Autor Wątek: Mix problemów  (Przeczytany 4001 razy)

Offline hukirower

• Nowy
  • *
Mix problemów
« dnia: Październik 10, 2021, 14:11:44 »
Hej, mam mix różnych problemów prawdopodobnie ze sobą powiązanych, obstawiam że wszystkie/większość problemów wynika ze słabego trawienia i/lub wypróżniania.

Mam 25lat, praca siedząca (staram się rano poćwiczyć około 1h yoga, po pracy sporadyczny spacer), dieta bardzo zmienna, bo nie mogę zdecydować co mi najlepiej służy, albo co najmniej mi szkodzi. Nie mogę zbytnio przesadzać z błonnikiem (może mnie zatkać na 2dni), ciągłe wzdęcia, częste bekanie i czkawka (tutaj już lepiej, natychmiastowo pomogła mi betaina HCL + pepsyna która też pomogła na wzdęcia - prawdopodobnie SIBO). Jestem często senny po posiłkach, najlepiej się czuję rano do 12 kiedy jeszcze nic nie jadłem.

Do objawów dochodzą:
- dyskomfort z lewej strony brzucha (jakby coś tam się zablokowało jak pojawia się ten dyskomfort i tego dotknę to boli)
- uczucie niepełnego wypróżnienia
- luźne stolce, czasami z resztkami pokarmowymi ale rzadko
- częste gazy (nieprzyjemny zapach, często jakby coś gniło),
- poranne bóle stawów, kiedyś głównie lewe kolano obecnie oba w sumie to ból całych nóg od kolana w dół, ból pojawia się też w ciągu dnia kiedy wypije kofeinę, zjem za dużo cukru, z przejedzenia (Co do przejadania nie odczuwam sygnału żeby przestać jeść, jak pomogę sobie betaina HCL + ocet jabłkowy wtedy już lepiej z odczuwaniem satysfakcji po posiłku.)
- słaba regeneracja po treningach, ciągłe zakwasy (dlatego obecnie ćwiczę tylko yogę, zrezygnowałem z treningów)
- Mam słabe krążenie, częste zawroty głowy, szumy w uszach przy schylaniu i wstawaniu, zapominanie słów, mgła umysłowa, objawy podobne do ADHD (kiedyś myślałem że je mam, ale teraz obstawiam że to wszystko bierze się od układu pokarmowego, 2-3 dniowe głodówki działały pozytywnie na wszystkie objawy w tym umysłowe)
- drętwienie kończyn
- czerwona siatka na dłoniach
- chroniczne zmęczenie
- niskie libido

---
Miałem boleriozę około 4 lata temu (rumień wędrowny) są różne opinnie co do leczenia boleriozy o których wtedy nie wiedziałem więc zastosowałem kuracje antybiotykową 21dni (nie wiem czy to wystarczy). Bóle stawów, strzelanie i problemy ze wzdęciami i inne objawy IBSowe miałem przed boleriozą więc nie wiem czy warto iść tym tropem

---
Dieta jest u mnie zmienna bo nie mogę się zdecydować co jeść dużo sprzecznych informacji w internecie, z moich obserwacji wynika że całkiem dobrze czuję się po mięsie, gorzej bo warzywach surowych głównie zielonych - wtedy może mnie zatkać, tak samo po fasoli i innych strączkach. Staram się gotować rosoły.

----
Morfologia krwi prawie wszystko w normie, lekka prawie nie istniejąca anemia (może z powodu słabego wchłaniania?)
Podstawowe badania moczu ok
Pakiet badań reumatycznych też ok

12 października idę na usg jamy brzusznej

----
Suplementy które stosuję:
- b12, b9 (forma metylowana, ponoć najlepiej wchlaniane)
- d3 + k2 (nawet do 20 000 ui dziennie z posiłkiem)
- adaptogeny: ashwaghanda, różaniec górski, gotu kola, żeń szeń syberysjki
- mix ziołowy własnej roboty: lukrecja, koper włoski, krwawnik, kminek, Triphala - dzięki temu mixowi mam codziennie poranne wypróżnienie, mniej gazów, mniej przykry zapach

---
Mam pracę umysłową także niektóre objawy bardzo przeszkadzają mi w aspektach zawodowych co powoduje u mnnie sporo stresu. Myślę że objawy są powiązane z układem pokarmowym, ale przydałaby się też pomoc w kierunku polepszenia krążenia + poprawy objawów neurlologicznych.

