Ostatnio dokuczają mi zatoki. Pomaga wygrzewanie, ale nieszczególnie mam jak i czym wygrzewać. Ostatecznie chodzę po domu w kominiarce i czapce, ale jest to niewygodne i gryzie. Próbowałam używać podgrzewaczy żelowych, ale wypadają spod tej czapki i bardzo szybko stygną. Do tego na czole to ciepło jakoś słabo się odczuwa. Szukałam czegoś w stylu "czapki elektr.", ale nic sensownego nie znalazłam. Trafiłam za to na pas gorczycowy na czoło marki Flos. Nic tam jednak w opisie nie znalazłam o podgrzewaniu, chociaż wydaje mi się, że można by coś takiego podgrzać. Nie wiem jednak jak długo by to trzymało ciepło. A taki bez podgrzania jakoś mnie nie przekonuje, że mógłby zadziałać.
Nie podoba mi się też, że materiał jest kolorowy, co mi się wydaje średnio zdrowe, zwłaszcza gdybym to podgrzewała, żeby sobie jakieś farby w czoło wcierać, a przecież uprać tego nie można. Druga rzecz, to że wypełnieniem jest gorczyca biała. Czy czarna nie ma przypadkiem silniejszych właściwości?
A trzecia, to dziwne zdjęcie produktu:
https://i.ibb.co/6vC8fCh/PAS-GORCZYCOWY-NA-CZOLO.pngJak widać, niby na pierwszym planie jest "pas gorczycowy", ale tam pod spodem pisze coś o gryce i na obrazku też jest gryka. Nie wiem co o tym myśleć.
Z tych powodów zastanawiam się, czy nie lepiej sobie samodzielnie coś takiego uszyć. Kosztowałoby mnie o połowę mniej niż gotowy, a do tego użyłabym naturalnej, nie barwionej, lnianej tkaniny, którą akurat mam w domu. Kupić musiałabym tylko gorczycę, no i właśnie nie wiem, czy faktycznie lepiej czarną?
Wadą tego pomysłu jest fakt, że nie mam maszyny do szycia, więc kosztowałoby mnie to trochę czasu i dłubaniny...
Podsumowując, moje pytania są takie:
- czy takie coś można podgrzać np. w mikrofali albo kładąc na gorącym garnku z wodą?
- czy podgrzane będzie długo trzymać ciepło?
- która gorczyca lepsza: czarna czy biała?
- o co chodzi z dziwnym zdjęciem, może ktoś kupował?
- czy w ogóle warto sobie tym zawracać głowę, czy lepiej szukać jakiejś innej formy ogrzewania (podejrzewam, że na ten pas i tak musiałabym zakładać czapkę)?