Autor Wątek: Nalewka z kwiatów czarnego bzu + korzeń arcydzięgla  (Przeczytany 751 razy)

Offline Lich555

• Mało Pisze
  • **
Nalewka z kwiatów czarnego bzu + korzeń arcydzięgla
« dnia: Października 02, 2021, 12:54:36 »
Witam.
Zrobiłem nalewkę z kwiatów czarnego bzu z dodatkiem korzenia arcydzięgla. Szczerze mówiąc bardziej ciekawił mnie jej smak niż właściwości lecznicze, lecz ostatnio również zainteresowałem się i tą jej stroną.
Wg Pana Różanskiego wodne wyciągi z kwiatów bzu mają głównie działanie na układ krążeniowy i oddechowy. Czy alkoholowe wyciągi będą różniły się pod tym względem?
Nalewka z korzenia arcydzięgla "doustnie działa wzmacniająco i przeciwdepresyjnie".

Przy jakich dolegliwościach pić tą nalewkę? Czy można wypić za dużą jej ilość, przykładowo 100 ml kieliszek, dla smaku? Oczywiście mówię o potencjalnej szkodliwości innych substancji niż alkohol ;)
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2021, 13:52:51 wysłana przez Lich555 »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Nalewka z kwiatów czarnego bzu + korzeń arcydzięgla
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2021, 11:35:44 »
Newralgiczna jest ilość korzenia arcydzięgla w nalewce - jeśli dodałeś korzenia tyle, co cynamonu do grzanego wina to możesz pewnie wypić te 50-100 ml. Jeśli to proporcje bliższe leczniczych nalewek to już ostrożniej.
Kwiat bzu  czarnego jest surowcem flawonoidowym a flawonoidy generalnie bardzo ładnie się ekstrahują alkoholem :D
Różnice, głupcze!