Jakie zioła polecacie, badania i ogólnie gdzie jeszcze szukać przyczyn :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Mix problemów
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2021, 14:51:43 »
Napisz jeszcze co pijesz w ciągu dnia, czy masz problemy z nadwagą, poziomem cukru rano, czy coś nie dzieje się z kręgosłupem.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2021, 16:25:18 »
Cukier rano 85,
Cholesterol ok,
Potas ok,

Waga ok, jestem szczupły kiedyś sporą niedowaga obecnie BMI jest ok

Nie mam problemów z kręgosłupem z wyjątkiem hiperlordozy ale to raczej większość społeczeństwa ma.

Staram się ograniczać kofeinę z 3 kubków kawy zszedłem do 1 rano i to nie zawsze. Potem o 13 żeby zniwelować znużenie pije biała herbatę(staram się 1.5h od posiłku bo blokuje wchłanianie żelaza), rano pije też ciepla wodę z miodem. W ciągu dnia pije też wodę zawsze ciepła, pije też ten mix ziół przed posiłkiem i wieczorem
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2021, 16:27:40 wysłana przez hukirower »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 10, 2021, 16:35:54 »
Ta hiperlordoza to jest jakiś problem - te objawy mogą wynikać z problemów z kręgosłupem na odcinku lędźwiowym. Poczytaj o hiperlordozie i drętwieniu kończyn. Przebadaj się od strony kręgosłupa, na odcinku szyjnym też coś może się dziać.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2021, 17:06:17 wysłana przez leo »

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 10, 2021, 20:59:25 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy przyczyną tego jest nietolerancja glutenu i/lub kazeiny.
Zacznij może jeść na początek chleb żytni na zakwasie i zobacz mój wątek: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7755.0

Jeżeli będzie poprawa, ale niezbyt wielka, to jednak trzeba wyeliminować gluten całkowicie i sprawdzić czy jest uczulenie na kazeinę też.

Uczucie niepełnego wypróżnienia, to może być od hemoroidów. Proste ćwiczenia mogą pomóc na to. Pisałem na forum o nich już.

Drętwienie kończyn może być od problemów z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. Na to jest akurat banalnie proste ćwiczenie. http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7747.0

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 10, 2021, 23:57:49 »
Myślę, że Twoja mieszanka ma przynajmniej 2 przyczyny, może ta borelioza i kuracja coś dołożyła, ale, jak sam napisałeś, problemy miałeś wcześniej.

Na początek ruch: w wieku 25 lat jeśli ruszasz się tyle, ile piszesz, to za 10 lat będziesz starcem.

To brutalne, ale takie jest życie: pracujące mięśnie wspomagają przepływ krwi, szczególnie w okolicach kości i stawów, nie mówiąc już o ogólnym obiegu krwi, mięśniach płuc, natlenieniu krwi i tak dalej, nie będę tu pisać skrótu podręcznika fizjologii. Jako minimum proponuję codziennie godzinę spaceru i joga sporadycznie na wieczór. Oczywiście wieczorna joga może być tez systematycznie.
Joga jest zbyt statyczna, by zastąpić normalny, przynajmniej godzinny spacer. Jeśli rano jesteś senny, to spacer może byc później, ale spacer, najlepiej do jakiegoś miejsca z drabinkami dla dorosłych i zawiśnięcie na nich by się bardzo przydał. Jeśli się uwiesisz na rękach, to kręgosłup będzie mieć szansę na ułożenie się w sposób fizjologiczny. Jeśli przy tej okazji w zwisie kilka razy podciągniesz nogi w górę, to się wzmocnia stopniowo mięśnie. Możesz też pogadać z najbliższą siłownią, czy mają sprzęt do ćwiczeń w odciążeniu. Przynajmniej drabinki powinni mieć, przez które można przerzucić linkę by ćwiczyć barki w odciążeniu za pomocą podciągania ciężarków. Nie masz się katować, ale masz ćwiczyć.

Jeśli nadużywasz komputera i klawiatury, to takie ćwiczenia są absolutnie

Poza tym aktywność fizyczna właściwa dla wieku i stanu zdrowia rusza jelita do pracy, a w szczególności przesuwania mas pokarmowych.

