Autor Wątek: Mix problemów  (Przeczytany 4026 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Mix problemów
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2021, 15:13:58 »
Dobrze, że dużo chodzisz - rozgrzewasz stawy (jeżeli chodzisz z kijkami - można mówić o rozgrzewaniu praktycznie wszystkich stawów) i co za tym idzie wymuszasz ich odżywienie - możliwe to tylko w trakcie ruchu. Na bóle stawowe i na libido zasuplementowałbym bor - działa p-w zapalnie na stawy, podnosi poziom testosteronu.
To picie samej czystej wody - w skrajnym przypadku można nawet doprowadzić do zatwardzenia, pita przy posiłku sprzyja izotoniczności treści żołądkowej, bez niej - treść żołądkowa jest hipertoniczna i przyciąga wodę z organizmu do jelit. Można łatwo sprawdzić - zjedz garść rodzynek bez popijania wodą - jednego dnia, drugiego dnia - zjedz taką samą garść i popij obficie wodą - zobaczysz jak to działa.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 24, 2021, 15:24:13 »
Dzięki za odpowiedź :)
Raz na jakiś czas piję siarke, bor, plyn lugola :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 24, 2021, 15:47:26 »
To jeszcze dołóż witaminę C, Mangan (jest w niektórych regeneratorach stawów), krzem (ziółka krzemionkowe) - ten też korzystnie wpływa na spanie :) .

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2021, 16:38:13 »
T
Z objawów zostały mi:
- problemy ze skupieniem,
- luźne stolce,
- bóle stawów rano (teraz przeczytałem że podwyższone żelazo może powodować bóle stawowe, ale dzień przed badaniem jadłem sporo mięsa czy mogło to wpłynąć na wynik badań? ostatni posiłek jadłem około 18 a badania robiłem o 8:00),
- niskie poziomy energii,
- 0 libido,
 - szumy krwi w uszach przy schylaniu i rano w łóżku,
- ciężko zasnąć
- dalej do jakiegoś stopnia martwienie się o przyszłość

Bierzesz jakieś leki? Bo niektóre objawy wyglądają na skutki uboczne jakiś leków.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 26, 2021, 08:21:42 »
Bierzesz jakieś leki? Bo niektóre objawy wyglądają na skutki uboczne jakiś leków.

Nie biorę leków

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 26, 2021, 13:32:01 »
A badałeś sobie prolaktynę? Niskie libido może być objawem wysokiej prolaktyny. Jeżeli masz ginekomastię, to może właśnie świadczyć o wysokiej prolaktynie.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 26, 2021, 16:30:19 »
A badałeś sobie prolaktynę? Niskie libido może być objawem wysokiej prolaktyny. Jeżeli masz ginekomastię, to może właśnie świadczyć o wysokiej prolaktynie.

Mogę profilaktycznie zbadać, ale nie mam ginekomastii + mam dużo zarostu + niski poziom tłuszczu + 0 spadków masy mięśniowej

---

Do jakiego lekarza warto iść?
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2021, 16:32:28 wysłana przez hukirower »

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 26, 2021, 16:48:17 »
Jeżeli nie masz ginekomastii, to raczej prolaktyna w normie. Ale jakbyś chciał sobie ją zbadać dla pewności, to wystarczy iść do lekarza rodzinnego. Tylko badanie prolaktyny jest płatne.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 28, 2021, 09:05:45 »
Badałem B12 i wyszło w normie
--
Czy na szumy, zawroty warto suplementować B3 i miłorząb japoński?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 28, 2021, 09:51:53 »
Nadmiar ferrytyny i żelaza we krwi może być też genetyczny, może być przy większym rozpadzie czerwonych krwinek i rzeczywiście może dawać bóle stawów i mięśni.

Dziurawiec nieco blokuje wchłanianie nadmiaru żelaza z krwi do komórek. Nadmiar minerałów trzeba usunąć z moczem - przyda się wrzos, nawłoć, nagietki, mięta, melisa, dodatkowo marzanka, jeśli są podejrzenia piasku w nerkach. Ogółem przyjrzyj się nerkom i zadbaj o nie. Przeciwbólowo i przeciwzapalnie zadziała jesion, wierzba, osika, wiązówka, wiąz.

