Autor Wątek: Odp: Liście bluszczu - syrop  (Przeczytany 163 razy)

Offline Kropaśkowa

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Liście bluszczu - syrop
« dnia: Lipiec 26, 2021, 23:10:30 »
Od Basi: oddzieliłam ten wątek od tego http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2404.0
***

Czy mogę poprosić o przepis na syrop z bluszczu?, z liści bluszczu. Taki z przeznaczeniem na kaszel. Apteczne sa drogie i są jakie są więc chcialam zrobić sama ale nie mogę znaleźć przepisu😕
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2021, 21:32:26 wysłana przez Basia »

Offline Dorunia

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 665
Odp: Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2021, 21:49:52 »
"Syropy (Sirupi) to stężone roztwory cukru w wodnych wyciągach z roślin lub w sokach owocowych. Cukier w stężonych roztworach posiada własności konserwujące. Najczęściej stosunek płynu do cukru wynosi 1:1 lub 1:2. Syropy należy przechowywać w buteleczkach o pojemności 100-200 ml wykonanych z ciemnego szkła i dających się szczelnie zamknąć. W pomieszczeniu (lub w miejscu, np. w lodówce) w którym spichrzujemy buteleczki z syropami musi panować chłód. W celu zwiększenie trwałości syropów można do nich dodać glicerynę lub alkohol 40%. Na każde 100 ml syropu składającego się w 50% z soku i w 50% z cukru (proporcja 1:1) należy wówczas dać 30 ml gliceryny lub 30-50 ml alkoholu."
To cytat z archiwalnej strony dra Różańskiego fitoterapia cz.1.
Jak nie mam jakiegoś przepisu to robię wg dra

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2636
Odp: Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2021, 11:32:13 »
A bazowy odwar z liści bluszczu dobrać tak, żeby dawka gotowego syropu wynosiła ok. 1 łyżki.
Kiedyś sobie już tę recepturę ustaliłem na drodze różnych skomplikowanych rozumowań i wyliczeń ;) ale teraz jej nie pamiętam. W skrócie, dawkowanie było chyba jak przy kopytniku i bazując na tym wyliczyłem pokrótce, ile liści wygotować w jakiej ilości wody, żeby po podwojeniu objętości po dodaniu cukru typowa dawka wynosiła 10 ml.
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 665
Odp: Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2021, 15:29:18 »
Kiedyś sobie już tę recepturę ustaliłem na drodze różnych skomplikowanych rozumowań i wyliczeń ;) ale teraz jej nie pamiętam.
Błagam,  przypomnij sobie. Dla siebie robię na czuja, ale dla wnuków trza precyzji
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2021, 15:31:32 wysłana przez Dorunia »

Offline paproc

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2021, 09:21:52 »
Syrop złożony wg naszego HR ale z alkoholem więc nie dla maluchów. Nalewka cząbrowa 1: 5     + nalewka z korzenia omanu 1:3  + nalewka z ziela bluszczu 1:3  (wszystkie powyżej na alkoholu 40%-60%) + nalewka z lukrecji 1:3 na alkoholu 20% . Wszystkie wymienione nalewki po 25 ml wymieszać z 100 ml miodu . Dodać 3 krople olejku eukaliptusowego. Mamy syrop odkażający i wykrztuśny. 

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2636
Odp: Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2021, 10:50:27 »
Kiedyś sobie już tę recepturę ustaliłem na drodze różnych skomplikowanych rozumowań i wyliczeń ;) ale teraz jej nie pamiętam.
Błagam,  przypomnij sobie. Dla siebie robię na czuja, ale dla wnuków trza precyzji

Nie trzeba upierać się akurat przy bluszczu, syrop z gałązek wierzby też jest super na ból gardła i kaszel, miewałem tak że czułem, jak mi stan zapalny schodzi krtanią w dół plus do tego bolesny kaszel - syrop "salix" od razu to cofał. Można dodać sosnę i arcydzięgiel dla większej wentylacji i biobójczości (robię ze świeżego korzenia arcydzięgla nadbrzeżnego, można go łatwo wyhodować z nasion).
Ale jeśli by się już upierać przy bluszczu - dawka dzienna sproszkowanego ziela dla osoby dorosłej to ok. 0,5 g (normalnie się bierze 3-4 razy po 100 mg czyli jednogramową naważkę dzielimy na 10 jednakowych kupek i mamy porcje :)
Dla dziecka wypada dawka 0,1-0,2 g zależnie od wieku.
Czyli: "garść liści wygotować" (znając jej masę) i masz odwar bazowy :P
Ale jak mówiłem, ja ostatecznie tego nie robiłem - dawałem czasem nalewkę kopytkonową w miodzie albo i bez, bardzo fajna. Dorosły 1 ml, dziecko parę kropel, działa podobnie do bluszczu. Zaleca się jednak bardziej bezpieczne/łagodne surowce.

EDIT :D
A u dorosłego to już w ogóle prosta sprawa przy infekcjach - wystarcza grzane wino, byle było dobrej jakości, czerwone i zatykało od przypraw (cynamon, kardamon itp.). Naprawdę momentalnie stawia na nogi, wystarczy 3x dziennie po 100 ml. Mi się kończy grzaniec na merlocie z winekita (winiarze kumają ;) i teraz nastawię z 10 litrów grzańca na miksie win z suszu dzikiej róży, czarnego bzu i merlota. Z przypraw najważniejszy chyba cynamon, grubsze kawałki kory bo z pyłu robi się w winie kisiel.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2021, 13:37:12 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Pragmatyk

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 463
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2021, 17:21:17 »
Hmm... więc tytuł wątku wprowadza w błąd i to spory, surowcem jest ziele, liść, ale w przypadku działania na układ oddechowy owoc (jagody) to nie to czego możemy użyć w podanych proporcjach ... :-) W przypadku tego surowca warto zadbać o precyzję!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2021, 17:26:11 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10662
Odp: Liście bluszczu - syrop
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2021, 21:31:15 »
Podzieliłam wątek o owocach, by już nie było mieszanki owoców i liści.
***

W rosyjskim internecie na kaszel zaleca się wywar z łyżeczki suszu liści na szklankę, a do tego sok lub miód do oporu, ile sie chce lub ile się rozpuści. Dawkowanie łyżka 3 x dziennie.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2021, 10:08:32 wysłana przez Basia »