A teraz jelita: osobiście nie wierzę w SIBO, bo to jest jakieś wariactwo, które do nas przyszło z Zachodu, chyba z USA i diagnozowane jest metodami jasnowidzkimi. To, co napisałeś, szczególnie o problemach z węglowodanami, cukrem i surowizną, wskazuje mi raczej na trzustkę, bo tam są wytwarzane enzymy trawiące węglowodany.

Fajnie, że pijesz zioła. Do Twojej mieszanki dodaj jeszcze melisę, nagietki i przywrotnik.

Spróbuj rozkurczania dróg żółciowych:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7023.msg84971#msg84971

Załatw USG jamy brzusznej, szczególnie watroby i trzustki.
Daj kał do badania na grzyby i pasozyty.

Napisz o wynikach.

Bierz probiotyki, i jeśli możesz, to kiszonki.

Pozdrowienia :-)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2021, 09:09:02 »
Senność po posiłkach jest spowodowana najpewniej niedotlenieniem organizmu. Rozwiązanie jest oczywiste, nawet nie trzeba pisać.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2021, 09:55:34 »
Napisz jeszcze co pijesz w ciągu dnia, czy masz problemy z nadwagą, poziomem cukru rano, czy coś nie dzieje się z kręgosłupem.
rano szklanka cieplej wody i czasami kubek kawy (to tylko od pon do pt)
okolo 11 termos ziół
12 obiad
13-14 herbata
pomiędzy 14 a 17 szklanka dwie wody
17-18 kolacja
około 20 termos ziół
możliwe ze zbyt dużo diuretyków a zbyt mało nawodnienia?

Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy przyczyną tego jest nietolerancja glutenu i/lub kazeiny.
Zacznij może jeść na początek chleb żytni na zakwasie i zobacz mój wątek: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7755.0

Jeżeli będzie poprawa, ale niezbyt wielka, to jednak trzeba wyeliminować gluten całkowicie i sprawdzić czy jest uczulenie na kazeinę też.

Uczucie niepełnego wypróżnienia, to może być od hemoroidów. Proste ćwiczenia mogą pomóc na to. Pisałem na forum o nich już.

Drętwienie kończyn może być od problemów z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. Na to jest akurat banalnie proste ćwiczenie. http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7747.0

Nie jem pieczywa, z produktów mlecznych masło i śmietana 30%, czasami zdarzy się w weekend cos z serem albo glutenem np pizza

co do hemoroidów bardzo możliwe

Ta hiperlordoza to jest jakiś problem - te objawy mogą wynikać z problemów z kręgosłupem na odcinku lędźwiowym. Poczytaj o hiperlordozie i drętwieniu kończyn. Przebadaj się od strony kręgosłupa, na odcinku szyjnym też coś może się dziać.
dzięki zgłębię ten temat, dorzucę jakieś ćwiczenia do codziennej rutyny :)

Myślę, że Twoja mieszanka ma przynajmniej 2 przyczyny, może ta borelioza i kuracja coś dołożyła, ale, jak sam napisałeś, problemy miałeś wcześniej.

Na początek ruch: w wieku 25 lat jeśli ruszasz się tyle, ile piszesz, to za 10 lat będziesz starcem.

To brutalne, ale takie jest życie: pracujące mięśnie wspomagają przepływ krwi, szczególnie w okolicach kości i stawów, nie mówiąc już o ogólnym obiegu krwi, mięśniach płuc, natlenieniu krwi i tak dalej, nie będę tu pisać skrótu podręcznika fizjologii. Jako minimum proponuję codziennie godzinę spaceru i joga sporadycznie na wieczór. Oczywiście wieczorna joga może być tez systematycznie.
Joga jest zbyt statyczna, by zastąpić normalny, przynajmniej godzinny spacer. Jeśli rano jesteś senny, to spacer może byc później, ale spacer, najlepiej do jakiegoś miejsca z drabinkami dla dorosłych i zawiśnięcie na nich by się bardzo przydał. Jeśli się uwiesisz na rękach, to kręgosłup będzie mieć szansę na ułożenie się w sposób fizjologiczny. Jeśli przy tej okazji w zwisie kilka razy podciągniesz nogi w górę, to się wzmocnia stopniowo mięśnie. Możesz też pogadać z najbliższą siłownią, czy mają sprzęt do ćwiczeń w odciążeniu. Przynajmniej drabinki powinni mieć, przez które można przerzucić linkę by ćwiczyć barki w odciążeniu za pomocą podciągania ciężarków. Nie masz się katować, ale masz ćwiczyć.

