General Category > Fitoterapia zakażeń i chorób pasożytniczych.
Rozpaczliwie proszę o pomoc dla taty. Clostridium !!!
Goga1313:
Witam wszystkich , szukam pomocy dla taty( 77 lat ) , nadciśnienie , migotanie przedsionków , cukrzyca , po tygodniowym pobycie w szpitalu (Covid) biegunka- bakteria Clostridium. Dwa tygodnie w szpitalu metronidazol i wankomycyna . Po powrocie do domu po półtorej tygodnia biegunka i stan podgorączkowy. Znowu metronidazol , lakcid forte i tak mijają dwa tygodnie . Było trochę lepiej , ale od wczoraj znowu biegunka się nasila . Temperatura 38,4 , tata opada z sił , nie wiem co może jeść , czego nie , jestem bezradna , błagam o pomoc , co mogę dla niego zrobić , tak się o niego boje, z covidem dał radę w tydzień , ale z tą bakterią walczy bezskutecznie już ponad miesiąc i nie ma poprawy . Wierzę w mądrość tej grupy osób, pół nocy czytałam Państwa wypowiedzi , jestem pod wrażeniem ogromu wiedzy . W Was nadzieja , lekarze dają tylko antybiotyki 😢
Basia:
Na szybko: idź do apteki, kup taninę i węgiel, ale węgiel lek, nie oszustwo pod nazwą suplement. Stosować według opisu, możliwe, że na jeden raz pójdzie cały listek
Poza tym kora dębu, orzecha włoskiego, gałązki brzozy, jakieś gałązki iglaste lub żywe szyszki -świeże, z krzaka, rozdrobnić lub rozbić tłuczkiem i robić z tego wywary i tak pić. Jeśli masz nalewkę na zielonych orzechach włoskich, to stosujcie. Jeśli macie dżemy z kaliny, to stosujcie.
Poza tym do rozważenia jest zrobienie kitu na jelita:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3324.0
Może w tej sytuacji wstrzymać się z surowizną, raczej niech je potrawy gotowane. Postaraj się, by w potrawach były płatki owsiane i różne kasze. W czasie posiłków witaminy i tran o smaku ryby 1 łyżka 3 x dziennie. Do potraw w czasie gotowania dodaj lucernę, najłatwiej kupić zmieloną w sklepie dla sportowców pod nazwą alfa-alfa. Trzeba dużo pić, najlepiej wodę mineralną.
To tak na szybko.
Pozdrowienia :-)
Goga1313:
Bardzo dziękuję za info , tylko jest pytanie czy węgiel i tanina dadzą radę tej bakterii (Clostridium defficale) , jutro tata będzie miał jeszcze raz pobierany posiew kału , więc od jutra spróbuje podać węgiel i taninę . Jeżeli mogę poprosić o dawkowanie to będę wdzięczna , ja w tej dziedzinie jestem zielona :) Reszta rzeczy to na wzmocnienie ? Nie będzie po tym większej biegunki ? Przepraszam, że tak dopytuje , ale jestem przerażona i bezradna
Darshan:
Kiedyś czytałem publikację kojarzącą zakażenia C.Difficile u pacjentów z bardzo niskim poziomem wit D, którzy jednocześnie przyjmowali leki z grupy PPI ( inhibitory pompy protonowej). Wysoki poziom wapnia w jelitach sprzyjał rozwojowi tej bakterii stąd można pomyśleć, że pokarmy z większą ilością wapnia przy niskim poziomie wit D nie będą dobrze pracować w tym momencie.
Poniżej dwie inne publikacje wskazujące na miód Manuka jako przydatny w tym zakażeniu.
