Autor Wątek: Amantadyna - dyskusja  (Przeczytany 37170 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Amantadyna - dyskusja
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 03, 2021, 23:17:18 »
Ma ktoś pomysł na wylew do ciała szklistego? To pozostałość. Już prawie 2 miesiące się z tym borykam i co 2 -3 tygodnie powtórka z rozrywki. Biorę wapno ,cyklonaminę k1,.Byłam 30 u lekarza i postraszyła mnie operacją łącznie z opróżnianiem oka z ciała szklistego, koszmar.:(

Bierz wszystko, co stabilizuje błony naczyń. To samo się pewnie dzieje w innych narządach. Czarne owoce lub ich przetwory, hibiskus, preparaty z kasztanów, ruszczyka, głóg, dzika róża, jarzębina itp

Dla oczu jeszcze różne karotenoidy, ale muszą być jedzone razem z tłuszczami, by poszły tam, gdzie są potrzebne.

Pozdrowienia :-)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 07, 2021, 15:00:34 »
Basieńko dzięki:))

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 08, 2021, 09:45:07 »
Pragmatyk, ja jednak bym absolutnie nie wykluczała ideologicznego palanctwa naszych władców i ich sił wsparcia ideologiczno-medycznego. Nasi udowodnili, że poglądy zmieniają szybciej, niż układ chmur na niebie, a argument braku badań naukowych ustanowili bezdyskusyjnym dogmatem, którego tak samo się nie dyskutuje, jak każdego innego religijnego dogmatu.

Nasi władcy już udowodnili wielokrotnie, że z powodów ideologicznych są gotowi poświęcić wiele (oczywiście nie swojego, ale naszego), na przykład 2 miliardy złotych na propagandę TVPiS zamiast na ważniejsze sprawy. Te dwa miliardy to prawie cały roczny zysk Orlenu, na który się wszyscy składamy, nawet tankując na "niezależnych" stacjach.

Polityka demograficzna rządu polega na tym, by młodzi uciekli za granicę, w to miejsce sprowadzić robotników z Ukrainy.  Planowane emerytury stażowe podniosą wydatki ZUS, a większa ilość nieboszczyków, szczególnie wśród emerytów odciąży system.
Głosować będą głównie ludzie 65+ (młodsi będą na robotach za granicą, a ich dzieci już prawdopodobnie nie wrócą) dla których TVPiS potrafi być wyrocznią. Cytat od mojego sąsiada: "tak, oni też kradną, ale się bardziej dzielą, niż tamci".

Ja wiele jestem w stanie zrozumieć, staram się podchodzić do życia racjonalnie, na komputerze mam Linuksa, więc Bill Gates mnie nie obchodzi, ale cyrku dookoła amantadyny zrozumieć nie potrafię. Medialni ideolodzy medyczni nawet potrafili ją oskarżać o powodowanie mutowania wirusa, co akurat jest obiektywną bzdurą.

Ponieważ wśród naszych władców są osoby, które na kasie się bardzo dobrze znają (nie oceniam tu moralności), to pada pytanie, kto w Polsce dostał w łapę lub na kogo mają haka (obyczajowego?) i jak wysoko.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 08, 2021, 10:08:13 »
O (!) Basiu - to jest typowa spiskowa teoria dziejów ;-)
Ja bym to wszystko co się dzieje odczytywał na nieco innym poziomie ...
Zauważyłaś, że rozwarstwia się społeczeństwo i to nie jak kartki w książce, a jak kora na drzewie.
Sporo z tego co serwujesz w swoim wpisie to typowe wrzutki. niezbędne dla zasady "dziel i rządź".
Od czasów jej autora sporo się zmieniło i nie jest już tak czytelna jak dawniej...
Nie dajmy się antagonizować - uśmiechajmy się, bo życie jest zbyt krótkie by tracić je na wyimaginowane problemy.
Pozwolisz, że zakończę tą maksymą, wpisującą się jakoś w tematykę forum :-)

