Autor Wątek: Jakie ciekawe zioła na Majorce?  (Przeczytany 1366 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Jakie ciekawe zioła na Majorce?
« dnia: Września 30, 2021, 11:21:30 »
Przez przypadek zawitałem na Balearach - idealny czas aby wypocząć: puste szlaki, puste ośrodki, zero ruchu turystycznego... ale ja nie o tym 😎Jakie ciekawe ziółka można tu znaleźć? Jak dotychczas zebrałem kilka szczytów z nasionami (mam nadzieję) gojnika...
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2021, 13:21:09 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jakie ciekawe zioła na Majorce?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 30, 2021, 19:34:48 »
Pewnie rozmaryn, szałwia, niepokalanek, lawenda, męczennica, wawrzyn. Nawet skórki z cytrusów, jeśli znajdziesz z niepaskudzonych upraw.

Powodzenia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 01, 2021, 11:06:54 »
Szukam raczej mniej znanych i popularnych ziół, które u nas trudno zdobyć. Tymczasem zidentyfikowałem ditrichię,  szałwię bagienną, koper morski,  cebulę morską - o dziwo na skalistym szczycie jednej z najwyższych okolicznych górek. Okolice klasztoru  kartuzów w Valdemossie (Szopen) porośnięte dosłownie pomurnikiem - trudne warunki zapewne spowodowały, że jakiś taki drobniutki...

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 01, 2021, 16:04:29 »
Łukasz Łuczaj nagrał kilka filmików o roślinach w Chorwacji i na wybrzeżu Adriatyku, może tam znajdziesz inspirację :)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2021, 19:37:13 »
Santolinia cyprysikowata - ma moc! zaś filmy Łukasza Łuczaja... nieco mnie do niego zniechęciły, po tym jak zachęcał do zbierania ziół w pobliżu dróg. Warto przy okazji popularyzacji samych ziół i roślin jadalnych uczyć też podstaw "zbieractwa"!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 31, 2021, 22:56:50 »
Wreszcie uporałem się z segregowaniem i identyfikacją (nie do końca :-) pozyskanych na Majorce nasion:  bulbine krzewiasta, gojnik syryjski, coris monspeliens, koper włoski, lulek (jaki dokładnie to dopiero ustalę), szarańczyn, ditrichia, heliotrop supinum, rącznik, koper morski, siwiec żółty, ulginia morska i kilkanaście innych, których nie udało mi się zidentyfikować. Liczę, że kiedy uzyskam sadzonki będę mógł coś więcej powiedzieć, ale to dopiero za jakiś czas.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 06, 2021, 16:48:58 »
Santolinia cyprysikowata - ma moc! zaś filmy Łukasza Łuczaja... nieco mnie do niego zniechęciły, po tym jak zachęcał do zbierania ziół w pobliżu dróg. Warto przy okazji popularyzacji samych ziół i roślin jadalnych uczyć też podstaw "zbieractwa"!

Myślę, że chodzi mu o to, że w razie W można nawet z szosy zebrać. Choć oczywiście powinien był to jasno wypowiedzieć.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 10, 2022, 14:11:10 »
I to co lubię najbardziej: wysiałem większość zebranych nasion - kiełkują jako-tako. Pokazały się  tymczasem rącznik, lulek, siwiec żółty, szarańczyn, koper włoski w dwóch odmianach (zobaczymy co z tego urośnie:-)