Autor Wątek: Smocza krew  (Przeczytany 2001 razy)

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
Smocza krew
« dnia: Czerwca 09, 2021, 19:23:47 »
Część postanowiłam zacząć ten wątek ponieważ ostatnio natknęłam się na ten specyfik podobno działa na przeziębienia ale też i osłania błonę śluzową żołądka. Wiem, że do niedawna był dostępny do picia wewn. ale została zakazana. Czy ktoś wie coś o tym jak i na było to stosowane? Albo gdzie szukać?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Smocza krew
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2021, 11:41:54 »
Nie wiem, czy jest zakazana, ale wiem, że to żywica z różnych drzew tropikalnych z Półudniowej Ameryki. Opisy i działanie są dostępne, inna sprawa, co u nas jest w sprzedaży i jak mało wiemy o tradycjach jej stosowania.

Podobnie na przeziębienia i osłaniająco na błony śluzowe żołądka będzie działać żywica z wiśni lub czereśni, oczywiście, przy założeniu, że nie istnieje jeden cudowny środek dla wszystkich.

Pozdrowienia :-)

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2021, 00:51:41 »
Tak jest to tradycja medycyny Ameryki pd. Często takie specyfiki ostatnio trafiają do Europy i Polski. W części mają one odpowiedniki zarówno w medycynie chińskiej jak i ziołach tutejszych. Ostatnio z tych specyfików jest "modna" w sensie dużo się mówi o ajahuasca.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2021, 21:55:20 »
Tak jest to tradycja medycyny Ameryki pd. Często takie specyfiki ostatnio trafiają do Europy i Polski. W części mają one odpowiedniki zarówno w medycynie chińskiej jak i ziołach tutejszych. Ostatnio z tych specyfików jest "modna" w sensie dużo się mówi o ajahuasca.

Pytanie, gdzie jest granica w ayahuasce między religią, odlotem a medycyną. Niestety, nadużywana moda niszczy racjonalne cechy stosowanych specyfików, bo o religijnych mało kto mówi przy zabawie za pieniądze, a były przypadki, że zabawa kończyła się pogrzebem.

Jest publikacja do nabycia na Allegro zwykle bez problemów "Ziołolecznictwo amazońskie i andyjskie", red. Katarzyna Żurowska tam są przynajmniej podstawowe opisy wielu popularnych tam specyfików.

Pozdrowienia :-)

Offline Marmrar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2021, 13:16:07 »
Część postanowiłam zacząć ten wątek ponieważ ostatnio natknęłam się na ten specyfik podobno działa na przeziębienia ale też i osłania błonę śluzową żołądka. Wiem, że do niedawna był dostępny do picia wewn. ale została zakazana. Czy ktoś wie coś o tym jak i na było to stosowane? Albo gdzie szukać?

jest wiele rodzimych ziół. Żeby daleko nie szukać, to takie właściwości ma babka lancetowata i bluszczyk kurdybanek.

Offline Marmrar

• Nowy
  • *