Autor Wątek: Obrzęk po kontuzji  (Przeczytany 1973 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Obrzęk po kontuzji
« dnia: Październik 10, 2019, 22:38:59 »
Córka moja wskutek kontuzji (spadła ze schodka pociągu nogą między pociąg a peron - dość  to było nieprzyjemne, na szczęście niegroźne). Efektem tego był wielki siniak na podudziu i pośladku. Po jakimś czasie paskudny siniak znikł, ale obrzęk pozostał. Było to ze dwa lata temu, a dopiero niedawno córka pokazała mi podudzie i wygląda to nieładnie - taka wielka "buła", dość twarda.
Poza żelem z arniki nic nie umiem jej poradzić.  Ale żel stosowała już wcżeśniej, ot tak dość nieregularnie, jak to nastolatka, od czasu do czasu, no i na siniaka pomógł a na tę "bułę" nie.
Czym mozna by zawalczyć z tym paskudztwem? Macie moze jakieś pomysly ?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Obrzęk po kontuzji
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2019, 07:42:20 »
Poczytaj o tym: https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html - ma działanie regenerujące po urazach, p-w obrzękowe, p-w bólowe, zmiękczające blizny pourazowe... . Dobrze się wchłania przez skórę - można zastosować w formie okładów, ale też (równolegle) wewnętrznie - wspóldziała z wit. C.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2019, 10:42:36 »
Dodatkowo:

Spróbuj smarowanie olejem kamforowym lub ziołami szwedzkimi rozbełtanymi z jakimś olejem.
Pomyślcie o pijawkach.

Kombinujcie smarowidła z zywokostem, aloesem, złotym wąsem, arnika też jest dobra, pomyślcie o elektroforezie na bazie tych smarowideł + tzw "maść końska" jako podstawa do żelu w gabinecie kosmetycznym. Kilka kropel DMSO do smarowidła też może się przydać

Do środka wszelkie przetwory z czarnych owoców, by poprawić ukrwienie.

Spróbujcie też bardziej naturalne związki siarkowe, na przykład rzepę lub liście chrzanu na okłady.

Pozdrowienia :-)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2019, 20:09:17 »
Leo, Basiu, dziękuję bardzo za odpowiedz i przepraszam ze nie dałam znaku zycia. Spróbujemy coś podziałać.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2019, 00:15:55 »
Skoro minęły już 2 lata, to lepiej pójść do lekarza, żeby się temu przyjrzał, bo to dość dziwne. Może coś tam już po tak długim czasie uległo zwłóknieniu i wtedy to raczej żadne leki nie pomogą. Za to tak zmienioną tkankę na pewno trzeba obserwować i skonsultować z lekarzem

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2019, 09:33:06 »
Masz trochę racji, pewnie i do lekarza ją w końcu wyciągnę, choć nie do końca wiem jakiej specjalizacji, a poniewaz w ciągu całego mojego zycia spotkałam tylko kilku lekarzy y których warto było zasięgać porady, mam wielkie obawy co do sensu takiej wizyty, zwlaszcza na oślep, chyba ze ktoś mi podpowie jaki specjalista mógłby znać się na tego rodzaju przypadłości.
Ale spróbuję najpierw namówić ją na okłady, zwłaszcza ze mam większość surowców pod ręką.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2019, 10:21:22 »
Sprawa pourazowa, więc wg mnie to do chirurga... Chyba że są jacyś specjaliści od tkanki łącznej?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2019, 10:38:52 »
anavilma podejdź do dobrego fizjoterapeuty, powie co dalej.