Autor Wątek: Apteczka kryzysowa prepersowa lub wojenna  (Przeczytany 9551 razy)

Offline Darshan

• Średnio Pisze
Apteczka kryzysowa prepersowa lub wojenna
« dnia: Maja 19, 2021, 00:27:25 »
Próbuję  opracować skład i uzasadnienie takiej apteczki w oparciu o sprawdzone rzeczy medyczne i około medyczne.
Brakuje mi jednak spojrzenia zielarsko-roślinnego, które opisał kiedyś z troską dr Różański  w wywiadzie (gdy zabraknie lekarza?). Zawsze możliwa jest sytuacja gdy musimy się oprzeć tylko na tym co znajdziemy w naturze i wiedzy, która tegoż dotyczy.
Ok 10 lat temu zaistniał taki wątek. W obecnym czasie gdy na forum przybyło sporo nowych ale też i doświadczonych uczestników a wiedza mocno poszerzyła - uważam, że grupa ma bardzo mocne kompetencje do stworzenia takiej apteczki.
Chyba, że już coś takiego istnieje a ja o tym nie wiem.
Powinien to być konkretny i logiczny wykaz ziół i ich przetworzonych postaci  o pewnym, uznanym działaniu przyporządkowany do konkretnych kategorii możliwych zdarzeń.
Każdy z Was może dołożyć swoją cegiełkę a na koniec, ktoś to ogarnie, uporządkuje i skróci do niezbędnego minimum.
Być może wstępne ustalenie porządku lub schematu podziału punktów czy kategorii przydatności/zdarzeń losowych - pozwoli na metodyczne uzupełnianie i wstawianie do nich konkretnych pozycji głównych a w dodatkowych podpunktach środki czy rzeczy alternatywne.
Wielu z was ma dziesiątki kilogramów źródeł, ksiąg, plików czy notatek i kiedy coś się zdarzy - możecie po nie sięgać. Gdy zabraknie czasu, prądu i tych zewnętrznych pamięci, warto mieć podstawową niedługą czek-listę z prostymi odnośnikami i wskazówkami nawet dla ludzi, którzy nie mają o tym wszystkim pojęcia a w danej chwili mogą cokolwiek pomóc nam albo sobie samym.
Jeśli uznacie ten pomysł za przydatny - pomyślcie jak mogłaby taka apteczka z prostą instrukcją - wyglądać.
To może urosnąć do rangi czegoś co może się kiedyś bardzo przydać każdemu i nie trzeba do tego zaraz jakiejś katastrofy.

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
Odp: Apteczka kryzysowa prepersowa lub wojenna
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 19, 2021, 09:36:42 »
Kiedyś przeglądałem forum i napotkałem zapytania o tzw. medycynę wojenną, której elementy o ile dobrze pamiętam pojawiały się na kursach zielarskich. Temat umarł na samym starcie. Podejrzewam, że niektóre z ziół mogły by mieć wzięcie przez amatorów praktycznego wykorzystania do osiągania "odmiennych stanów świadomości..." Stąd chyba woalka wiedzy tajemnej nad tym tematem.
Wyszukiwarka potwierdza co pisałem o kursach:
 "Inne ekstrahenty – podczas ćwiczeń Farmakologia wojenna"
Cytat ze strony:
https://herbiness.com/2015/08/31/zielarz-fitoterapeuta-krosno-sierpien-2015/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2021, 21:04:35 »
Chyba jednak należy odróżnić medycynę wojenną, która jest zbliżona do medycyny katastrof od osobistej apteczki na wszelki wypadek, na przykład braku prądu.

To pierwsze to jest o zasadach organizacji szpitali i szybkiego podleczania chorób lub urazów tak, by znikło bezpośrednie zagrożenie dla życia i by pacjenta można było przekazać dalej.

Po polsku czasem można dopaść na Allegro książkę Interna polowa, autor Andrzej Himmel, wyd. 1955. Warto ją sobie przynajmniej przejrzeć. To jest zdecydowanie książka dla przynajmniej felczerów, jeśli nie dla lekarzy, uzupełniona o rozdziały typu organizacja ruchomego szpitala polowego, zadania batalionu ozdrowieńców, szpital dla lekko rannych, podstawy planowania ewakuacji itd. Potem są już rozdziały medyczne: choroby układu oddechowego, krążenia, nerek itd.

Po rosyjsku jest dostępny w internecie skan z roku 2003 podobnej książki Choroby wewnętrzne, wojenno-polowa terapia (Внутренние болезни военно-полевая терапия), redaktorzy profesorowie Rakow i Sosjukin.
I znów - to jest poradnik o organizacji szpitala wojskowego, są też duże rozdziały o zatruciach i o chorobie popromiennej.

To zdecydowanie nie jest zakres wiedzy i materiału do przetrwania w miejskiej dżungli bez prądu.

