General Category > Medycyna naturalna, ale nie typowe ziołolecznictwo
Rozważania na temat leczenie chorób skórnych
qwerta:
@Wacek - musisz znaleźć przyczynę. Może to jakieś zmiany hormonalne, a może alergia lub nietolerancja pokarmowa albo się czymś podtrułeś.
U mnie na pryszcze typu trądzik pomaga olej z wiesiołka (stosowany wewnętrznie) i jego działanie jest bardzo wyraźne już po miesiącu zażywania. Jednakże ja go zażywałam z powodu objawów PMS (okazał się niesamowicie skuteczny), więc wątpię, aby to zadziałało u mężczyzny ;)
W każdym razie przemywanie spirytusem to bym sobie darowała, bo on powoduje podrażnienie, wysuszenie i w efekcie przyspieszone rogowacenie naskórka, co z kolei zatyka ujścia gruczołów łojowych skutkując powstawaniem pryszczy. Tu trzeba odwrotnego działania, tzn. zmiękczania i nawilżania. Polecam maseczki z siemienia lnianego, nawilżanie dobrej jakości żelem aloesowym lub miodem manuka (o ile nie masz na nie alergii) i na to olej lniany, żeby zatrzymać wilgoć. Warto wymieszać olej lniany ze zmielonym na pył, suszonym rozmarynem. To przedłuża świeżość oleju i jednocześnie działa leczniczo na skórę. Warto też wcisnąć do tego oleju wit.A+E. Olej lniany kupuj taki tłoczony na zimno w butelce z ciemnego szkła i po otwarciu trzymaj w lodówce.
Nawilżanie i natłuszczanie stosuj po każdym umyciu. Pilnuj częstego zmieniania ręczników i poszewki na poduszkę.
Niestety, takie trądzikowe pryszcze na ogół spowodowane są przez jakieś przyczyny wewnętrzne i sama pielęgnacja może nie być wystarczająca
Basia:
Quwerta ma rację.
Najprościej wydusić takiego starszego pryszcza i zobaczyć, co jest w środku: jeśli białe i tłuste, to trądzik, jesli przezroczysty płyn, to trzeba szukać innej przyczyny z meszkami włącznie. Meszki to taka wredota, że w gacie wejdzie i użre bez ostrzeżenia, w odróżnieniu od komara.
Od siebie dodam, że teraz jest do zbioru i do picia do oporu uczep - liście, kwiaty, owoce, możesz spróbować dodać krwawnik.
Uczep to typowy środek odczulajacy i odtruwający, na dodatek herbata z uczepem jest po prostu smaczna.
Fajnie odczula wyciąg olejowy z melisy + gęsta nalewka z wąkrotki na wódce zewnętrznie. Wystarczy po umyciu umoczyć palec i posmarować.
Pozdrowienia :-)
Wacek:
Dzięki za rady - więc mam trądzik , spróbuję aloesu .
44:
Czyli wszystko wskazuje, że przyczyną trądziku nie są bakterie.
qwerta:
@44 - bezpośrednią, wtórną przyczyną są (dlatego pomagają antybiotyki), ale nie pierwotną (dlatego po odstawieniu antybiotyku problem szybko powraca). Jakieś nieprawidłowości w organizmie (zwykle zmiany hormonalne) albo czynniki zewnętrzne (np. zła pielęgnacja) powodują, że te normalnie bytujące na skórze bakterie zaczynają się nadmiernie mnożyć
Nawigacja
Idź do wersji pełnej