Autor Wątek: Bertram lekarski  (Przeczytany 1509 razy)

Offline armada

• Mało Pisze
  • **
    • adaptogeny i inne "ziólka"
Bertram lekarski
« dnia: Marca 28, 2021, 15:24:12 »
Bertram lekarski syn. pierściennik lekarski (Anacyclus officinarum
Jak w temacie szukam tej rośliny nasionek, sadzonek.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Bertram lekarski
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2021, 09:14:47 »
Zainteresowałeś mnie tą roślinką więc zapytałem o nią  mojego dostawce nasion z Francji u nich "Anacyclus officinarum is a synonym for Anacyclus pyrethrum" więc kupiłem na eBay  "RÖMISCHER BERTRAM Anacyclus pyrethrum " .

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 01, 2021, 14:55:47 »
Przyszły nasionka z Niemiec - "RÖMISCHER BERTRAM Anacyclus pyrethrum " - płaciłem za 5 szt - dostałem więcej .
https://zapodaj.net/51a58766cfbfe.jpg.html
Piszą o nim :
 "Bertram (Anacyclus pyrethrum)
Bertram to starożytna roślina lecznicza, która pochodzi z Afryki Północnej. Od czasu Hildegardy von Bingen stał się szczególnie ważny dla medycyny europejskiej. Zalecała ona „jedzenie zdrowego Bertramu, ponieważ redukuje złe soki, zwiększa dobrą krew i oczyszcza intelekt u ludzi. Daje siłę pacjentowi, który jest prawie fizycznie wyczerpany. Nie pozostawia niczego niestrawionego u ludzi i  przygotowuje organizm do dobrego trawienia, jeśli spożywa się bertram regularnie. Zmniejsza ilość śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia soków i oczyszcza oczy. Niezależnie od tego, czy spożywa się   bertram na “sucho”, czy w jedzeniu, bertram jest przydatny i dobry dla chorego i zdrowego człowieka. Chroni przed chorobą i przywraca zdrowie. ”
Piszą też :
"Gatunki flory Polski[7]
    bertram lekarski (Anacyclus officinarum Hayne) – efemerofit
    bertram pinezkowaty (Anacyclus clavatus (Desf.) Pers.) – efemerofit
    bertram promienisty (Anacyclus radiatus Loisel.) – efemerofit
    bertram walencki (Anacyclus valentinus L.) – efemerofit
Inne gatunki (wybór)
    Anacyclus depressus – bertram marokański
    Anacyclus pyrethrum "
Ktoś wie do czego może być przydatny bertram lekarski ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2021, 12:39:33 wysłana przez Wacek »

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2021, 17:23:51 »
No i mam problem - Francuzi przypomnieli sobie że w marcu zamówiłem nasiona i właśnie przysłali . Nasiona podobne do tych z Niemiec . Jeżeli teraz wysieję to czy korzenie będą gotowe do zbioru jesienią , to roślina jednoroczna ale piszą też że dwuletnia to może zostawić na zimę ?  Nic nie znalazłem o uprawie .
https://zapodaj.net/e6d286910d5f1.jpg.html

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2021, 21:19:46 »
Jak wrzucisz w Google "Anacyclus officinarum growing" to wyrzuci trochę poradników.

Wydaje się, że nasiona muszą być stratyfikowane w lodówce w temp ok +4oC

Na przykład:

" Anacyclus officinarum seeds will usually germinate in 30-60 days, even under good conditions germination may be erratic.
Normally will only germinate with light so surface sow. Sow Anacyclus officinarum seeds about 1mm deep in a Well drained seed sowing mix at about 15°C.
Anacyclus officinarum seeds need to be "overwintered" before they will germinate."

Gdzieś widziałam, że powinny być w suchym pojemniku w temp ok +5oC, ale już nie znalazłam jak długo.

Ale rzeczywiście jakoś nigdzie nie widać prostej instrukcji uprawy.

Pozdrowienia :-)