Zrób z tego mieszankę, pij przez miesiąc i napisz, czy coś się zmieni w jakimś kierunku.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 28, 2021, 10:00:38 »
Wymieniłeś objawy: - szumy krwi w uszach przy schylaniu i rano w łóżku,
                            - ciężko zasnąć
- prawdopodobnie słyszysz krew co przechodzi przez naczynia szyjne, gdzieś jest ucisk. Załatw sobie taką poduszkę - rogala, albo dwa i do spania tak podpieraj szyję, żeby było możliwie wygodnie. B3 i miłorząb nie zaszkodzą - jedno i drugie rozszerza naczynia krwionośne - zmniejszą się opory przepływu, nie zaszkodzi, a może pomóc. B3 jest też potrzebne (bardzo ) dla prawidłowej pracy tkanki nerwowej - jest koniecznie niezbędna - z tego względu też można to brać.
Szumy w uszach przy schylaniu to może być trop - wtedy te naczynia się blokują. Trzeba byłoby przy spaniu dbać o anatomiczne przegięcie odcinka szyjnego kręgosłupa i wymyśleć sobie jakąś gimnastykę na mięśnie szyji trzymające kręgi w prawidłowej pozycji.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 28, 2021, 11:29:26 »
Nadmiar ferrytyny i żelaza we krwi może być też genetyczny, może być przy większym rozpadzie czerwonych krwinek i rzeczywiście może dawać bóle stawów i mięśni.

Dziurawiec nieco blokuje wchłanianie nadmiaru żelaza z krwi do komórek. Nadmiar minerałów trzeba usunąć z moczem - przyda się wrzos, nawłoć, nagietki, mięta, melisa, dodatkowo marzanka, jeśli są podejrzenia piasku w nerkach. Ogółem przyjrzyj się nerkom i zadbaj o nie. Przeciwbólowo i przeciwzapalnie zadziała jesion, wierzba, osika, wiązówka, wiąz.

Zrób z tego mieszankę, pij przez miesiąc i napisz, czy coś się zmieni w jakimś kierunku.

Przy założeniu że mam przedwczesny rozpad czerwonych krwinek to dobry pomysł blokować wchłanianie żelaza z krwi do komórek? Nie znam się, ale dla mnie intuicyjnie to nie jest dobry pomysł :)

Co do ziół dziękuje :) pije bardzo dużo diuretyków, jak to zbalansować? Pić wodę z solą i miodem czy jak?

Szumy uszne mam od dziecka, bóle kolan też miałem więc ta teoria na tle genetycznym wydaje mi się rozsądna i warta przetestowania :)

Jakie testy warto wykonać? Czytałem coś kiedyś o mutacji MTHFR, albo ogólnie o metylacji i że może być w którymś miejscu jakiś problem

---

Jakie badania i do jakiego lekarza warto iść, aby postawił diagnozę? Bardzo długo chcę sobie pomóc i trochę mnie to męczy, chciałbym, aby jakiś lekarz odciążył mi te poszukiwania :)

Zwolniłem się też z pracy żeby odpocząć i mieć więcej czasu na ogarnięcie tego dałem sobie 3 miesiące

- ciężko zasnąć
- prawdopodobnie słyszysz krew co przechodzi przez naczynia szyjne, gdzieś jest ucisk. Załatw sobie taką poduszkę - rogala, albo dwa i do spania tak podpieraj szyję, żeby było możliwie wygodnie. B3 i miłorząb nie zaszkodzą - jedno i drugie rozszerza naczynia krwionośne - zmniejszą się opory przepływu, nie zaszkodzi, a może pomóc. B3 jest też potrzebne (bardzo ) dla prawidłowej pracy tkanki nerwowej - jest koniecznie niezbędna - z tego względu też można to brać.
Szumy w uszach przy schylaniu to może być trop - wtedy te naczynia się blokują. Trzeba byłoby przy spaniu dbać o anatomiczne przegięcie odcinka szyjnego kręgosłupa i wymyśleć sobie jakąś gimnastykę na mięśnie szyji trzymające kręgi w prawidłowej pozycji.

