Autor Wątek: Anemia, przyspieszony puls  (Przeczytany 1357 razy)

Offline kathanka

• Nowy
  • *
Anemia, przyspieszony puls
« dnia: Czerwca 01, 2021, 01:10:31 »
Kochani,
Ponad 2 tygodnie temu pisałam, że 2 miesiące pod rząd miałam bardzo intensywny okres ze skrzepami, czego nigdy wcześniej nie doświadczyłam. Byłam tak osłabiona, że od chwili początku okresu do jego zakończenia byłąm w domu. Dziś po raz pierwszy od 3 tygodni wyszłam z asystą znajomwj na badanie krwi. Oto jego wyniki:

Parametr                                       Wynik                  Zakres referencyjny

Leukocyty                            7,97 tys/µl                            3.98 - 10.04
Erytrocyty                            2,57 mln/µl                            3.93 - 5.22
Hemoglobina                         4,7 g/dl                                 11.2 - 15.7
Hematokryt                            17,2 %                                  34.1 - 44.9
MCV                                      66,9 fl                                  79.4 - 94.8
MCH                                       18,3 pg                               25.6 - 32.2
MCHC                                  27,3 g/dl                                 32.2 - 35.5
Płytki krwi                          475 tys/µl                                  150 - 400
RDW-SD                                 39,9 fl                                 36.4 - 46.3
RDW-CV                                17,0 %                                11.7 - 14.4
PDW                                        11,0 fl                                  9.8 - 16.2

MPV                                         9,4 fl                                   9.4 - 12.5
P-LCR                                    21,3 %                                19.1 - 46.6
Neutrofile                         4,94 tys/µl                                     2 - 7
Limfocyty                         2,03 tys/µl                                    1 - 3
Monocyty                         0,73 tys/µl                                  0.2 - 1
Eozynofile                        0,24 tys/µl                                0.02 - 0.5
Bazofile                            0,03 tys/µl                                0.02 - 0.1
Neutrofile                              61,9 %                                    40 - 80
Limfocyty                             25,5 %                                    20 - 40
Monocyty                                9,2 %                                     2 - 10
Eozynofile                               3,0 %                                      1 - 6
Bazofile                                   0,4 %                                       0 - 2
OB                                     18 mm/h                                     0 - 12
APTT                                29,4 sek                                        26.6 - 39.9
Fibrynogen                         306,60 mg/dl                                175 - 400

Sód                                        136,2 mmol/l                        136 - 145
Potas                                       3,85 mmol/l                          3.5 - 5.1
Żelazo                                       7,0 µg/dl                            65 - 175
Próby wątrobowe
AST                                           16,6 U/l                             5 - 34
ALT                                            13,2 U/l                             0 - 55
Bilirubina całkowita                        0,41 mg/dl                        0.3 - 1.2
Fosfataza zasadowa                       75,10 U/l                        40 - 150
GGTP                                           12,3 U/l                           9 - 36
TSH                                         5,862 µIU/ml                    0.35 - 4.94
FT3                                          4,78 pmol/l                      2.43 - 6.01

Szukam teraz informacji nt tego jak uzupełnić ten ogromny deficyt żelaza i inne parametry.
Szukam też pilnie informacji jaki lekarz moze mnie szybko przyjąć zanim znów zacznie się kolejny okres, boję się już tego.
Czy mieliście podobną sytuację jak ja?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Anemia, przyspieszony puls
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2021, 09:56:23 »
Trzeba zażywać jakiś dobry preparat żelaza w połączeniu z wit.C. Poza tym jeść podroby (wątróbkę, serca), kaszankę, wołowinę. Polecam też kogel-mogel (cukier lepiej zastąpić miodem) z dodatkiem świeżego soku z cytryny, najlepiej z jakichś eko lub wiejskich jaj. Ograniczyć spożycie herbaty (zawarte w niej garbniki utrudniają przyswajanie żelaza, a do tego działa moczopędnie wypłukując je z organizmu). U mnie picie dużej ilości herbaty zdecydowanie obniżało poziom żelaza. Ogólnie uważać, aby produktów bogatych w żelazo nie łączyć z tymi, które zawierają dużo garbników/tanin, więc nie tylko herbata, ale też np. czerwone wino do steka nie jest wskazane...
No i jak najprędzej do ginekologa, aby ustalić przyczynę takich obfitych menstruacji.
PS
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mi mąż przywoził z Irlandii taki super black pudding marki Clonakilty. Jest dużo smaczniejszy od polskiej kaszanki i bardzo poprawiał mi wyniki krwi już po krótkim czasie. Różnica jest taka, że zawiera krew wołową, a nie wieprzową i do tego suszoną, więc tak jakby bardziej skoncentrowaną, a zamiast kaszy jęczmiennej jest owsiana (nie wiem czy to też jakoś wpływa na żelazo)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2021, 10:03:25 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2021, 10:12:53 »
Ktoś, kiedyś tu na forum (kobieta) wspominała, że przedawkowała sobie żelazo pijąc często herbatę z pokrzywy - więc na uzupełnianie niedoborów żelaza byłaby pokrzywa jak znalazł - tym bardziej, że nie tylko żelazo jest w niej.
Opis Doktora: http://www.gramzdrowia.pl/dr-henryk-rozanski/fitoterapia-ziololecznictwo-ziola-drzewa-krzewy/pokrzywa-zwyczajna-urtica-dioica-i-pokrzywa-zegawka-urtica-urens-urticaceae.html - zastosowania chyba pasujące do tego co Ci potrzeba. Teraz pora zbioru.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2021, 10:19:38 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2021, 12:11:59 »
Przyswajanie żelaza umożliwia obecność miedzi, której źródłem może być lucerna. Lucernę można kupić w sklepach dla sportowców pod marketingową nazwą alfa-alfa.

Popatrz na skład odżywki projektu naszego Admina:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2095.msg25629#msg25629

Ważne jest dostarczenie jak najbardziej pełnego zestawu witamin, aminokwasów i minerałów.

Pozdrowienia :-)