Zdecydowanie lepiej poszukać coś na temat fitoterapii wojennej lub partyzanckiej.
Fajny artykuł wspomnieniowy z Białorusi jest tutaj:
ttps://www.zdrav.by/istoriya-meditsiny/fitoterapiya-partizan-v-gody-velikoj-otechestvennoj-vojny/

Partyzancka apteczka według tego artykułu:
środki ściągające: kora dębu, szyszki olchy, czarne jagody
środki przeciwbakteryjne i regenerujące: pączki i liście brzozy, korzenie żywokostu, płucnica islandzka
napotne i na przeziębienia: kwiaty lipy, kwiaty i owoce maliny, pączki brzozy, pędy bagna
witaminowe: żurawiny, czarne jagody, gałązki iglaste, liście brzozy, pokrzywa
dla leczenia chorób przemiany materii: pędy czarnej jagody na cukrzycę
przeciwświerzbowe: proszek z pączków brzozy do przygotowania smarowideł, dziegieć brzozowy
materiały opatrunkowe: mech torfowy
i tak dalej.

Mi brakuje tutaj na liście środków przeciwkrwotocznych - na przykład krwawnik, siedmiopałecznik, babka, ale to szczegół.

W internecie jest cały skan rosyjskiej książki Rośliny zatrzymujące krew (Кровоостанавляющие растения), autor I.E. Akopow

W Rosji w roku 2002 wydano książkę Военная фитотерапия (Целебная сила растений) Fitoterapia wojenna (uzdrawiająca siła roślin), autorzy A.Ł. Kostiuk i A.I. Czirkow. Nie wiem, na ile to jest książka dla ewentualnych partyzantów - nie miałam jej w ręku, widziałam tylko opisy.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2021, 21:14:15 wysłana przez Basia »

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2021, 09:17:52 »
Trafiłam na coś takiego, gość się reklamuje na fb, co myślicie?
https://perperuna.net

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2021, 11:31:00 »
Jeśli to ma być atlas ziół, kompilacja z różnych źródeł, to moze ta wiadomość powinna się znależć w wątku o atlasie fitoterapeutycznym?

Bo to chyba nie pasuje akurat do tego wątku,

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2021, 11:43:09 »
Może nie do końca - zamysł był ciekawy:
- klikasz schorzenie i wyskakuje ci komplet ziół, które są przydatne w jego leczeniu
- klikasz nazwę zioła i wyskakuje ci zakres w jakim można je stosować...
Na czasy utrudnionego dostępu do profesjonalistów całkiem niezłe.

Wydaje mi się, że problem jest jedynie z mało czytelnym opisem (powinno być konkretne działanie wybranego zioła przy konkretnej chorobie) i jakimś takim ubogim powiązaniem.

Na przykład przy haśle alkohol, wyskakują ogólne opisy: gwiazdnica pospolita, cebula, herbata chińska, łopian większy, arcydzięgiel, macierzanka piaskowa.
Brak mi tu określenia jakie dane zioło ma działanie w tym przypadku. Do czego zmierzam - nie warto stosować kilku ziół na odtrucie organizmu, a pominąć na przykład regenerację wątroby czy neuroregenerację.
Mając opis działania mogę dobrać sobie z tego co mam pod ręką te ziółka, które zapewnią kompleksowe działanie i nie będą działały jednokierunkowo.
No i ten zestaw - jakoś szczególnie bogaty to on nie jest i można by go uzupełnić o wiele naszych ziół, które są pod ręką.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2021, 11:47:38 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2021, 14:10:46 »
No, tak, ale to się też znajdzie na rozanski.li, tam też jest wyszukiwarka, a opisy przynajmniej wyrobów są szersze.

Poza tym nie ma informacji typu, że arniki nie stosuje się wewnętrznie. A, więc, stosuje się, ale z głową i nie na metanolu, jak podobno jakiś producent aptecznych nalewek sobie kiedyś obniżył koszty produkcji. Złośliwi (z naszym Adminem włącznie) twierdzą, że to chodziło o to, by oduczyć ludzi od stosowania nalewki z arniki wewnętrznie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2021, 14:38:36 »
Basiu, proszę nie porównuj strony naszego gospodarza do jakiegoś prostego automaciku z informacjami zebranymi z sieci (zgoda, że często błędnymi, ale takie w sieci funkcjonują - sztuką jest już nie znaleźć informację, ale odróżnić ziarno od plew!).
Mi to wygląda na prostę stronkę dla mas, a strona dr. Różańskiego, to całkiem inna liga - skarbnica wiedzy dla pasjonatów :-)
Sądzę, że obie mają prawo bytu! Tę stronkę z linku trzeba by doszlifować od strony zawartości i wielu osobom w nagłych przypadkach może pomóc. Strona dr. Różańskiego służy rozszerzaniu wiedzy (w części odkrywaniu na nowo?).