Jeśli nadużywasz komputera i klawiatury, to takie ćwiczenia są absolutnie

Poza tym aktywność fizyczna właściwa dla wieku i stanu zdrowia rusza jelita do pracy, a w szczególności przesuwania mas pokarmowych.

A teraz jelita: osobiście nie wierzę w SIBO, bo to jest jakieś wariactwo, które do nas przyszło z Zachodu, chyba z USA i diagnozowane jest metodami jasnowidzkimi. To, co napisałeś, szczególnie o problemach z węglowodanami, cukrem i surowizną, wskazuje mi raczej na trzustkę, bo tam są wytwarzane enzymy trawiące węglowodany.

Fajnie, że pijesz zioła. Do Twojej mieszanki dodaj jeszcze melisę, nagietki i przywrotnik.

Spróbuj rozkurczania dróg żółciowych:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7023.msg84971#msg84971

Załatw USG jamy brzusznej, szczególnie watroby i trzustki.
Daj kał do badania na grzyby i pasozyty.

Napisz o wynikach.

Bierz probiotyki, i jeśli możesz, to kiszonki.

W sumie przed pracą 100% zdalna czułem się dużo lepiej jeśli chodzi o wzdęcia itp więc warto się więcej ruszać to fakt (chodziłem do pracy i spowrotem łącznie około 6km dziennie + inne aktywności). Ćwiczyłem też wtedy kalistenikę i gimnastykę prawie codziennie ale problemy z koncentracją, rozkojarzeniem, bólami kolan, słabym krążeniem, niepełnymi wypróżnieniami i tak wtedy występowały więc musi być coś jeszcze co jest nie tak. Jutro mam usg może coś się więcej dowiem.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2021, 11:15:24 »
Od strony płynów - popijaj posiłki czystą wodą - to działa w kierunku zagęszczania stolca.
Wszystkie objawy neurologiczne co wymieniłeś, a więc drętwienia kończyn, mgła mózgowa, brak energii  mogą wynikać z nieprawidłowości w kręgosłupie - cukrzycy nie masz. Jeżeli tak - można wprawdzie to korygować różnościami, ale to będzie działanie objawowe - na chwilę. Sprawdziłbym ten kręgosłup.
Przy jodze unikałbym asan związanych z wyginaniem kręgosłupa do tyłu. Jak ćwiczyłeś kalistenikę - wymyśl sobie jakieś ćwiczenia izometryczne na kręgosłup w pozycji leżącej z wywołanym anatomicznym ułożeniem kręgosłupa (przegięcia na odcinku lędźwiowym ok. 4-5cm, na odcinku szyjnym - podobnie, ale w sumie ma być wygodnie) - najlepiej bezpośrednio przed spaniem. Jeżeli to ta diagnoza - zauważysz szybko - poprawi się sen, pojawi się głęboki oddech w trakcie, nawet może poprawić się kondycja od strony energetycznej.

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 12, 2021, 11:00:10 »
USG wszystko ok
Zastanawiam się czy warto robić kolonoskopia
Wolałbym to w ostateczności :) zbadam się teraz w kierunku pasożytów, grzybów i bakterii

Od strony płynów - popijaj posiłki czystą wodą - to działa w kierunku zagęszczania stolca.
Wszystkie objawy neurologiczne co wymieniłeś, a więc drętwienia kończyn, mgła mózgowa, brak energii  mogą wynikać z nieprawidłowości w kręgosłupie - cukrzycy nie masz. Jeżeli tak - można wprawdzie to korygować różnościami, ale to będzie działanie objawowe - na chwilę. Sprawdziłbym ten kręgosłup.
Przy jodze unikałbym asan związanych z wyginaniem kręgosłupa do tyłu. Jak ćwiczyłeś kalistenikę - wymyśl sobie jakieś ćwiczenia izometryczne na kręgosłup w pozycji leżącej z wywołanym anatomicznym ułożeniem kręgosłupa (przegięcia na odcinku lędźwiowym ok. 4-5cm, na odcinku szyjnym - podobnie, ale w sumie ma być wygodnie) - najlepiej bezpośrednio przed spaniem. Jeżeli to ta diagnoza - zauważysz szybko - poprawi się sen, pojawi się głęboki oddech w trakcie, nawet może poprawić się kondycja od strony energetycznej.

