General Category > Fitoterapia = ziołolecznictwo

Nalewka z przytulii na trudno gojące się rany

(1/3) > >>

Borys:
Cześć. Kolega poprosił mnie abym sporządził nalewkę dla jego matki na trudno gojące się rany. Pytanie do Was: które odmiany przytulii się nadadzą do tego? Czy są jakieś odmiamy, które w ogóle się do tego nie nadają? Dzięki.

Basia:

--- Cytat: Borys w Czerwca 27, 2021, 21:29:14 ---Cześć. Kolega poprosił mnie abym sporządził nalewkę dla jego matki na trudno gojące się rany. Pytanie do Was: które odmiany przytulii się nadadzą do tego? Czy są jakieś odmiamy, które w ogóle się do tego nie nadają? Dzięki.

--- Koniec cytatu ---

Po pierwsze, raczej nie stosuj nalewki, bo to jest środek dezynfekujący, który też będzie uszkadzać tkanki, które i bez tego mają problem.

Możesz przytulię wygotować (minimum 15-20 min), część wywaru do wewnątrz - źródło krzemionki + suplementacja witamin, z B1 na czele.

Materiał do przemyśleń jest w tym wątku: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1938.msg23054#msg23054

Jednak, jeśli rana jest wynikiem niewydolności krążenia (żylnej, limfatycznej itd) lub cukrzycy, to bez leczenia podstawowej choroby nigdzie nie dojdziecie.
Jeśli napiszesz dokładniej, co się dzieje, to może się wykluje jakaś sensowna mieszanka ziołowa do picia. Jeśli to nie jest powikłanie po jakimś zakażonym wypadku, to leczyć trzeba człowieka, a nie tylko jeden z objawów choroby.

Pozdrowienia :-)

Borys:
Super, dzięki, dowiem się więcej.
Napiszcie mi jeszcze proszę na temat odmian przytulii, bo niektóre są niemal identyczne. Np. przytulia czepna i przytulia fałszywa - czy obie się nadadzą?

Basia:
Nie ma fałszywej przytulii, ale prawdą jest, że przytulia czepna ma więcej krzemu ;-) Czepna się czepia, teraz kłęby łodyg miewają ponad metr długości, trudno ją z czymkolwiek pomylić.

Pozdrowienia :-)

Borys:
Jest przytulia fałszywa:
https://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Galium_spurium.htm
Chyba bede musiał sobie wykupic dostęp do atlasu :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej