General Category > Zioła w domu, ogrodzie i w dzikich uprawach
Które zioła niesmaczne ślimakom?
Krakowman:
Jakich ziół, też krzewów i pędów, ślimaki nie pożerają? Które z roślin zielarskich zasadniczo są niechętnie (lub wcale) nie jedzone przez ślimaki...szczególnie te "bezdomkowe" ? Proszę o Wasze wpisy z obserwacji lub poznanych źródeł. Postanowiłem uruchomić ten wątek widząc, że niektórych ziół ślimaki nie atakują lub prawie wcale. Moim zdaniem informacje w temecie mogą być bardzo pomocne dla planowania przydomowych "upraw". Co zasiać lub zasadzić/przesadzic z natury, aby miało szansę przejść cały cylk wegetatywny mimo śliaczego apetytu? Listy takich roslin nie ograniczam; zakładam że część roslin obcego pochodzenia tym się będzie cechować (w domyśle: też te oficjalnie uznawane za inwazyjne).
PS.Nie jest to wątek o tym jak zniechęcać, blokować, truć ślimaki.
Krakowman:
Rozpoczynając listę roślin i dyskusję, pozwolę sobie wpisać te, które przychodzą mi teraz na myśl:
1.Psianka słodkogórz
2.Konwalia majowa
3.Malina (=kolce na łodzydze)
4.Mahonia
Czy ktoś to jeszcze zaobserował w odniesieniu do wskazanych powyżej (że nie atakują je slimaki)?
Basia:
Mam na działce dżunglę ze ślimakami.
Ślimaki nie niszczą mi: marcinków, krwiściągu, oregano, krwawnicy, słonniaków, czyli słonecznika bulwiastego, piwonii, pluskwicy, porzeczek.
Do bukszpanów dobiera się ćma bukszpanowa (to paskudztwo!), ale nie ślimaki. Ślimaki nie ruszają drzew i krzewów iglastych i z grubymi liściami, nawet borówka amerykańska nie jest zjadana, tak samo jest z jeżynami.
To może lepiej napiszę, z czego muszę zrezygnować, jesli mi się nie chce utrzymywać skopanej ziemi między roślinami: nagiertki, aksamitki, sałata, różne rośliny dyniowate, szczodrak i wiele innych.
Uff... mogło byc gorzej...
Pozdrowienia :-)
Krakowman:
Zacznę od podziękowań dla Basi za to, że zechciała powyżej podzielić się swoimi obserwacjami, za czujność na forum i za chęć niesienia pomocy w pojawiających się tu kwestiach.
Wracając do ziół omijanych przez ślimaki, zaproponuję do takiej listy: kolczurkę, glistnik jaskółcze ziele, liść poziomki, rdest ostrogorzki i rdest ptasi, zagorzałek. Przygladałem się powyższym ostatnio i nie zauważyłem "nadjedzeń". Czy ktoś zaobserował, żeby ślimaki zjadały liście glistnika, zagorzałka lub poziomki? Czy ma ktoś jeszcze ogródek i pamięta kolejne rośliny zielarskie niesmaczne ślimakom?
Czy ktoś widywał nadjedzenia na bylicy pospolitej, uczepie, kolczurce lub kieliszniku zaroślowym?
Krakowman:
Kolczurka odpada z kandydatury niejadalnej. Znalazłem kilka dni temu egzemplarz z otworami w liściach. Zakładam, że to robota ślimaka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej