Autor Wątek: Głóg gigant  (Przeczytany 2061 razy)

Offline axel40

• Średnio Pisze
Głóg gigant
« dnia: Listopada 19, 2019, 10:17:32 »
Podczas ostatniej wyprawy natknąłem się na taki oto głóg gigant.Może to nic specjalnego,ale ja pierwszy raz spotykam taki okaz.na zdjęciach porównanie z monetami i "normalnym" głogiem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Głóg gigant
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 19, 2019, 10:50:06 »
A to nie będzie jakiś jarząb? Jakie tam są liście na ziemi?

Pozdrowienia :-)

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 19, 2019, 11:07:37 »
To są pojedyncze owoce,najwyżej po 2.Liście trudno odnaleźć,ale ręce pokaleczone podczas zbierania,co wskazuje na głóg.Smak również.W niczym nie różni się od tych mniejszych owoców.Spotkałem również duże owoce głogu z dwoma pestkami,ale rozmiary były mniejsze od tych gigantów.
Pojadę go oznaczyć :-),bo rośnie na terenach głogowatych :D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2019, 12:36:20 »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2019, 12:46:24 »
Głóg, poza tym że jest dwuszyjkowy i jednoszyjkowy (bodaj jeden z nich ma dwie pestki a drugi jedną :P występuje w wielu typach, odmianach, pokrojach a może i mieszańcach (albo też "rasach lokalnych" jak pstrągi potokowe sprzed ery zatruć i sztucznych zarybień które wszystko przetasowały czyniąc z pstrąga gatunek praktycznie hodowlany). W każdym razie poszczególne głogi różnią się liściem, owocem, pokrojem drzewka. Też mam namierzone takie głogi dające owoce wielkości małej dzikiej róży ale te owoce są bardziej "watowate" niż owoce drobne (drobny głóg jest bardziej zwarty i twardy). Prawdę mówiąc o tej porze roku ostatnią nadzieją na zdobycie ładnego surowca winiarskiego jest właśnie drzewko dające drobny, twardy owoc - ten się jeszcze dobrze trzyma po przymrozkach a te większe (jak i największe) już się same rozpadają i stanowią jak na moje oko surowiec wątpliwy. Można w razie potrzeby poratować się dokupując trochę suszonych owoców głogu lub DR jeśli brakuje do nastawu lub terapii.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2019, 12:51:58 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2019, 12:48:51 »
PS Nie wykluczam, że napotykamy w terenie głóg szkarłatny lub jakieś mieszańce. Ale "mój" głóg z owocami dzikoróżopodobnymi to był nasz zwykły głóg :)
Różnice, głupcze!

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2019, 12:53:36 »
Z tą DR dokładnie tak było,bo przejechałem krzew myśląc,że to DR oplotła głóg.Zawróciłem ,bo nie dawało mi to spokoju i okazało się,że to głóg.Mały,czyli normalny głóg nazbierałem jeszcze na wino.Jest twardawy.Ten duży to pokazałem dla ciekawości,bo nie miałem wcześniej styczności z takim okazem.

p.s. Mój głóg ogrodowy wypuścił zielone liście w pełni rozwinięte.Nie dobrze.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2019, 14:28:07 wysłana przez axel40 »

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2019, 13:53:32 »
Miejscami głóg dwuszyjkowy jest taki gruby. Ma jedna pestkę..Owoce bardziej bordowe niż czerwone.

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 26, 2019, 13:32:47 »
Basia - oto liście spod tego głogu.

Z lewej zerwany z krzewu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 26, 2019, 14:18:48 »
To rzeczywiście jakiś głóg, żaden jarząb.

Pozdrowienia :-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 06, 2021, 22:45:18 »
Ja właśnie zakupiłam taki głóg. Owoce mają zbrązowiałą skórkę, zastanawiam się czy przerabiać czy nie. Wygląd nie zachęca.

https://drive.google.com/file/d/1SJxvUjAk5gBxAvFziYRH4icRwTvTL-YY/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/18revP5xAe-QhYttn6Dr4YaC6b9aECWJy/view?usp=sharing