General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków

Przygotowywanie suplementów z ekstraktów - jak napełniać kapsułki?

(1/2) > >>

tyrreus:
Zamówiłem w końcu wyczekaną książkę dr Henryk Różańskiego i o. Marcelina Jana Pietryji "Przewodnik Fitoterapeuty". Znajdują się tam bardzo fajne receptury i postanowiłem sobie jedną z nich przygotować.

Chcę użyć ekstraktów (które już zamówiłem) i teraz zastanawiam się, ponieważ w książce podane są ilości na jedną kapsułkę, np. wyciąg z guarany 100mg, wyciąg z bakopy 62mg itd.

Napisane jest, żeby wykonać 60 kapsułek i teraz pytanie:

Odmierzyć wszystko w ilości na 60 kapsułek, tj. 6g wyciągu z guarany, 3,72g wyciągu z bakopy itd. i wymieszać dokłanie ekstrakty razem z nośnikiem i potem wsypać do kapsułkownicy i rozprowadzić równomiernie na 60 kapsułek?

Czy dokładnie odmierzać ilości do każdej z kapsułek osobno?

Odmierzanie osobno wydaje mi się trochę bez sensu.

Jak powinno się to robić prawidłowo?

leo:
Chyba powinieneś zacząć od zaplanowania wielkości kapsułek i kapsułkownicy przystosowanej do rozmiaru kapsułki - zależna od rozmiaru kapsułki i gęstości nasypowej mieszaniny do skapsułkowania będzie ilość nośnika - to trzeba wypracować sobie doświadczalnie. Zrobienie każdej kapsułki oddzielnie z wystarczającą dokładnością przy odmierzaniu dawki będzie prawie niewykonalne w warunkach domowych - b. drogi sprzęt (waga) i duża czasochłonność wykonania. To się robi od razu w większych ilościach.

Basia:
Mieszaj wszystko razem i potem zacznij kapsułkować.

Pozdrowienia :-)

tyrreus:
Dzięki Wam bardzo za odpowiedzi!

Wychodzi mi, że ekstraktów będzie 534 mg + vehiculum 600-800 mg.
Kapsułki i kapsułkownicę chcę wziąć 000.

Przy okazji - jako nośnik stearynian magnezu, czy coś innego brać?

Wagę chcę kupić niedrogą jubilerską z dokładnością do 0,01g (w rzeczywistości pewnie mniejsza dokładność) - trochę ponad stówkę. Powinna wystarczyć do odmierzenia dziesiętnych części grama.

Macie jakieś sprawdzone niedrogie wagi?

Laboratoryjne dokładne, widziałem z ceną od 1700 zł ...

leo:
Mieszanina do kapsułkowania powinna się dobrze osypywać, nie sklejać się, żeby nie było problemów z kapsułkowaniem. Stearynian magnezu jest w dotyku "tłusty", zlepia się - nie sprawdzi się. Na swój użytek szukaj jakichś neutralnych, naturalnych  proszków, które się dobrze sypie - np. konsystencja suchych fusów kawy - specjalnych walorów smakowych to nie musi mieć. Wagę dostosuj do wielkości naważek - ważąc ilości gramowe waga z dokładnością 0,01g będzie dobra, dziesiątki gramów - dokładność 0,1g też wystarczy. Przy kapsułkowaniu nie osiągniesz identycznej wagi kapsułek i różnice w ich wadze będą wyższe (procentowo) niż dokładność odważania składników mieszanki do kapsułkowania.
Strasznie duże te kapsułki będziesz robił - będą trudne do połknięcia. Taki najbardziej popularny rozmiar to "0" - ~0,5-gramowe

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej