Autor Wątek: Zakrzepica?  (Przeczytany 13688 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Zakrzepica?
« dnia: Grudnia 29, 2009, 12:59:12 »
Czy ktoś wie, w jaki sposób sobie radzić z zakrzepicą metodami naturalnymi?

Offline Heidhr

• Nowy
  • *
Odp: Zakrzepica?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 29, 2009, 14:55:04 »
Co do zakrzepicy to wiem, że pomaga dieta Dr Dabrowskiej http://www.dieta-dabrowska.pl/dieta.html. Dieta lekko strawna, lekko wegetariańska (max 2 -3 razy w tygodniu mięso). Posiłki w zimie 30 % surowych a 70 % gotowanych.
w zakrzepicy ważne jest by zredukować ewentualną nadwagę, unikać siedzącego stylu życia (Idealnym ćwiczeniem jest spacer lub, jeżeli to niemożliwe, łagodny aerobik i ćwiczenia na rowerze stacjonarnym), unikając zaparć stolca poprzez odpowiednią modyfikację diety (jak również dobrze jest unikać silnego kaszlu czy podnoszenia ciężkich rzeczy),ważne jest również by unikać przegrzewania nóg (sauna, ogrzewanie podłogowe, kąpiele słoneczne itp).
Ważne jest także nawadnianie chorego i unoszenie nóg, co u pacjentów powyżej 60 roku życia zmniejsza częstość wystąpienia zakrzepicy o 50 proc.
U Kobiet pomocne jest zbadanie hormonów, tzw profilu hormonalnego.

Do tego pomocny jest czosnek Ajoeny (olejki czosnkowe) działają hamująco na  agregację krwinek, zapobiegają zakrzepicy i przeciwdziałają miażdżycy. Dobra choć nie tak skuteczna jak czosnek jest również cebula.
Do tego pomocne jest Ziele Nostrzyka  http://www.rozanski.cal.pl/?p=889 czy Arnika http://www.rozanski.cal.pl/?p=914.
Warto również przeczytać ten artykuł http://www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=355&id3=207&id4=985. Hesperedyna (glikozyd flawonowy) naturalnie znajduje się w skórce pomarańczy (ważne by była z pomarańczy ekologicznych a teraz pomarańcze jeśli już zjadać to z dodatkiem imbiru czy kardamonu,najlepiej ogrzać na ogniu bo mają wychładzającą naturę) a Diosmina znajduje się naturalnie w Trędowniku bulwiastym oraz natce pietruszki czy mięcie pieprzowej.

Pozdrawiam:)
"Podnoszę patyk i wręczam ci go, pytając : "Co to jest" Odpowiadasz: "Kawałek drewna", po kilku minutach zauważam: "Nie, to kawałek drzewa" Czy rozumiesz na czym polega różnica?"

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2009, 18:30:51 »
Nasz luskiewnik  podaje nam  zestaw ; kwiatu , kory lub nasienia kasztanowca  ; ziela ruty; kwiatu arniki; ziela nostrzyka  w jednakowych  proporcjach. 2 łyżki  mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody , odstawić na 30 minut  pić 2 - 3 razy dz. po 100 ml. Warto  zastosowywać profilaktycznie także  w/w zestaw  w celu  wzmocnienia  i uszczelniania naczyń krwionośnych .Zaowocuje to  w wieku podeszłym , kiedy to  nie będą nas nękały   zakrzepowe  przypadłości.Opis  zestawu znajdziemy w fitoterapii pod kasztanowcem.pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2009, 14:40:26 »
Może powinnam opisać historię od początku.
Znajoma, mieszkanka lepszej części Europy, obecnie 60 lat, od jakiegoś czasu miała problemy z zakrzepicą i regularnie brała miejscowe warfaryny (Marivann).
Jednak ostatnio to, co zobaczyłam, zszokowało mnie kompletnie: znajoma jest spuchnięta jak bania, nogi jak u słonia a brzuch się przelewa. Lekarze stwierdzili, że to nic groźnego.
Miejscowa znachorka(?) homeopatka obkleiła jej ręce, nogi i tułów smolistą taśmą izolacyjną (taką używaną przez elektryków), tworząc wzorek luźnej spiralki o odstępach zwojów około 10 cm. Skutek po tygodniu od obklejenia wydawał się żaden. I tak nieźle, jeśli jej skóra od tego się nie uczuliła, przynajmniej w chwili, kiedy na to patrzyłam. Pytałam, czy bierze coś na odwodnienie, albo na nerki, to okazało się, że nic, bo nikt kompetentny jej nic takiego nie zalecił.
Czy tak to ma wyglądać? Nigdy nie miałam kontaktu z taką chorobą i nie wiem, czy można coś jej doradzić, czy tak to ma po prostu wyglądać?