Bardzo dziękuje, staram się też od strony kregosłupa. Mam poduszkę ortopedyczną czy ona się nadaje? Jeśli nie to kupie rogala

Jak byłem mały uderzyła mnie huśtawka w tył głowy, ale nie taka zwykła - długa na której buja się równocześnie nawet 10osób, przelaciałem z 2 metry dalej. Warto prześwietlić te miejsce?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2021, 11:44:05 wysłana przez hukirower »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 28, 2021, 19:25:52 »

Dziurawiec nieco blokuje wchłanianie nadmiaru żelaza z krwi do komórek. Nadmiar minerałów trzeba usunąć z moczem

Przy założeniu że mam przedwczesny rozpad czerwonych krwinek to dobry pomysł blokować wchłanianie żelaza z krwi do komórek? Nie znam się, ale dla mnie intuicyjnie to nie jest dobry pomysł :)

Normalnie żelazo w komórkach pełni rolę katalizatora niektórych procesów, ale ono jest bardzo potrzebne głównie w krwinkach, by transportować tlen i dwutlenek węgla. Jeśli krwinki się rozpadają, to nadmiar związków żelaza może zakłócać przemianę materii w komórkach. Dokładnie dlatego w wodzie pitnej nadmiar żelaza nie jest zalecany. Dziurawiec nie blokuje zupełnie wchłanianie żelaza z pokarmu, on je zmniejsza.

Co do ziół dziękuje :) pije bardzo dużo diuretyków, jak to zbalansować? Pić wodę z solą i miodem czy jak?

Jeść dużo surowych owoców i warzyw i nie czytać nadmiaru analiz naukowych zrobionych na podstawie hodowli tkankowych. Jeśli nie czujesz patologicznego pragnienia, to się nie przejmuj.

Jeśli chodzi o zioła z grupy moczopędnych, to one działają bardzo różnie. Jedne nieco dezynfekują drogi moczowe, inne ułatwiają czyszczenie nawet i stawów ze złogów.
Może napisz, jakie używasz diuretyki, to może w tym temacie coś by się dało dostosować?

Szumy uszne mam od dziecka, bóle kolan też miałem więc ta teoria na tle genetycznym wydaje mi się rozsądna i warta przetestowania :)
Jakie testy warto wykonać? Czytałem coś kiedyś o mutacji MTHFR, albo ogólnie o metylacji i że może być w którymś miejscu jakiś problem

Porozmawiaj z lekarzem rodzinnym, niech da skierowanie do endokrynologa, może coś wymyślą

- ciężko zasnąć

Wszystko, co wspomaga uelastycznienie tkanek, czyli prawidłowe tłuszcze / lipidy do budowy błon, czyli praca nad poziomem dobrego, długołańcuchowego cholesterolu. Do tego stosuje się surowce lipotropowe, w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, ale też i źródła roślinnych steroli - fitosteroli. Tu mamy oliwki, owoce oliwnika, rokitnika, kaliny, kozieradkę, znamiona kukurydzy i dużo innych. Możesz porozmawiać ze sklepami dla sportowców.

wymyśleć sobie jakąś gimnastykę na mięśnie szyji trzymające kręgi w prawidłowej pozycji.

Tu sie kłaniają różne warianty pompek i przeciągania, bo trzeba pracować nad wszystkimi mięśniami obręczy barkowej i karku. Mięśnie samej szyi tylko nią obracają, pozycję głowy trzyma kark.

Jak byłem mały uderzyła mnie huśtawka w tył głowy, ale nie taka zwykła - długa na której buja się równocześnie nawet 10osób, przeleciałem z 2 metry dalej. Warto prześwietlić te miejsce?

Można, przynajmniej by wykluczyć ten trop.