Dzięki wielkie :) trzeba coś w tym kierunku zbadać. Czy te ćwiczenia da się jakoś znaleźć w sieci z demonstracja jak to robić? Czy mogę robić skłony w przód?

Co do popijania posiłków to ciekawe z tym zagęszczeniem. Dlaczego tak się dzieje? Kiedyś słyszałem opinie by nie pić z posiłkiem bo rozcieczasz kwas żołądkowy ale zwierzeta normalnie piją po posiłku więc to raczej mit :)
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 11:07:27 wysłana przez hukirower »

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 12, 2021, 11:18:42 »

:-) a ja znów po swojemu :-)

- słaba regeneracja po treningach, ciągłe zakwasy (dlatego obecnie ćwiczę tylko yogę, zrezygnowałem z treningów)
- Mam słabe krążenie, częste zawroty głowy, szumy w uszach przy schylaniu i wstawaniu, zapominanie słów, mgła umysłowa, objawy podobne do ADHD

Więc jak tam ma się odcinek szyjny ? bo  ogólnie zaburzenie w nerwie błędnym widoczne są  jak na tacy.  W sumie nie trzeba doszukiwać się uszkodzeń, same napięcia powięzi  mają niebywały wpływ na stan zdrowia.
----
Morfologia krwi prawie wszystko w normie, lekka prawie nie istniejąca anemia (może z powodu słabego wchłaniania?)
ta sytuacja wiele mówi o tym, iż  należy przyjrzeć się faktycznie jak wygląda twoja morfologia, bo to wcale nie oznacza że "jest norma" to znaczy ze jest ok.. jak wygląda MCV u Ciebie ? poziom b12, ferrytyna, żelazo ?

Jak śpisz ? wysypiasz się pięknie, czy jednak się wybudzasz  w nocy ? chrapiesz ? Miewasz nadwrażliwość słuchową?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 12, 2021, 12:37:29 »
USG wszystko ok
Zastanawiam się czy warto robić kolonoskopia, Wolałbym to w ostateczności :)

Jeśli nie ma krwi w kale i nie ma szczególnych dolegliwości trawiennych, to nie ma sensu, przynajmniej nie teraz

zbadam się teraz w kierunku pasożytów, grzybów i bakterii

Zacznij od prostych badań w przychodni, przynajmniej krew powinni wykluczyć lub zauważyć. Możesz załatwić badanie w Gdyni w medycynie morskiej i tropikalnej

Dzięki wielkie :) trzeba coś w tym kierunku zbadać. Czy te ćwiczenia da się jakoś znaleźć w sieci z demonstracja jak to robić?

Poszukam i dam linka, zdaje się, że widziałam rosyjski zestaw na YT

Czy mogę robić skłony w przód?

Możesz, jeśli wisisz na nogach głową w dół na drabince. Dzięki temu wzmocnisz mięśnie i ścięgna, a stawy masz maksymalnie odciążone, rozciągnięte i fizjologicznie ułożone. Ogółem w takiej pozycji można sobie pokombinować różne delikatne skręty i skłony tułowna. Ale istnieją bardziej wymyślne trenażery, często z dodatkiem piłek, ekspanderów, które nie wymagają zwisania głową w dół. Jednak do tego by się przydała siłownia rehabilitacyjna z fachowcami.

Ogólnie dla ćwiczeń wyobraź sobie, że pływasz kraulem krytym i wszystkie ruchy są związane z naciąganiem i wyciąganiem na skos. Idealby byłby basen, jeśli masz możliwość.
Ale - basen rozluźni wszystko, uelastyczni, no i tak zostaje trening siłowy z odciążeniem stawów i tu trzeba mieć siłownię rehabilitacyjną lub jakiś jej samorodny zamiennik.

Jednak przyda się konsultacja fachowca kinezyterapeuty, bo tak to się nazywa - leczenie ruchem.

