Autor Wątek: Automaty i kompilacje - było Epidemia koronawirusów  (Przeczytany 1306 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Automaty i kompilacje - było Epidemia koronawirusów
« dnia: Kwietnia 26, 2021, 06:54:35 »
A jakieś zioła stricte na podwyższony poziom D-dimer po covidzie? U córki zamiast spadać to sukcesywnie rosną. Miała już 3 x badanie i za każdym jest gorzej :(

Natrafiłem na coś takiego: https://pl.mynaturalhealthsolutions.com/analiz-d-dimer-chto-jeto-takoe.html - tu jest dużo o samych D-dimerach, a również o przeciwdziałaniu do zrobienia we własnym zakresie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Automaty i kompilacje - było Epidemia koronawirusów
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2021, 11:45:58 »

Natrafiłem na coś takiego: https://pl.mynaturalhealthsolutions.com/analiz-d-dimer-chto-jeto-takoe.html

Warto dodać, że to dość niedbałe tłumaczenie, ze sporą ilością przekłamań - jak to często bywa w internecie :-(

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 26, 2021, 12:05:15 »

Natrafiłem na coś takiego: https://pl.mynaturalhealthsolutions.com/analiz-d-dimer-chto-jeto-takoe.html

Warto dodać, że to dość niedbałe tłumaczenie, ze sporą ilością przekłamań - jak to często bywa w internecie :-(

To pokazało się w takiej postaci, tłumaczenia nie uruchamiałem. Nie wiem jakich nieścisłości się dopatrzyłeś - wypadałoby powiedzieć coś więcej, żeby można było ocenić o czym mówisz. Czy chodzi tylko o nieprecyzyjne tłumaczenie przez translatora (to widać i można sobie samemu skorygować), czy o przekłamania - to byłoby świadome wprowadzanie w błąd, manipulowanie tekstem. Dla mnie to jest obszerny artykuł przeglądowy przybliżający temat, nie jest naukowy, bo nie ma odnośników do źródeł informacji, ale nie jest to niczego reklamą - wg mnie nie ma powodu do przekłamań.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2021, 12:48:37 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 26, 2021, 14:05:25 »
Nie wiem jakich nieścisłości się dopatrzyłeś.

To raczej brak korekty lub niedbała po automatycznym tłumaczeniu tekstu, ale daje podstawy do ograniczonego zaufania... Na przykład:

"Fałszywy wzrost poziomu określonego białka może powodować guzy, stany zapalne i choroby wątroby." - Powinno być chyba "Fałszywy wzrost poziomu określonego białka może !być wywołany! powodować guzami nowotworowymi, stanami zapalnymi i chorobami wątroby."

Dalej w wykazie leków pomocnych przy regulacji D Dimerów:

Leki (nazwy leków zwykle stosowanych!)
    Zapalenie naczyń. Jest przepisywany w celu wzmocnienia ścian naczyniowych. Lek zawiera witaminy z grupy B..
    Zapalenie naczyń. Forma uwalniania - tabletki powlekane. Może być podawany kobietom w ciąży. Skutki uboczne - bóle głowy i nudności.

To się daje wyłapać, ale problem z tym co nie jest tak oczywiste - dlatego mam ograniczone zaufanie do takich tekstów, choć ogólnie dają jakąś wiedzę w temacie

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2021, 14:56:57 »
Natrafiłem na coś takiego: https://pl.mynaturalhealthsolutions.com/analiz-d-dimer-chto-jeto-takoe.html - tu jest dużo o samych D-dimerach, a również o przeciwdziałaniu do zrobienia we własnym zakresie.

Trochę zdziwił mnie ten punkt: Korzeń morwy. Zmiel świeży korzeń drzewa w blenderze lub młynku do kawy. Wsyp 200 g proszku do 3 litrów wody i gotuj na małym ogniu.

Jak to oni sobie wyobrażają?? Żeby ŚWIEŻY korzeń drzewa zmielić w młynku lub blenderem! :D Już nie wspomnę o wykopaniu tychże!
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2021, 20:18:56 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 26, 2021, 20:28:54 »
Myślę, że to mieszanka kompilacji różnych tektsów x Google Translate = brednie.
Oryginał https://mynaturalhealthsolutions.com jest po niderlandzku, ale linki są po rosyjsku.

Jeśli fasola ma kwasy omega-3, to ja wymiękam. Jeśli aronia zagęszcza krew i dlatego jest zakazana, to ja wymiękam.

Szkoda zdrowia na tą stronę i zgadywanie, co pan automat poetycki chciał przez to powiedzieć.
Tu nie chodzi o dawkę herbaty miętowej na przejedzenie..

Na przykład: w wersji polskiej statki = angielskie vessels = powinno być po polsku naczynia.

Uważam, że całość dyskusji o tym linku jest do wywalenia, by im nie poprawiać pozycji w Google.
Czy ktoś ma inny pomysł?

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2021, 20:33:10 wysłana przez Basia »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2021, 07:16:00 »
Myślę, że to mieszanka kompilacji różnych tektsów x Google Translate = brednie.
Oryginał https://mynaturalhealthsolutions.com jest po niderlandzku, ale linki są po rosyjsku.

Jeśli fasola ma kwasy omega-3, to ja wymiękam. Jeśli aronia zagęszcza krew i dlatego jest zakazana, to ja wymiękam.

Szkoda zdrowia na tą stronę i zgadywanie, co pan automat poetycki chciał przez to powiedzieć.
Tu nie chodzi o dawkę herbaty miętowej na przejedzenie..

Na przykład: w wersji polskiej statki = angielskie vessels = powinno być po polsku naczynia.

Uważam, że całość dyskusji o tym linku jest do wywalenia, by im nie poprawiać pozycji w Google.
Czy ktoś ma inny pomysł?

Masz problemy z decyzyjnością - Basiu :) . To była informacja - odpowiedź na zapytanie qwerty. Swoje już zrobiła - została przez qwertę przeczytana. Skutki uboczne w postaci dyskusji nie były zamierzone. Masz wątpliwości co do tego linka to kasuj to - ja już nie mogę, info zostało nadpisane przez innych.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2021, 10:58:32 »
Leo, dzięki :-)
Wieczorem popatrzę spokojnie i wyrzucę, co się da, starając się zostawić sensowne elementy

Ostatnio, jak więcej grzebałam po rosyjskim internecie, to widać, że jest mnóstwo "artykułów", które są tylko sklejką innych tekstów z internetu na zbliżony temat. Czasem dochodzi do takich bzdur, że podpisany "autor" (mężczyzna) wyraża się o sobie jak o kobiecie, a to bynalniej nie chodziło o dyskusje na temat niebinarności czy innych problemach tożsamości płciowej ;-).

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2021, 15:01:09 »
Z mojej strony - korzystając z tej strony podbudowałem się przy okazji od strony teoretycznej w temacie - moja żona w zeszłym roku była w szpitalu na zatorowość płucną - nieścisłości w tłumaczeniu dało radę ominąć. W niuanse działań praktycznych nie wnikałem. Poza mną - co najmniej kilka osób czytało to ze zrozumieniem - sądząc po głosach krytycznych :) - mowa była tylko o wychwyconych nieścisłościach, sensu treści jako całości nikt nie kwestionował, więc jednak jakąś korzyść z czytania tego można odnieść. Porównując część teoretyczną tego z innymi treściami z wyszukiwarki - to jest zdecydowanie obszerniejsze, bardziej szczegółowe opracowanie, dlatego podsunąłem qwercie to, a nie coś innego. Ale - popatrz sobie sama, jak to wygląda od strony merytorycznej.