Nie, no nie dotknąłem nawet problemu amantadyny... i powiem Ci, że to trochę nasza wina!
Nie protestujemy, nie - nie na ulicach, ale tak po prostu w swojej masie daliśmy się kupić za święty spokój. Pozwalamy spychać swoje zdanie na dno, bo takie nienowoczesne, niepostępowe, nieatrakcyjne - dziwactwo jednym słowem, bo kto normalny łazi po kleszczowiskach i szuka jakichś ziółek ;-)
Amantadyna? To tylko jaskrawy przykład wpasowywania nas wszystkich w formę - ona wystaje, więc trzeba było ją okroić, jak nie pasujący do formy fragment. Ale gorsze, że "okraja" się zwykłe na co dzień dbanie o zdrowie, o jakość pożywienia, o ... życie mówiąc krótko. Zamiast tego mamy skarb narodów - szmacianą maseczkę, która jest niby ten magiczny kamień - da nam zdrowie i szczęście. Nie, no wrzuca się coś dla zapaleńców - a to ogniska nie można rozpalić, bo powietrze nam zatruwa, a to świnki już nie skosztujemy, bo te gazy... Większość jest szczęśliwa, bo abonament w netflixie, a tanie ciuchy w pepco - da się żyć w tym matrixie.

I wszystko przez to, że my siedzimy cicho, wybieramy mniejsze zło, czyli święty spokój i nie wymagamy ;-)
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2021, 10:31:33 wysłana przez Pragmatyk »

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 09, 2021, 09:02:32 »
Basiu 2 mld dotacji dla TVP co roku przez 5 lat. Ten rok jest drugim tej wspaniałej ustawy więc już pochłonął 4 mld. A Orlen przez ostatnie 4 lata "wypracował" kilkanaście mld zadłużenia więc te zyski to tak średnio coś warte. Jeszcze jest elektrownia w Ostrołęce, którą budowali dla głosów poparcia dla jednego ministra i właśnie wyburzają 1,5 mld, a obecnie jest projekt samochodów elektrycznych izera, które mają dofinansować 5 mld i wszyscy wiedzą, że będzie to kolejna klapa, nie wspomnę o CPK itd itp.

Wszystko można podsumować prywatyzacją państwa przez polityków, pompowaniem do partii. Nas niestety też dotyka prywatyzacja. Jak nie masz kasy nie jesteś w stanie zapewnić sobie opieki zdrowotnej. Prywatyzacja służby zdrowia rozwinęła się błyskawicznie. To samo dzieje się z edukacją. 

Ostatnio zostały opublikowane dane hospitalizacji:

1 810 857 - o tyle spadły hospitalizacje od początku marca 2020 do końca listopada 2020 w ujęciu rok do roku.
102 438 - tyle osób zakażonych SARS-CoV2 (w oparciu o pozytywny wynik testu) hospitalizowaliśmy przez cały 2020 rok.

Tylko w tamtym roku prawie 2 mln ludzi nie dostały się do szpitala, aby 100 tys. z covid zostało hospitalizowanych.

Niepotrzebne szczepionkowe teorie spiskowe, wystarczy patrzeć na rzeczywistość, to jest właśnie ta "exterminacja ludzi."

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 09, 2021, 10:25:03 »
Recepta, Drogie Panie, recepta, bo jak to gdzieś zapisano: po owocach ich poznacie ;-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 09, 2021, 13:07:57 »
Czekamy na tłumaczenia Basi rosyjskich opracowań o fitoterapii w przeciwdziałaniu covid.  ;D

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 09, 2021, 13:40:24 »
Mało wdzięczny unik.

