłem ją przed laty jak zdiagnozowano u mnie raka prostaty ,nawet jej nie piłem bo prostatę mi wycieli .
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2021, 06:43:54 wysłana przez Wacek »

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 05, 2021, 10:37:59 »
Potrzebuje zwykłego świeżego ziela piolunu bo u mnie w 3 mieście  po prostu zanikl zupełnie zastąpiła to bylica pospolita. W tej chwili  dziko rosnący jest nieosiągalny.  Napisz na pv jak masz pół kilo ziela sprzedac

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 05, 2021, 11:24:57 »
Nie uprawiam bylicy piołun (Artemisia absinthium) takiej jaka rośnie w Polsce - uprawiam artemisia absinthium wyselekcjonowane do produkcji absyntu bądź dziko rosnące w górach Kaukazu i nie wiem czy młode jesienne listki będą zawierały substancje których potrzebujesz - zbiera się je w czasie kwitnienia .

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 05, 2021, 14:08:02 »
Ok a orientujesz się może czy z ziela zebranego pózną jesienią można zrobić nalewkę?