Cześć,
aktualnie jestem po małym rekonesansie pod kątem poruszanego tematu i zgodnie z zapytaniem autora wątku pozwolę sobie coś zaproponować.
Szukałam pod hasłem "apteczka kryzysowa" i znalazłam pewien szkielet. Niestety lista była albo zubożała o produkty ziołowe albo o lekarstwa, a przy okazji zrobiona jakby na kolanie. Wątek jest niezwykle interesujący, można wręcz odnieść wrażenie, że bardziej naglący niż kiedykolwiek i byłoby fajnie stworzyć mniej lub bardziej docelowy "gotowiec" dla tych, którzy szukają względnie pełnej listy środków składających się na taką apteczkę.
Wiele osób tutaj jest zielarskimi znawcami, a to coś, czego szukał Darshan. Jednocześnie są tutaj też osoby mieszające świat alternatywny z bardziej mainstreamowym, a więc wszyscy, których potrzeba do stworzenia dobrze zaopatrzonej, multitematycznej apteczki osobistej/kryzysowej (czy jakkolwiek to nazwać). Autor pytał o instrukcję, a ja mam gotowe kategorie i rozwiązania organizacyjne dla zachowania porządku. Nie ukrywam, że to praca grupowa i powstaje pytanie czy forumowicze chcą i potrafią stworzyć coś grupowo?
Dobrze byłoby stworzyć wątek "autoryzowany", a nie typowy forumowy misz-masz. Będziemy dopisywać propozycje, a te mogą być różne. Myślę, że można spróbować przyjąć zasadę, że jeśli więcej niż 20% uczestników wątku (cokolwiek to znaczy...) nie zgłasza EWIDENTNEGO sprzeciwu to dana substancja jest dopisywana do listy. Jedyną trudność jaką przewiduję to potrzeba wytypowania osoby, która będzie raz na parę dni/tydzień aktualizować propozycje, które zostaną przez wszystkich zaakceptowane lub, które nie będą podnosić larum.
Wierzę, że dość szybko stworzymy solidną listę, którą będzie można w niedługim czasie sfinalizować. Chodzi w końcu o podstawową, kryzysową apteczkę, a nie nowości ze wszelkich zakątków świata o wielkości wakacyjnej walizki. Nie wiem jak Wy, ale ja wyobrażam to sobie na wzór pewnego "gotowca", który, gdy zostanie możliwie wyczerpująco skompletowany, spowoduje zamarcie wątku. Jeśli po tym czasie pojawią się jakieś pojedyncze propozycje to niech każdy robi i kompletuje według własnych potrzeb.
W przypadku pomysłu nowej kategorii - śmiało. Od siebie dodaję "Środki absorbujące trucizny", "Środki pobudzające/dodające energii" i "Środki regenerujące".
A teraz mięso:
* Środki przeciwbólowe
(P)
(A)
(R)
* Środki przeciwgorączkowe
(P)
(A)
(R)
* Środki przeciwbiegunkowe
(P)
(A)
(R)
* Środki przeciwbakteryjne
(P)
(A)
(R)
* Środki przeciwwirusowy
(P)
(A)
(R)
* Środki odkażające do użytku zewnętrznego
(P)
(A)
(R)
* Środki rozkurczowe
(P)
(A)
(R)
* Środki nasenne
(P) melatonina
(A)
(R)
* Środki przeciwalergiczne i przeciwświądowe
(P)
(A)
(R)
* Środki absorbujące trucizny
(P) węgiel
(A)
(R)
* Środki pobudzające i regenerujące
(P) kofeina,
(A)
(R)
* Środki przeciwpasożytnicze
(P)
(A)
(R)
To mój pomysł na organizację:
1. Podajemy propozycje TOP OF THE TOP wymiataczy z danej kategorii, rzeczy sprawdzonych i popartych badaniami/doświadczeniami większych zbiorowości; nie wpisujemy żywności ani chwilówek, ale środki, które mają sensowną datę przydatności - susze, wyciągi, olejki eteryczne, tabletki etc.
2. Podkategorie:
(P) - podstawowe/klasyki - skuteczne i łatwo dostępne, tolerowane przez większość ludzi
(A) - alternatywne ( mające już doskonałe zamienniki podkategorii podstawowej, a mimo to warte zanotowania (np. doskonałe w działaniu, ale trudne do zdobycia/bardzo drogie)
(R) - na receptę (niedoścignione w szybkości i skuteczności działania; coś, co naprawdę może uratować komuś egzystencję, a nie ma równych sobie zamienników).
3. W przypadku gdy dany środek będzie należał do kilku kategorii, wpisujemy go kilka razy; przykład to olejki eteryczne, produkty na alkoholu. Wpisujemy je jednak pod kątem nadrzędnego działania, a nie jakichś dalszych, pobocznych efektów, które mogą wystąpić, ale nie bardzo jednak występują.
Jeśli ktoś ma odmienne zdanie, inne propozycje lub rozszerzenia - śmiało pisać, aby jak najszybciej ustalić zasady.
Podejrzewam, że może być ciężko dojść do porozumienia, szczególnie, że wielu z Was tutaj ma odmienną wiedzę i przekonania, ale warto spróbować.
Co Wy na to, co autor wątku na to? I czy ktoś byłby tak miły, aby co parę dni/ tydzień uzupełnić całą listę i wkleić aktualizację?