Jak już tak powszechnie narzekamy na obecnie rządzących, krytykujemy wyłącznie ich pomysły (piszecie obie o pomysłach stricte politycznych - bardzo luźno powiązanych z Covid19) to może usłyszę dla odmiany nie narzekanie, które nam się wpiera jako cechę narodową, a waszą wizję tego co będzie po tych rządzących... ja rozumiem że następni rządzący, ale bardziej chodzi mi o to co się ma zmienić i w jaki sposób, bo szczerze powiem, że taki matriks, w którym przy barku wspólnie opija się sukces a przed kamerą wyciąga scyzoryk dla podkreślenia różnic, na mnie nie działa. Sądzę, że nie tylko na mnie :-) Pisałem wcześniej - zacznijmy wymagać, a nie dajmy podpuszczać się na wyimaginowane różnice, które znikają przy barku... przepraszam - pozostają żywe w umysłach wyborców

Jak mawiał klasyk - wszystko już było, ale przy dobrym podkręcaniu wyborców, jeszcze długo może potrwać, ale na pewno nie w interesie nas wszystkich!

I doszedłem do związku z Cowid19 - na pewno, nawet bez tłumaczenia rosyjskich skryptów, można powiedzieć, że wszystkie opcje (o planktonie nie mówię, bo i tak nie ma znaczenia) mają takie samo zdanie w sprawie Covid19, albo nie mają go w ogóle... czyli w interesie każdej z opcji leży aby wyborca był ogłupiony w kwestiach ogólnych, a uświadomiony w kwestiach nic nie znaczących różnic.

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 09, 2021, 23:03:41 »
 Ty Pragmatyku to jesteś chyba emerytem zza dużą ilością wolnego czasu. W dodatku lubisz pierdoły z przerwami na gównoburze. To nie forum polityczne, ale odpowiem. Nie głosować na populistów, na populistyczne hasła. I przede wszystkim nie zamykać się w bańce informacyjnej. Ale któż wygra wybory z hasłem naprawy służby zdrowia i instytucji państwa?  I tyle w temacie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 10, 2021, 00:28:18 »
Nie, Lelka, ja po prostu nie jestem podatny na manipulacje, bo swoje już przeżyłem i zawsze w efekcie okazywało się, że intuicja (nie propaganda) podpowiadała właściwe rozwiązanie.

Przy okazji, nie odpowiada mi Twój język... i sposób prowadzenia dyskusji!

Piszesz, że pewnie emeryt z za dużą ilością czasu, to powinnaś przewidzieć, że stara jak świat manipulacja, kiedy brak argumentów merytorycznych zastępuje się argumentami ad personam plus kilka pejoratywnych epitetów, nie zrobi na mnie wrażenia. Gdybyś mogła utrzymać pewien poziom dyskusji, byłbym wdzięczny i chyba nie tylko ja, bo to forum (przynajmniej tak mi się wydaje) to jedno z niewielu miejsc gdzie można mieć różne poglądy, ale nie trzeba mieć racji kosztem psucia atmosfery...

Gdybyś miała problem ze zrozumieniem o czym piszę, to wrzuć sobie w Wikipedii hasło "argumentum ad personam". Nawet zgrabnie opisano ten trick - wypisz, wymaluj Lelka.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 10, 2021, 11:00:33 »
Lelka, niestety, sama zaczęłaś nieprzyjemnie tą dyskusję oskarżając o oszustwo lekarza, który leczy ludzi amantadyną i stara się o tym informować na początku władze, a potem i przypadkowe społeczeństwo.

Przypominam, że on informował o pozytywnych wynikach podawania amantadyny najpierw władze, które z z powodu braku tzw "dowodów naukowych", czyli obcych publikacji po angielsku dostępnych na PubMedzie, stwierdziły, że nie ma dowodów naukowych ani oficjalnych wskazań i sprawę olały, a ilość nieboszczyków w Polsce systematycznie rosła. Gdyby nie PiSowiec Warchoł, który ośmielił się nieodpowiedzialnie razem z całą rodziną leczyć amantadyną i o tym opowiedzieć publicznie, to do dziś by w tej sprawie nic się nie ruszyło, nawet niedawno chyba w końcu z bólem zaczęte te marne badania naukowe na 200 chorych, by nie ruszyły.

