Autor Wątek: Piperyna (Bioperine)  (Przeczytany 3414 razy)

Wesoły Sen

• Gość
Piperyna (Bioperine)
« dnia: Maja 05, 2015, 14:11:29 »

Bioperine to suplement diety zawierający 95% piperyny. Piperyna działa na zasadzie blokowania enzymów CYP3A4, CYP450, P-glycoprotein i wiele innych jeszcze nieodkrytych, przez które uniemożliwia wątrobie rozkład substancji czynnych leku oraz ich wydalanie. W rezultacie mamy więcej substancji czynnej leku we krwi oraz dłużej działajacej.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
Odp: Piperyna (Bioperine)
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 16, 2015, 20:28:54 »
Piperyna zwiększa przyswajalność ginkgolidów z miłorzębu.

Offline Cinas

• https://biocity.pl/piperyna/
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2020, 10:13:49 »
Witajcie,
odświeżę trochę wątek. Zaobserwowałem, że coraz więcej badań pojawia się na temat piperyny. Od jakiegoś czasu przeglądając nowinki trafiam na coraz to nowsze jej właściwości. Pierwszą nowinką która mnie zainteresowała były jej właściwości antynowotworowe. Niestety moja rodzina obarczona jest wysokim prawdopodobieństwem zachorowania na raka więc mam bzika na tym punkcie. Ale wracając do sedna.
Jako osoba interesująca się nowotworami, wiem również, że tęga sylwetka sprzyja pojawianiu się zmian nowotworowych. Jako że piperyna wykazuje również właściwości odchudzające wydaje się dla mnie być substancją idealną.
Trafiłem także na ciekawy wpis (bez takich reklam, była - wyleciała, zielarz polski) sugerujący, że piperyna jalepiej działa w połączeniu z kurkuminą. Supelement który tutaj przytoczyliście takiego połączenia nie ma. Czy jeśli zastosuję dwa suplementy jeden z piperyną, drugi z kurkuminą to ich działanie się skoreluje czy lepiej znaleźć taki który w składzie ma obie substancje? 
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2020, 13:10:19 wysłana przez zielarz polski »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2020, 12:07:25 »
Piperyna poprawia przyswajalność innych substancji. To nie piperyna z kurkuminą działa lepiej tylko odwrotnie - kurkumina z piperyną. Piperyna samodzielnie jest uniwersalna - do stosowania w parze z inną substancją, której przyswajalność trzeba zwiększać.
Co do działania p-w rakowego - jest określenie nowotworu, jako choroby metabolicznej, więc wychodziłoby, że wszystko co ma wpływ na metabolizm może mieć wpływ na nowotwory - można się pobawić, pogrzebać w internecie czy to się zgadza w przypadku też i innych substancji. Nie przeceniałbym działania samej piperyny w tym kierunku. Jest dużo substancji, którym się przypisuje działanie p-w rakowe, nie ma uniwersalnej.

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2020, 17:28:55 »
Od siebie dodam banał, o którym mało kto już pamięta, o niebo lepszy jest preparat zawierający kurkumę, a nie tylko jej wyizolowaną część - kurkuminę.

A w sprzedaży sporo jest preparatów, gdzie tylko kurkumina.