Działanie przeciwbakteryjne miodu Manuka na tworzenie biofilmu in vitro przez Clostridium difficile
M Piotrowski 1 , P Karpiński 1 , H Pituch 2 , A van Belkum 3 , P Obuch-Woszczatyński 1
PMID: 28417271 DOI: 10.1007 / s10096-017-2980-1
Streszczenie
Clostridium difficile jest przyczyną szpitalnego zakażenia C. difficile (ZCD). Konwencjonalne antybiotyki stosowane w terapii CDI często kończą się niepowodzeniem i mogą wystąpić nawracające infekcje. Tworzenie biofilmu przez C. difficile jest związane z przewlekłymi lub nawracającymi infekcjami; biofilmy mogą przyczyniać się do zjadliwości i osłabienia skuteczności przeciwdrobnoustrojowej. Miód Manuka, pozyskiwany z drzewa Manuka (Leptospermum scoparium), znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych, które są związane ze znaczną zawartością metyloglioksalu, naturalnego antybiotyku. Celem niniejszego badania było określenie przeciwdrobnoustrojowego działania miodu Manuka na kliniczne szczepy C. difficile należące do czterech czołowych rybotypów (RT) (RT) (RT017, RT023, RT027 i RT046) z reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR)) oraz na ich tworzenie biofilmu w vitro.Minimalne stężenia hamujące i bakteriobójcze (odpowiednio MIC i MBC) określono metodą rozcieńczania bulionu. Biomasę biofilmu i klirens biofilmu C. difficile przez miód Manuka określono metodą barwienia fioletem krystalicznym. MIC i MBC miodu Manuka dla szczepów C. difficile były równe i wynosiły 6,25% (v / v). Szczepy PCR RT027 wytwarzały in vitro więcej biofilmu niż inne badane szczepy. Miód Manuka skutecznie hamował tworzenie biofilmu przez szczepy C. difficile w różnych RT PCR.25% (v / v). Szczepy PCR RT027 wytwarzały in vitro więcej biofilmu niż inne badane szczepy. Miód Manuka skutecznie hamował tworzenie biofilmu przez szczepy C. difficile w różnych RT PCR.25% (v / v). Szczepy PCR RT027 wytwarzały in vitro więcej biofilmu niż inne badane szczepy. Miód Manuka skutecznie hamował tworzenie biofilmu przez szczepy C. difficile w różnych RT PCR.
Działanie antybakteryjne miodu Manuka na Clostridium difficile
Eric N Hammond , Eric S Donkor
PMID: 23651562 PMCID: PMC3669629 DOI: 10.1186 / 1756-0500-6-188
Streszczenie
Kontekst: Miód manuka pochodzi z drzewa manuka (Leptospermum scoparium), a jego działanie przeciwdrobnoustrojowe przypisuje się właściwości określanej jako unikalny czynnik manuka, której nie ma w innych rodzajach miodu. Działanie antybakteryjne miodu Manuka zostało udokumentowane dla kilku patogenów bakteryjnych, jednak brak jest informacji na temat Clostridium difficile, ważnego patogenu szpitalnego. W tym badaniu zbadaliśmy wrażliwość C. difficile na miód Manuka oraz czy jest to działanie bakteriobójcze czy bakteriostatyczne.
Metody: Trzy szczepy C. difficile poddano metodzie rozcieńczania bulionu w celu określenia minimalnych stężeń hamujących (MIC) i minimalnych stężeń bakteriobójczych (MBC) dla miodu Manuka. Do zbadania wrażliwości szczepów C. difficile na miód Manuka zastosowano również metodę dyfuzji w studzience agarowej.
Wyniki: Wartości MIC dla trzech szczepów C. difficile były takie same (6,25% v / v). Podobnie wartości MBC dla trzech szczepów C. difficile były takie same (6,25% v / v). Działanie miodu Manuka na wszystkie trzy szczepy C. difficile miało działanie bakteriobójcze. Zaobserwowano zależność dawka-reakcja pomiędzy stężeniami miodu Manuka a strefami zahamowania wytworzonymi przez szczepy C. difficile, w których wzrastające stężenia miodu Manuka skutkowały zwiększeniem rozmiaru tworzonej strefy zahamowania. Maksymalną strefę zahamowania obserwowano przy 50% (v / v) miodzie Manuka, a zahamowanie wzrostu utrzymywało się przez 7 dni.
Wniosek: C. difficile jest znacznie wrażliwa na miód Manuka, co może stanowić skuteczny sposób leczenia zakażeń wywołanych przez organizm.
