Mieszanina do kapsułkowania powinna się dobrze osypywać, nie sklejać się, żeby nie było problemów z kapsułkowaniem. Stearynian magnezu jest w dotyku "tłusty", zlepia się - nie sprawdzi się. Na swój użytek szukaj jakichś neutralnych, naturalnych proszków, które się dobrze sypie - np. konsystencja suchych fusów kawy - specjalnych walorów smakowych to nie musi mieć. Wagę dostosuj do wielkości naważek - ważąc ilości gramowe waga z dokładnością 0,01g będzie dobra, dziesiątki gramów - dokładność 0,1g też wystarczy. Przy kapsułkowaniu nie osiągniesz identycznej wagi kapsułek i różnice w ich wadze będą wyższe (procentowo) niż dokładność odważania składników mieszanki do kapsułkowania.
Strasznie duże te kapsułki będziesz robił - będą trudne do połknięcia. Taki najbardziej popularny rozmiar to "0" - ~0,5-gramowe