Używam ziół do leczenia od wielu lat. Już sporo osób "zaraziłem" tym sposobem leczenia, bo przekonali się o ich wysokiej skuteczności. I tu są moje (i nie tylko) odkrycia i spostrzeżenia na temat jak stosować zioła, aby były skuteczne:
1. Podstawą jest dobra jakość surowca zielarskiego. Zioła ze sklepów często działają słabiutko lub nawet w ogóle, gdy takie same zioła zebrane samemu działają b. dobrze. Dlatego najlepiej należy zbierać zioła samemu ze stanów naturalnych lub hodować w ogródku.
2. To jest moje spostrzeżenie, że na osoby na diecie wege lepiej działają zioła, ale trzeba przyznać, że leki też.
3. Aby wzmocnić działanie ziół należy pić mieszanki. Pojedyncze zioła zazwyczaj działają dużo, dużo słabiej.
Ja w zasadzie stosuje prawie zawsze mieszanki.
4. Należy wierzyć w moc ziół, aby lepiej pomogły.
5. Nie zalewać naparów czystym wrzątkiem, tylko wodą o temp. ok. 93 st. C. Woda 100 st. C niszczy wiele substancji leczniczych. Najlepiej lać wodę wrzącą powoli z wysokości. Wtedy się wychładza, nawet do 88 st. C i dodatkowo miesza się z powietrzem.
6. Nie słodzimy ziół, chociaż mogą być b. niedobre w smaku. Jedynie dzieciom można posłodzić miodem.
7. Zioła pijemy powoli, a nie jednym haustem.
8. Napary pijemy jeszcze ciepłe.
9. Trzeba trafić w dobre zioła dla siebie. Na jedną chorobę jest zazwyczaj kilka, kilkanaście, czasem kilkadziesiąt ziół. I trzeba dobrze dobrać je dla siebie. Dlatego dobrze stosować mieszanki, mamy dużo większe szansę w trafienie odpowiedniego zioła.
10. Napary parzyć ok. 15 minut pod przykryciem, jeżeli nie podano inaczej.
11. Zioła można mieszać prawie dowolnie. Na setki różnych mieszanek wypróbowanych, jedynie okazało się u mnie, że nie należy łączyć dziurawca z gojnikiem.