Darshan:
Wpływ chlorku berberyny i / lub jego kombinacji z wankomycyną na wzrost, tworzenie biofilmu i ruchliwość Clostridioides difficile
Dorota Wultańska 1 , Michał Piotrowski 1 , Hanna Pituch 2
Powiązania
PMID: 32140903 PMCID: PMC7303057 DOI: 10.1007 / s10096-020-03857-0
Bezpłatny artykuł PMC
Abstrakcyjny
Niniejsze badanie ma na celu zbadanie aktywności przeciwbakteryjnej i antybiofilmowej chlorku berberyny (BBR) i wankomycyny (VAN), a także synergicznych połączeń BBR z VAN przeciwko szczepom Clostridioides difficile. Oceniono również wpływ różnych stężeń BBR na ruchliwość szczepu. Dwanaście szczepów C. difficile (dwa referencyjne C. difficile 630, ATCC 9689 i jeden kontrolny M120 i 9 klinicznych szczepów C. difficile należących do rybotypu PCR (RT027)) zostało zebranych i zbadanych pod kątem wrażliwości na BBR i VAN w formy planktonowe i biofilmowe. Stwierdzono, że zarówno minimalne stężenie hamujące (MIC), jak i minimalne stężenie bakteriobójcze (MBC) BBR dla szczepów C. difficile zmieniały się w szerokim zakresie (odpowiednio 256-1,024 mg / l i 256-16,384 mg / l). MIC i MBC VAN również różniły się znacznie, w zakresie od 0.25 do 4,0 mg / l dla MIC i 0,25 do 64,0 mg / l dla MBC. Synergistyczny efekt sub-MIC (1/2 MIC) BBR z VAN obniżył wartości MIC dla VAN przeciwko planktonowym formom dziesięciu szczepów C. difficile. Sub-MIC BBR wzmacniał tworzenie biofilmu w jednym szczepie i okazał się istotny statystycznie. Ponadto sub-MIC BBR z VAN nieoczekiwanie wzmocnił tworzenie biofilmu jednego szczepu C. difficile. Efekt zahamowania ruchliwości w obecności BBR był statystycznie istotny dla 3 szczepów klinicznych (p <0,05). Ogółem BBR wykazywał silne działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko C. difficile, a analiza połączenia BBR z VAN wykazała efekt synergistyczny.Synergistyczny efekt sub-MIC (1/2 MIC) BBR z VAN obniżył wartości MIC dla VAN przeciwko planktonowym formom dziesięciu szczepów C. difficile. Sub-MIC BBR wzmacniał tworzenie biofilmu w jednym szczepie i okazał się istotny statystycznie. Ponadto sub-MIC BBR z VAN nieoczekiwanie wzmocnił tworzenie biofilmu jednego szczepu C. difficile. Efekt zahamowania ruchliwości w obecności BBR był statystycznie istotny dla 3 szczepów klinicznych (p <0,05). Ogółem BBR wykazywał silne działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko C. difficile, a analiza połączenia BBR z VAN wykazała efekt synergistyczny.Synergistyczny efekt sub-MIC (1/2 MIC) BBR z VAN obniżył wartości MIC dla VAN przeciwko planktonowym formom dziesięciu szczepów C. difficile. Sub-MIC BBR wzmacniał tworzenie biofilmu w jednym szczepie i okazał się istotny statystycznie. Ponadto sub-MIC BBR z VAN nieoczekiwanie wzmocnił tworzenie biofilmu jednego szczepu C. difficile. Efekt zahamowania ruchliwości w obecności BBR był statystycznie istotny dla 3 szczepów klinicznych (p <0,05). Ogółem BBR wykazywał silne działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko C. difficile, a analiza połączenia BBR z VAN wykazała efekt synergistyczny.sub-MIC BBR z VAN nieoczekiwanie zwiększył tworzenie biofilmu jednego szczepu C. difficile. Efekt zahamowania ruchliwości w obecności BBR był statystycznie istotny dla 3 szczepów klinicznych (p <0,05). Ogółem BBR wykazywał silne działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko C. difficile, a analiza połączenia BBR z VAN wykazała efekt synergistyczny.sub-MIC BBR z VAN nieoczekiwanie zwiększył tworzenie biofilmu jednego szczepu C. difficile. Efekt zahamowania ruchliwości w obecności BBR był statystycznie istotny dla 3 szczepów klinicznych (p <0,05). Ogółem BBR wykazywał silne działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko C. difficile, a analiza połączenia BBR z VAN wykazała efekt synergistyczny.
Słowa kluczowe: chlorek berberyny (BBR); Tworzenie biofilmu; Clostridioides difficile; Hamowanie ruchliwości; Efekt synergiczny; Wankomycyna (VA).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej