Autor Wątek: Szampan z czarnego bzu  (Przeczytany 271 razy)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Szampan z czarnego bzu
« dnia: Czerwiec 22, 2021, 17:52:44 »
Witam.
Czy robił ktoś z Was szampan z kwiatów czarnego bzu?
Robię go wg przepisu z tej strony: https://ziolowawyspa.pl/szampan-ze-zlotym-pylem/
Jednak na wielu innych stronach/filmikach do szampana dodawany jest ocet jabłkowy. Czy powinienem go dodać?
Zalałem kwiaty z cytryną wczoraj syropem (woda + cukier). Siedzi to w 5 litrowym szklanym słoju, który ma specjalne wieczko przez które mogę upuszczać gaz.
No i teraz nie wiem co robić. Na stronie z której robię ja autorka podaje 2 sposoby przygotowania. Wg pierwszego sposobu powinienem to trzymać 6-8 dni po czym przelać to do butelek.
Wg drugiego sposobu powinienem to przelać do butelek już po 24-36h. Czy to nie za krótko? Czy syrop dobrze wyciągnie aromat z kwiatów?
Co byście zrobili na moim miejscu? Co jaki czas mam uchylać wieczko, żeby nie rozsadziło mi słoika? Czy takie otwieranie nie "popsuje" procesu fermentacji przez dopuszczenie tam powietrza?

Offline Luu

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2021, 16:37:06 »
Ja robiłam raz, zalałam w dzbanku, przykryłam lekko spodkiem, nie dodawałam octu ani cytryny, codziennie sprawdzałam jakość bąbelków, po ok. 5 dniach było już pyszne. W zasadzie, samo się zrobiło :)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2021, 08:43:06 »
U mnie stoi trzeci dzień i na razie nie widzę żeby cokolwiek się tam działo. Miała być piana, a nie widzę nic.

Offline Luu

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2021, 13:04:06 »
Przemieszaj i czekaj :)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2021, 13:17:41 »
Boję się to mieszać żeby nie przeszkodzić potencjalnym drożdżom :D

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2021, 07:28:05 »
Niestety dzisiaj jak otworzyłem to zobaczyłem pleśń :( Rozumiem, że z tego już nic nie ma i wszystko jest do wylania?

Offline Luu

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2021, 13:26:09 »
Kwiaty powinny być całe zanurzone, ja mieszałam. Dawaj jeszcze raz :) chyba też zrobię, żeby sprawdzić :)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2021, 15:54:31 »
Chyba niestety już za późno. U mnie bez już przekwita... Jutro się przejdę i poszukam czy jeszcze coś zostało. Spróbuję zrobić jeszcze raz, tym razem codziennie mieszając.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2021, 16:27:05 wysłana przez Lich555 »

Offline Luu

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 28, 2021, 13:44:45 »
Oki, nie pamiętam tego zamykania, robiłam go z 5 lat temu. Zrobię tak: ze 20 baldachów zaleję letnią wodą 5l z 0,5kg cukru, może dodam cytrynę, przykryję pokrywką, nie za mocno i odstawię w temp pokojowej, ale nie w upale. Codziennie będę mieszać, ale delikatnie, tylko, żeby kwiaty były przykryte. Liczę, że po paru dniach pojawi się piana, a potem bąbelki :) u mnie apogeum kwitnienia :)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Odp: Szampan z czarnego bzu
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2021, 14:40:59 »
W drugim słoiku który jest przeznaczony na nalewkę właśnie tak robię, mieszam codziennie i piękna piana wyszła. Widać, że drożdże pracują :D