Możliwe, że zwykłe pompki ok 20 w serii, potem coś innego, mogą się Tobie przydać, one dobrze wpływają na kręgosłup szyjny i obręcz barkową.

Co do popijania posiłków to ciekawe z tym zagęszczeniem. Dlaczego tak się dzieje? Kiedyś słyszałem opinie by nie pić z posiłkiem bo rozcieczasz kwas żołądkowy ale zwierzeta normalnie piją po posiłku więc to raczej mit :)

W tym temacie istnieją różne sekty nieomalże religijne i można oberwać, za narażenie się którejś ;-)

Ja piję dużo, posiłki popijam, też i żyję i nie mam problemów z trawieniem z niestrawnością na czele, a teraz jest sezon na opieńki (no... były przymrozki), ale wkrótce startują boczniaki :-).

Członkom sekty niepijącej przy posiłkach po przeczytaniu tego zdania stają włosy dęba na głowie z oburzenia ;-)

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 12, 2021, 13:37:03 »

:-) a ja znów po swojemu :-)

- Mam słabe krążenie, częste zawroty głowy, szumy w uszach przy schylaniu i wstawaniu, zapominanie słów, mgła umysłowa, objawy podobne do ADHD

Więc jak tam ma się odcinek szyjny ? bo  ogólnie zaburzenie w nerwie błędnym widoczne są  jak na tacy.  W sumie nie trzeba doszukiwać się uszkodzeń, same napięcia powięzi  mają niebywały wpływ na stan zdrowia.
----
ta sytuacja wiele mówi o tym, iż  należy przyjrzeć się faktycznie jak wygląda twoja morfologia, bo to wcale nie oznacza że "jest norma" to znaczy ze jest ok.. jak wygląda MCV u Ciebie ? poziom b12, ferrytyna, żelazo ?

Jak śpisz ? wysypiasz się pięknie, czy jednak się wybudzasz  w nocy ? chrapiesz ? Miewasz nadwrażliwość słuchową?

wyniki morfologi: https://imgur.com/a/1WrI3tG MCV podwyższony. B12, ferrytyna, żelazo mogę zbadać :)

Co do karku, miewałem epizody kiedy bolało, zawsze strzela i się coś blokuje, nie skojarzyłem go z objawami a w sumie powinienem bo jest to bardzo logiczne

sen mam taki sobie, ale nie czuje się nie wyspany, ciężko zasnąć, znaleźć wygodną pozycję, wybudzam się w nocy, chrapię według relacji domowników

Jak jedzie coś na sygnałach to denerwuje ale tak nie zauważyłem nadwrażliwości słuchowej, mam problemy ze skupieniem wzroku gdy dzieje się coś więcej na ekranie (częste zmiany scen itp)

Co polecasz? Jaki lekarz do zbadania karku i całego kręgosłupa?

Dzięki za pomoc :)

USG wszystko ok
Zastanawiam się czy warto robić kolonoskopia, Wolałbym to w ostateczności :)

Jeśli nie ma krwi w kale i nie ma szczególnych dolegliwości trawiennych, to nie ma sensu, przynajmniej nie teraz

zbadam się teraz w kierunku pasożytów, grzybów i bakterii

Zacznij od prostych badań w przychodni, przynajmniej krew powinni wykluczyć lub zauważyć. Możesz załatwić badanie w Gdyni w medycynie morskiej i tropikalnej

Dzięki wielkie :) trzeba coś w tym kierunku zbadać. Czy te ćwiczenia da się jakoś znaleźć w sieci z demonstracja jak to robić?

Poszukam i dam linka, zdaje się, że widziałam rosyjski zestaw na YT

Czy mogę robić skłony w przód?

Możesz, jeśli wisisz na nogach głową w dół na drabince. Dzięki temu wzmocnisz mięśnie i ścięgna, a stawy masz maksymalnie odciążone, rozciągnięte i fizjologicznie ułożone. Ogółem w takiej pozycji można sobie pokombinować różne delikatne skręty i skłony tułowna. Ale istnieją bardziej wymyślne trenażery, często z dodatkiem piłek, ekspanderów, które nie wymagają zwisania głową w dół. Jednak do tego by się przydała siłownia rehabilitacyjna z fachowcami.