Nie przekonują mnie plandemiści, jednak tzw. racjonaliści, a w szczególności wierzący w dogmaty braku badań naukowych czyli w praktyce braku kosztownych publikacji w niektórych czasopismach naukowych też powinni zrobić rachunek sumienia, jaki procent nieboszczyków z ostatnich 12 miesięcy to ich zasługa. Na pewno brak do dziś rzetelnego przebadania działania amantadyny przy dziesiątkach tysięcy zakażeń koronawirusem i setkach nieboszczyków dziennie, to bardzo wątpliwe zwycięstwo dogmatyków.

Należy zauważyć, że tylko pojedyncze "warchoły" na różnych stronach naszego cyrku politycznego ośmielają się głośno mówić, że amantadynę stosowali lub, że amantadynę trzeba przebadać jak najszybciej, bo w Polsce mamy epidemię, a nie dlatego, że elektorat się buntuje.

Jeśli 30 lat temu lek był stosowany na grypę, to znaczy, że dawkowanie i ewentualne skutki uboczne są znane. Lek wycofano z zaleceń leczenia grypy z powodu utraty skuteczności wobec wirusa z powodu jego mutacji, a nie z powodu jego szczególnej szkodliwości.

Uważam, że ludzie z pozytywnym wynikiem testu powinni dostać nie tylko pulsoksymetry, czyli zalecenie czekania na ewentualne pogorszenie, ale też do ewentualnego wykorzystania e-receptę na 2 dni z amantadyną i wskazówki, jak ją używać i co robić w razie problemów.
Niestety, dzięki racjonalistom z sekty "braku dowodów naukowych" do dziś nie wiemy, czy taka e-recepta byłaby racjonalna, czy nie. Jak na razie ilość nieboszczyków w Polsce cały czas jest rekordowa na tle Europy.

Zaraz założę wątek o zeszłorocznych petersburskich wykładach fitoterapeutycznych. Wykład Eleny Korsun będzie prawie transkrypcją z moimi uzupełnieniami braków mojej wiedzy, pozostałe wykłady nakierowane  praktycznie będą omówieniem.

Jest dostępny w internecie jeden wykład o kierunkach fitoterapii w obliczu zakażeń wirusowych pani Eleny Lesiowskiej, do transkrypcji którego nie podeszłam nawet. On jest bardziej ukierunkowany na badania naukowe i mechanizmy, których ja nie ogarniam nawet po polsku, czyli na zaawansowaną biochemię. Jest tego 40+ minut z prędkością oczywiście przyśpieszonego karabinu maszynowego + latające błyskawicznie slajdy. Wykładowczyni popełniła dwuczęściową książkę pod tytułem Fitoterapia oparta na dowodach (Доказательная фитотерапия), tak, że to nie są dyrdymały amatorki takiej, jak na przykład ja.

Może, jeśli jeszcze ze 2 razy go odsłucham i na spokojnie przeczytam slajdy, to mi się w głowie coś ułoży możliwego do zastosowania w kuchni ;-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 10, 2021, 12:52:55 »
 Żadne oskarżanie czy obrażanie - on jest taki i owaki. Napisałam wyraźnie - DLA MNIE jest on oszustem. Dla mnie. To jest moje zdanie i mam do niego prawo. Takie samo jak inni mają prawo wierzyć w teorie spiskowe. Więc dla jasności, oburza Was odmienne zdanie.

Nie jest nawet problemem, że dr Bodnar nie uważa za potrzebne badać klinicznie leku, ani to jak często rozmija się z prawdą, ani te ćwierć miliona miesięcznie, które na tym zarabia.

Problemem jest to, że wmawia ludziom, że każdego na każdym etapie można wyleczyć amantadyną i sam przyznaje, że przepisuje go ludziom w stanie agonalnym oraz dzieciom.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2021, 13:14:32 wysłana przez lelka »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 10, 2021, 19:22:59 »
...
Problemem jest to, że wmawia ludziom, że każdego na każdym etapie można wyleczyć amantadyną
...