Inaczej - prosta recepta pozwala zastosować konkretne zioło w konkretnym (dobrze zbadanym) zakresie działania. Strona zawierająca szczegółowy opis składu daje osobom znającym zależności i interakcje na pewien zakres własnej inwencji, co bywa, daje rewelacyjne rezultaty.

Odróżnił bym osoby używające mięty na niestrawność, czy rumianku w stanach zapalnych skóry na co dzień, od studiujących wiedzę zbieraną przez dr. Różańskiego i nie tylko.. Każda z tych grup osób potrzebuje czego innego...

« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2021, 14:59:57 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 21, 2021, 19:30:09 »
Chodziło mi o schemat, w jaki sposób taki podręcznik pierwszej pomocy mógłby wyglądać. Oczywiście, nie ma drugiego dr Różańskiego :) i nie ma co porównywać ani dopatrywać się analogii. Ale sposób wyszukiwania wygodny, jasny i w miarę szybki, gdyby tylko temat był dogłębnie przerobiony.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2021, 23:58:50 »
Chodziło mi o schemat, w jaki sposób taki podręcznik pierwszej pomocy mógłby wyglądać. Oczywiście, nie ma drugiego dr Różańskiego :) i nie ma co porównywać ani dopatrywać się analogii. Ale sposób wyszukiwania wygodny, jasny i w miarę szybki, gdyby tylko temat był dogłębnie przerobiony.

Tylko, że należy rozważać brak prądu i brak internetu, czyli raczej powinna być książka papierowa i ćwiczenia pamięci ;-).
Już mi obiecano tą rosyjską fitoterapię wojenną, prędzej czy później ją dostanę i będzie można zobaczyć, co ona jest warta..

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 22, 2021, 09:55:24 »
Basiu, panel fotowoltaiczny zapewnia dostawę prądu (nie jest to rozwiązanie dla wybranych - koszt kilkadziesiąt do kilkuset złotych!). Internet siądzie, ale dzisiejsze dyski pomieszczą całą wiedzę zielarską i jeszcze trochę.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 22, 2021, 13:54:04 »
Raczej koncerny energetyczne nie będą nam prądu wyłączać, bo chcą zarobić, aczkolwiek w przypadku zmian elektromagnetycznych, wszystko się może zdarzyć. Dlatego książka, albo skrypty do druku, to jest moim zdaniem najważniejsze.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 22, 2021, 17:54:35 »
Raczej koncerny energetyczne nie będą nam prądu wyłączać, bo chcą zarobić,

Już wpadły na pomysł, jak nie stracić: jak będzie dużo prądu z wiatru, to dostawy nie będą stabilne - raz wiatru może być za dużo, raz za mało, więc odbiorcy powinni się spodziewać wyłączeń. Czyli zwiększy się popyt na różne urządzonka do awaryjnego zasilania prądem - od akumulatorowych UPSów do prywatnych agregatów prądotwórczych. Ale, można też będzie zapłacić opłatę dodatkową, która uchroni przed wyłączeniami. Tak podobno się rozważa w Niemczech, jeśli by energetyka węglowa rzeczywiście by miała być zastąpiona wiatrową.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2021, 20:58:50 »
Czy my jesteśmy w jakiejś pułapce? escape room?

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 24, 2021, 10:16:34 »
Kolejny przykład na forumowe psucie i rozmywanie bardzo ciekawego tematu, jaki czasem pojawia się na łamach forum.
Miało być o apteczce kryzysowo -wojennej a wyszło.... ( epitet w domyśle ).
Może jako próbę powrotu na właściwe tory coś zaproponuję.
Od jakiegoś czasu coś tam z opracować dr Różańskiego poczytałem. Wiele roślin znakomicie się wpisuje w temat.
Jako roślinę-zioło powszechnie występujące, łatwość przygotowania preparatów i szerokie zastosowanie w wielu kryzysowych sytuacjach proponuję olche czarną:

http://gramzdrowia.pl/dr-henryk-rozanski/fitoterapia-ziololecznictwo-ziola-drzewa-krzewy/olcha-czarna-i-olcha-szara-alnus-glutinosa-et-alnus-incana-betulaceae.html

Proszę w ramach tematu zgłaszać kolejne propozycje, zanim autor tematu pomyśli coś o forum...

W dywagacje co się stanie gdy braknie prądu itp. znakomicie wpisują się przemyśłenia r Różańskiego:

https://rozanski.li/345/borelioza-borreliosis-fitoterapia-cz-iii-i-troche-narzekania/

Zatem tym bardziej warto się przyłożyć do zapodanego tematu :)
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2021, 10:19:37 wysłana przez kardamonek »