Ogólnie dla ćwiczeń wyobraź sobie, że pływasz kraulem krytym i wszystkie ruchy są związane z naciąganiem i wyciąganiem na skos. Idealby byłby basen, jeśli masz możliwość.
Ale - basen rozluźni wszystko, uelastyczni, no i tak zostaje trening siłowy z odciążeniem stawów i tu trzeba mieć siłownię rehabilitacyjną lub jakiś jej samorodny zamiennik.

Jednak przyda się konsultacja fachowca kinezyterapeuty, bo tak to się nazywa - leczenie ruchem.

Możliwe, że zwykłe pompki ok 20 w serii, potem coś innego, mogą się Tobie przydać, one dobrze wpływają na kręgosłup szyjny i obręcz barkową.

W tym temacie istnieją różne sekty nieomalże religijne i można oberwać, za narażenie się którejś ;-)

Ja piję dużo, posiłki popijam, też i żyję i nie mam problemów z trawieniem z niestrawnością na czele, a teraz jest sezon na opieńki (no... były przymrozki), ale wkrótce startują boczniaki :-).

Członkom sekty niepijącej przy posiłkach po przeczytaniu tego zdania stają włosy dęba na głowie z oburzenia ;-)

Dzięki za odpowiedź, czekam na link do yt :)

« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 13:49:41 wysłana przez hukirower »

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 12, 2021, 23:53:20 »
Hukirower

Kiedy robiłeś tę morfologię ?
MCV podwyższony. B12, ferrytyna, żelazo mogę zbadać
zrób te badania i odezwij się do mnie.
Napisz z jakiej okolicy kraju jesteś, postaram się znaleźć  kogoś kto Cię obejrzy.

pzdr

Offline hukirower

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 24, 2021, 14:32:37 »
Trochę czasu mineło, ale wkońcu zrobiłem badania
żelazo: 255ug gdzie norma to 33-193
Ferrytyna: 93ug gdzie norma to 30-400

Byłem też na 3 wizytach u fizjoterapeuty i jest znacząca poprawa (spadł poziom stresu) także dziękuje za dobry trop :)
Codziennie chodzę po minimum 10km
Rano robie różne asany na kark i kręgosłup
Wieczorem robie ćwiczenia siłowe ale na max 60%
Kupiłem ergonomiczne polecane krzesło z dodatkowym podparciem pod lędźwie

Teraz idę do laryngologa (ciągle zatkany nos, chrapanie + dalej zatykają mi się uszy np podczas wysiłku, rzadziej bez powodu)

Z objawów zostały mi:
- problemy ze skupieniem,
- luźne stolce,
- bóle stawów rano (teraz przeczytałem że podwyższone żelazo może powodować bóle stawowe, ale dzień przed badaniem jadłem sporo mięsa czy mogło to wpłynąć na wynik badań? ostatni posiłek jadłem około 18 a badania robiłem o 8:00),
- niskie poziomy energii,
- 0 libido,
 - szumy krwi w uszach przy schylaniu i rano w łóżku,
- ciężko zasnąć
- dalej do jakiegoś stopnia martwienie się o przyszłość

---

Dzisiejszej nocy nie mogłem długo zasnąć, po wybudzeniu około 5 rano miałem dziwny mocny szum + wibrowanie, byłem zaspany, a sam stan nie niepokoił mnie, przeszło po minucie

---

Coś czytałem w medycynie chińskiej o nerkach itp i skojarzyłem trochę swoich objawów (mało energi, silnej woli, strach o byt itp) z moją tendencją do wyziębiania się:
- nie nosiłem odpowiednio ciepłej odzieży,
- lubiłem wystawiać się na zimno,
- nigdy nie odkręcałem grzejników itp.
- w zime chodziłem w letniej kórtce bez czapki itp

---

Hukirower

Kiedy robiłeś tę morfologię ?
MCV podwyższony. B12, ferrytyna, żelazo mogę zbadać
zrób te badania i odezwij się do mnie.
Napisz z jakiej okolicy kraju jesteś, postaram się znaleźć  kogoś kto Cię obejrzy.

pzdr

Badania były robione krótko przed napisaniem postu, robiłem je też w tym roku i pare lat temu z podobymi wynikami. Moja dieta dużo razy się zmieniała więc może to coś genetycznego?

Jestem z Wrocławia
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2021, 14:52:30 wysłana przez hukirower »