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 31, 2009, 00:46:39 »
Czasami pewne infekcje bakteryjne lub pasożytnicze powodują "opuchnięcie" dolnych partii ciała (nogi, brzuch). Może Twoja znajoma powinna zrobić badania w tym kierunku?
Niekiedy blokada naczyń limfatycznych też tak może wygląda.
Pozdrawiam:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 31, 2009, 18:43:12 »
Mi to też by wyglądało na blokadę naczyń limfatycznych, jeśli nie nerki, bo ogółem ona była dość zdrowa, o ile w takim stanie można być zdrowym. Przynajmniej gorączki nie miała. Ja wiem, że lenistwo u niektórych lekarzy nie zależy od narodowości, wysokości wypłaty i systemu polityczno-społecznego - tamtejsza medycyna oficjalna stwierdziła, że to nic groźnego, czyli zdrowa, tylko symuluje.
Dziękuję za wsparcie.
Wynika z tego, że trzeba ją przekonać, aby zmusiła medycynę oficjalną, aby się nią zajęła, zanim się coś brzydkiego nie stanie.
Pozdrowienia :-)
Szczęśliwego Nowego Roku :-)

Offline Heidhr

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 31, 2009, 20:01:22 »
Basiu podobnie jak Bapona uważam, że przyczyną obrzęku "nogi jak u słonia..przelewanie się w brzuchu" może być spowodowany przez pasożyty, lub przez układ immunologiczny w odpowiedzi na pasożyta. Może też być to filarioza limfatyczna http://nasze-choroby.pl/?act=statki&arty=530&opt=czytaj&id=520. Trudno stwierdzić bez dokładnych badań. Najlepiej będzie jak ta Pani zrobi dokładne badania. Pomocne byłaby diagnoza również lekarza chińskiej medycyny, możliwe, że problem leży np. w nerkach. Pomocne zapewne może być rygorstyczne oczyszczanie dotkniętych obszararów ciała,takie codzienne zabiegi jeśli nie pomogą całkiem to uniemożliwią wtórne zakażenie skóry. Może pomocne w oczyszczaniu będzie obmywanie nóg wywarem glistnika z korą wierzby (w rownych proporcjach)?
Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego a przede wszystkim Zdrowego Nowego Roku 2010
"Podnoszę patyk i wręczam ci go, pytając : "Co to jest" Odpowiadasz: "Kawałek drewna", po kilku minutach zauważam: "Nie, to kawałek drzewa" Czy rozumiesz na czym polega różnica?"

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 13, 2018, 20:12:53 »
Jakie zioło dobrze rozpuści zakrzepy żylne.

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 13, 2018, 21:16:24 »
Bromelaina, Nattokinaza, Lumbrokinaza, Serrapeptaza - enzymy.

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 13, 2018, 21:22:17 »
Wskazujesz bardziej na enzymy, Bromelanina to  z ananasa jak dobrze pamiętam. Ciekawe spostrzeżenie, dzięki.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 13, 2018, 21:37:03 »
Wskazujesz bardziej na enzymy, Bromelanina to  z ananasa jak dobrze pamiętam. Ciekawe spostrzeżenie, dzięki.

To prawda, a dodam jeszcze, że chodzi o ananasa świeżego, a nie takiego z puszki.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 13, 2018, 22:19:26 »
Pijawki. To nie zioło, ale...
Ale, jeśli już jest zakrzepica, czyli choroba, to bez lekarza się nie obejdzie. To poważna sprawa.

Leczenie jest długie, bo nie tylko trzeba rozpuścić skrzep, ale zapobiegać powstawaniu nowych, czyli wyleczyć żyły.
Na dłuższą metę: liście osiki, wiązówka, kasztany, ruszczyk, głóg, gryka, dużo witamin, czarnych owoców, rozsądny ruch, brak ucisków odzieży, zakaz zaparć itp.

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 14, 2018, 08:39:32 »
Ale jak zminimalizować ryzyko, żeby zakrzepy nie zatkały tętnic wlotowych do serca.
Basiu liście osiki czy kora może być. W jakim kontekście osika, garbniki?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2018, 09:30:15 wysłana przez striker »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 14, 2018, 09:51:27 »
Wszystkie topole, w tym osika mają salicylany. Najlepsze byłyby kwiaty osiki, ale o tej porze ich nie ma. Te salicylany zmniejszają skłonność krwi do koagulacji, ale nie zmieniają samej krzepliwości. Chodzi jednak też o uniknięcia ryzyka krwawień, które się nie zatrzymują, a tak by mogło być przy nadużywaniu leków przeciwzakrzepowych. Jednak, jak pisałam: to jest poważna sprawa i lepiej się na bieżąco kontaktować z lekarzami, by powiedzieli, na co zwracać uwagę.

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 15, 2018, 20:53:41 »
Trudno znaleźć informację o ziole które rozpuści zakrzep,  bo on może się oderwać i szkód narobić. Mamy tylko informację o antykoagulantach.