Czyżbyś wiedziała coś innego??? - krytykujesz lekarza pulmunologa, masz coś wspólnego z pulmunologią, że zabierasz głos?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 10, 2021, 20:27:11 »
  Nie jest nawet problemem, że dr Bodnar nie uważa za potrzebne badać klinicznie leku, ani to jak często rozmija się z prawdą,

Dlatego po pierwszych doniesieniach służby państwowe powinny zorganizować oficjalne badania kliniczne, a nie lekarz, który jest przekonany o słuszności swoich poglądów. Niestety, służby sprawę olały pod hasłem "nie ma dowodów naukowych" i o to ja mam pretensję. Sprawa powinna być dawno rozstrzygnięta naukowo, a nie ideologicznie.

ani te ćwierć miliona miesięcznie, które na tym zarabia.

Miesięcznie? Chyba pomnożyłaś ilość recept x 200 złotych za wizytę, tak?
Chyba pomyliłaś przychód z zarobkiem (odjąć ZUS, podatki, czynsze, media, koszty biurowe, koszty sanitarne, ew. zatrudnieni pracownicy)

cytaty z podlinkowanego artykułu:
"Od marca 2020 roku do kwietnia 2021 roku doktor Bodnar wypisał dokładnie 1518 recept na amantadynę.
[...]
Prawdziwy szczyt to jednak marzec 2021. Tylko w tym miesiącu doktor wystawia 1350 recept na amantadynę dla 1100 pacjentów."

Czyli podziel te 250 tysięcy na 12 i wyjdzie przychód jego firmy, ale nie jego zarobek.
Jeśli drugie zdanie nie jest sprzeczne z pierwszym, to wskazuje na 152 recepty w okresie marzec 2020 - koniec lutego 2021 + nieznany fragment kwietnia 2021.

Prawdą jest, że ludzie przywożą amantadynę z zagranicy, na przykład z Rosji lub z Niemiec, znam takie przypadki.

Zgon 17 osób spośród 1518 osób z receptą zgadza się ze zwykłą śmiertelnością z powodu zakażenia koronawirusem 1-2%.

Niektóre z wymienionych w artykule przypadków zgonów z amantadyną w tle były przeplatane też i negatywnymi wynikami testów. Sama znam MŁODEGO człowieka, który się dusił, ale test miał negatywny. Nie byłabym aż tak kategoryczna w tych przypadkach.

Pamiętaj, że jesienią 2020 łaski testu nie mogli dostąpić ludzie nawet obiektywnie bardzo chorzy, bo im brakowało takiego, czy innego objawu z kowidowej wielkiej czwórki objawów.

Bez względu na to, jak my się tu będziemy kłócić, to władze w tej sprawie obiektywnie się nie sprawdziły: ich obowiązkiem było sprawę zbadać naukowo, a nie ideologicznie: działa / nie działa / jeśli działa, to w jakich sytuacjach.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 10, 2021, 21:23:22 »
I zgadzam się Basiu z poniższym w całej rozciągłości!

Hmm... ale może dodam coś na temat jakości badań w naszych czasach...
Wiesz Basiu, że zamawiający płaci za badania, to na pewno, ale wiesz, że normą jest iż zamawiający w umowie o przeprowadzenie badań zawiera tez warunek, że płaci, jeśli wynik badania będzie taki jakiego on wymaga? Do jednostki badawczej należy dobranie odpowiedniej metodyki, bo inaczej z kasy nici i finansowo "do tyłu" - to się nawet ładnie nazywa - "badanie z gwarancją wyniku".

Nie, no ja nic nie mam przeciwko zarabianiu kasy w taki sposób, z jednym ale - takie badanie powinno być oznaczone do wiadomości publicznej jako "badanie z gwarancją wyniku", albo "nic nie warte" ;-)